Arama

Gökada Kümesi ACT- CL J0102 - 4915 (El Gordo)

Güncelleme: 1 Mayıs 2016 Gösterim: 2.268 Cevap: 0
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Nisan 2014       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Şişman Gökada Kümesi, X Işını Yayan Gökada Kümesi El Gordo

Sponsorlu Bağlantılar
Küme çok büyük kütleli olduğundan İspanyolca’da ‘şişman kişi’ anlamına gelen El Gordo olarak adlandırıldı.El Gordo ilk kez 2012 başında Chandra ve yer merkezli teleskopların verileriyle keşfedildi. El Gordo benzerlerine göre en sıcak, en büyük ve en fazla X-ışını yayan ilginç bir gökada kümesidir.Yeni Hubble verilerine göre El Gordo 3 milyon kere milyar Güneş kütlesindedir. Bu ise önceki tahminlere göre % 43 daha büyük kütleli olması demektir.

Yeni Hubble çalışmasına göre bu muazzam kütlenin büyük bir kısmı gizli karanlık maddeye ait. Görüntüde karanlık madde dağılımı mavi renk ile gösterilmiştir. Karanlık madde kendisini göstermese de, gökbilimciler kütle çekimini adeta bir ayna gibi kullanarak uzak gökadalardaki çekim etkisiyle bozulmayı hesaplayarak ölçtüler. Bu kütle tahmini için ön plandaki yıldızların da yerini aldığı görsel alandaki Hubble görüntüsü üzerine pembe ile boyanmış Chandra’nın X-ışını verileri işlenmiştir.

X-ışını görüntüsü aynı zamanda El Gordo’nun bir kuyrukluyıldız gibi olan uzun kuyruğunu da ortaya çıkarmış. Görsel veriyle birlikte saatte birkaç milyon kilometre hızla birbirinin içinden geçmekte olan iki gökada kümesi de gözler önüne serildi. El Gordo’nun bu hali Dünya’dan 4 milyar ışık yılı uzaklıktaki Mermi (Bullet) kümesiyle de benzerlik gösteriyor.


Kaynak: NASA / Chandra (17 Nisan 2014)

Son düzenleyen nötrino; 1 Mayıs 2016 12:24

Benzer Konular

27 Nisan 2009 / HipHopRocK Siyasal Bilimler
4 Ağustos 2007 / DeaThShoW Oyunlar