Arama

Göktürk-2 Uydusu

Güncelleme: 19 Aralık 2012 Gösterim: 1.898 Cevap: 1
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
18 Aralık 2012       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
20121214 gokturk2 2

Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu GÖKTÜRK-2, bugün saat 18.12'de Çin’deki Jiuquan Fırlatma Üssü’nden uzaya gönderilecek. Canlı yayın ile Ankara’dan da takip edilecek fırlatma sebebiyle TÜBİTAK UZAY’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı bir tören düzenlenecek.
Sponsorlu Bağlantılar

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) ve TUSAŞ İş Ortaklığı tarafından yüksek yerlilik oranıyla üretilen ve 2,5 metre çözünürlüğe sahip GÖKTÜRK-2, bugün Türkiye saatiyle 18:12:52’de Çin Halk Cumhuriyeti’nin Gansu Eyaleti’ndeki Jiuquan Uzay Fırlatma Merkezi’nden uzay yolculuğuna başlayacak.

Fırlatma anı canlı yayınla Ankara’dan da takip edilecek ve ODTÜ yerleşkesindeki TÜBİTAK UZAY’da bir tören düzenlenecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı törende, Çin’deki fırlatma üssü ile Ankara ve Norveç’teki yer istasyonlarında görev yapan TÜBİTAK UZAY ekipleriyle canlı bağlantı yapılacak. Fırlatma süreci ile ilgili tüm bilgiler toplantıyı izleyen katılımcılarla saniye saniye paylaşılacak.

Savunma ve kalkınma alanlarında önemli ihtiyaçlarına cevap verecek uydu, dünyadan 686 kilometre yükseklikte konumlanacak. Fırlatmadan sonra ilk sinyal, Ankara’dan 21:25’te alınacak. İlk sinyalin ardından uydudan sıcaklık, akım, gerilim gibi sağlık bilgilerinin akışı başlayacak. Ardından milli uçuş bilgisayarı Bilge açılarak, uydunun roketten ayrılması sırasında oluşan takla hareketi gönderilen komutlarla durdurulacak. Uydu üç eksende kontrol edilerek, dünya üzerinde istenen noktalara bakması sağlanacak. Daha sonra güneş panelleri teker teker açılarak uydunun ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisi üretilecek. Uydudan ilk görüntülerin 25-30 Aralık tarihleri arasında indirilmesi planlanıyor.

19 Aralık’ta uzaya gönderilmesi planlanan GÖKTÜRK-2, Çin’deki olumsuz hava koşullarından dolayı uzay yolculuğuna bir gün önce başlayacak. Fırlatma rampasına yerleştirilen milli uydunun yolculuğu için son hazırlıklar yapılıyor.

Türkiye’nin yerli imkanlarla üretilen ilk askeri keşif ve gözetleme uydusu yüksek çözünürlüğü ile dikkat çekiyor. Bugün Türkiye saati ile saat 18.12.52’de Çin’deki Jiuquan Fırlatma Üssü’nden uzaya gönderilecek olan Göktürk 2 dünyadan 686 kilometre yükseklikte konumlanacak.

Savunma ve kalkınma alanlarında önemli ihtiyaçlara cevap verecek uydunun fırlatılmasından sonra ilk sinyal, Ankara’dan 21.25’te alınacak. İlk sinyalin ardından uydudan sıcaklık, akım, gerilim gibi sağlık bilgilerinin akışı başlayacak. Ardından milli uçuş bilgisayarı Bilge devreye irecek. Uydu üç eksende kontrol edilerek, dünya üzerinde istenen noktalara bakması sağlanacak. Daha sonra güneş panelleri teker teker açılarak uydunun ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisi üretilecek. Uydudan ilk görüntülerin 25-30 Aralık tarihleri arasında indirilmesi planlanıyor.

GÖKTÜRK-2 Uydusu, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) ve TUSAŞ İş Ortaklığı tarafından yüzde yüz yerli kaynak ve teknoloji kullanılarak üretilen ilk uydumuz. 2.5 metre çözünürlüğe sahip uydu HD kalitesinde resim gönderebilecek. Elde edilecek görüntüler, askeri alanda istihbarat, sivil alanlarda ise tarımsal ürün analizleri, rekolte tahminleri, zirai mücadele, çevre kirliliği, doğal afetlerin neden olduğu hasarların değerlendirilmesi, şehir planlama, haritacılık, kaçak yapıların tespiti gibi amaçlarla kullanılabilecek.

Göktürk-2′nin Özellikleri

Göktürk 2 uydusunun teknik özellikleri ise şöyle

GÖKTÜRK-2 Teknik Özellikleri :

Yörünge: Güneş Eş zamanlı Yörünge
Yörünge Yüksekliği: 700 km
Dünya Çevresindeki Tur Süresi: 98 dakika
Günlük Yer İstasyonu Temas Süresi: 40 dakika (gündüz+gece)
Dünyanın Her Yerinden Görüntü Alma: -
Gerçek Zamanlı Görüntü Aktarma: -
Uydu Kütlesi: 409 kg
Görüntü Depolama Kapasitesi: 15 Gbit
Çözünürlük: 2,5 m

Kaynak: tubitak.gov.tr/



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
🌘 🚀
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
19 Aralık 2012       Mesaj #2
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
İzleyin:Göktürk 2
Sponsorlu Bağlantılar

Benzer Konular

21 Mart 2013 / virtuecat Uzay Bilimleri
18 Temmuz 2014 / Misafir Cevaplanmış
22 Ağustos 2014 / nötrino Uzay Bilimleri
22 Ocak 2014 / nötrino Uzay Bilimleri