Arama

Süper Flare

Güncelleme: 10 Aralık 2011 Gösterim: 1.536 Cevap: 1
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
10 Aralık 2011       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Süper flare'ler (süper flêr), Güneş benzeri yıldızlarda olabilen çok şiddetli patlamalara verilen addır. Birkaç saatla bir hafta arası sürebilen bu patlamalar sırasında oluşan enerji üretimi, Güneş'te görünen şiddetli bir patlamanın bir milyon katına erişebilir. Böyle bir patlamanın sebebi yakınında olan Jüpiter büyüklüğünde olan bir gezegenin manyetik alanıyla olan etkileşimler sonucu olabilir.

Süper flare yıldızları

Bugüne kadar Güneş'e benzeyen dokuz süper flare yıldızı bulunmuştur. Patlamalarda bir taçküre kütle atımına kıyasla 100 ilâ 10 milyon katı enerji açığa çıkmaktadır.

Detaylar

Süper flare'ler, bir yıldızın parlaklığını kısa bir süre için 20, parlaklığı da 1.000 misline çıkarabilmektedir. Süreleri birkaç saatle bir hafta arası sürebilmektedir. Güneş'te böyle bir patlama olsaydı Dünyâ'da bir kış günü yaz gününe döner, kutupsal olmayan bölgelerde de kutup ışıkları görülebilir. Bu tür bir patlama, Güneş Sistemi için bir tehlikedir: Dünya'nın ozon tabakası tahrip edebilir ve Satürn'ün gezegenlerine kadar uyduların üzerindeki buzlar eriyebilir. Bu buzlar tekrar donduğunda uyduların yüzeyinde izler bırakırlar. Bugüne kadar Güneş Sistemi'mizde böyle izler görülmemiştir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
10 Aralık 2011       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
NASA tarafından yakalanan Süper Flare
228177mainreddwarfflare

Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀

Benzer Konular

5 Mayıs 2009 / ThinkerBeLL Zooloji
31 Temmuz 2011 / AndThe_BlackSky Bilgisayar
12 Mayıs 2012 / Kral_Aslan Arşive Kaldırılan Konular
17 Kasım 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük