Arama

Presesyon (Devinme)

Güncelleme: 2 Temmuz 2012 Gösterim: 2.798 Cevap: 1
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
10 Haziran 2012       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Presesyon (Devinme)
MsXLabs.org & MORPA & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar
Devinme, Dünya ekseninin 27.000 yılda bir tamamladığı 360 derecelik dönüşe verilen isimdir.
presesyon
Devinme, yatık yapıda olan Dünya'nın büyük oranda Güneş'in biraz da Ay'ın çekim etkisi nedeniyle ekliptiğini ekvatora doğru çeken kuvvetleri karşılamasından dolayı gerçekleşmektedir. Bir topacın dönüşü sırasında yaptığı devinim gibidir. Tam küre olmayan veya küresellikten uzaklaşan her gök cisminin dönüşü aynı zamanda devinme hareketini de beraberinde taşır. Bu hareket, tam küre olmayan bir topaçta dönmenin sonlanmaya başladığında gözlemlediğimiz kafa sallaması hareketinde olduğu gibi şeklinde tanımlanabilir. Cismin kendi eksenine göre eylemsizlik momenti I ve açısal hızı _ ise, dönme eksenine dik eksenli bir K momentinin yol açtığı presesyon açısal hızı (½), hem _'ya hem de K'ya dik olup aralarında ½=K/I_ bağıntısı bulunur.

Presesyon adı daha çok gökbilimde, Dünya'nın yaptığı presesyon hareketi için kullanılır. Gökcisimleri (esas olarak Güneş ve Ay), Dünya'nın şişkin olan ekvator bölgesine (çapı kutuplardaki çaptan 45 kilometre kadar daha büyüktür) değişik bir çekim kuvveti uygular. Bu kuvvet Dünya'nın ekvator düzlemini, 23,5 derecelik açı yaptığı yörünge düzlemiyle çakıştırmaya çalışır
. Kendi ekseni çevresinde dönmekte olan Dünya, buna jiroskopik bir karşı etki oluşturduğundan presesyon hareketi meydana gelir. Böylece kutuplar, 26.000 yılda tamamlanmak üzere, çapı 47°'lik bir tepe açısı gören bir dairesel koni tabanı çizer. Yine bu hareketin sonucu olarak Dünya'nın ekvator düzlemiyle yörünge düzleminin kesim noktaları (ılım) da her yıl 50 saniye kadar batıya kayar.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Mira; 2 Temmuz 2012 03:30
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
2 Temmuz 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Presesyon-Devinme Olayı
Dünyanın zaman içinde dönme eksenin değişmesidir. Bu değişme belirli bir periyotta (25800 yılda bir) kendisini tekrar eder.
Sponsorlu Bağlantılar
In science we trust.

Benzer Konular

10 Haziran 2012 / Misafir Soru-Cevap