Arama

Alpha Centauri Bb

Güncelleme: 7 Kasım 2015 Gösterim: 1.621 Cevap: 2
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Ekim 2012       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Alpha Centauri'de Yeni Gezegen

Sponsorlu Bağlantılar
Gökbilimciler, Güneş’e en yakın yıldız olan Alpha Centauri B’nin yörüngesinde, Dünya büyüklüğünde bir gezegen keşfetti. 450 günde yapılan heyecan verici keşfe rağmen, yıldızın yörüngesindeki gezegenin yaşama elverişli olma olasılığı çok düşük. Yine de, bilim kurgunun ilham aldığı yıldız sisteminde başka gezegenler olabileceği ifade edildi.

Birbirinin yörüngesinde hareket eden üç yıldızdan oluşan Alpha Centauri yıldız sistemi, Güneş Sistemi’nden sadece 4.4 ışık yılı uzaklıkta. Sistemde yer alan Alpha Centauri B, Güneş’e en yakın olan yıldız olma özelliğine sahip. Yıldızın yörüngesinde keşfedilen ve Alpha Centauri Bb adı verilen gezegen, neredeyse Dünya ile aynı kütlede. Ancak yıldızın etrafında izlediği yörünge, Dünya’nın Güneş’in yörüngesine oranla 25 kat daha küçük. Yıldızına son derece yakın olan Bb, bir yılı da sadece 3.2 günde tamamlıyor. Yıldızına yaklaşık 5.8 milyon kilometre olan yakınlığı nedeniyle, Bb’nin yüzeyindeki sıcaklığın yaklaşık 1200 Santigrat derece olduğu tahmin ediliyor. Erimiş lavla kaplı olduğu düşünülen gezegende, bu nedenle yaşama olanak verecek şartların bulunma olasılığı oldukça düşük.

''Başka Gezegenler de Olabilir''

Gök bilimciler, lav gezegende yaşam olasılığı çok düşük olsa da, Alpha Centauri yıldızlarında başka gezegenlerin olabileceğini düşünüyor.Nature dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan İsviçre’nin Cenevre Üniversitesi’nden Stephane Udry, “En yakın komşumuzda bir gezegen keşfetmiş olmak, diğerlerinin de orada bulunuyor olabileceğine işaret eden büyük bir gelişme” ifadesini kullandı. Alpha Centauri, Alpha Centauri A ve B yıldızlarıyla, bu iki yıldıza daha uzak bir mesafede bulunan Proxima Centauri adlı kırmızı cüceden oluşuyor. Centaurus takımyıldızını en parlak yıldızı olan Alpha Centauri A, aynı zamanda gökte Sirius’un ve Canopus’un ardından en parlak üçüncü yıldız.

450 Günde Keşfedildi

Alpha Centauri sistemi, Güneş Sistemi’ne olan yakınlığından dolayı tarih boyunca bilim insanları tarafından yaşama olanak verebilecek yer olarak kabul edildi. Bu düşünce, bilim kurgu dünyasına da fazlasıyla yansıdı.Transformers serisindeki robot ırkın evi olan Cybertron ile Avatar filminde konu edilen mavi devler Na’vi ırkının evi Pandora, Alpha Centauri’de yer alıyor. Bugüne kadar Güneş Sistemi dışındaki gezegenlerin araştırıldığı kozmik adreslerden biri olsa da, yeni keşfedilen gezegenin küçüklüğü ve yıldızına yaptığı etkinin zayıflığı, keşfedilmesini mümkün kılmadı.

En son analizlerde Alpha Centauri sistemini çok dikkatli bir şekilde inceleyen gök bilimciler, Dünya büyüklüğündeki gezegenin çekim gücüyle yıldızını saatte yaklaşık 1.5 km hızla titrettiğini tesbit etti. İnsanların yürüme hızından bile yavaş olan bu etkinin tesbit edilmesinin ardından, 450 gün boyunca Alpha Centauri B’nin üzerindeki güneş lekeleriyle, Bb’nin yörüngesinde oluşturduğu izlerin kesin olarak birbirlerinden ayırt edilmesi için çalışıldı.

Cenevre Gözlemevi’nde ve Portekiz’in Porto Üniversitesi’nde çalışmalar yürüten Xavier Dumusque’nin başını çektiği ekip, gözlemevinde bulunan ve ‘gezegen avcısı’ olarak bilinen HARPS spektrometresiyle alpha Centauri Bb’yi bir yılı aşkın gözlemlerin sonunda tesbit etmeyi başardı. Çalışmada yer almayan ABD’nin California Üniversitesi’nden Greg Laughlin, “Bu gezegenin keşfine adadıkları çaba, eşi benzeri fazla görülmeyen türden” ifadesini kullandı.

Bir Gün Oraya Gidebilecek miyiz?

Laughlin, “Alpha Centauri B bize çok yakın... Bu bilim insanlarını heyecanlandırıyor” dedi. Günümüz teknolojisinin sunduğu roketlerle, yıldıza ulaşmak 40 bin yıl alacak. Ancak itiş gücünde yapılacak atılımlar, bir gün Alpha Centauri yıldız sistemine gitmeyi bir hayal olmaktan çıkarabilir. Güneş’e benzeyen Alpha Centauri A ve B yıldızlarından A, Güneş’ten biraz daha büyük ve parlak. B ise Güneş’ten biraz daha küçük ve yarısı kadar parlak.

Kaynak : Ntvmsnbc / Nature (17 Ekim 2012,11:18)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 0 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 7 Kasım 2015 11:23
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Haziran 2013       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Alpha Centauri Bb’ye Gidilebilir mi?

Sponsorlu Bağlantılar
Gökbilimciler, Dünya’ya en yakın yıldız sistemi olan Alpha Centauri’de geçtiğimiz yıl keşfedilen gezegene gitmenin planlarını yapmaya başladı. Ancak hayal edilen yolculuktan önce gezegenin varlığını doğrulamak istiyorlar. Güneş Sistemi’nden 4,4 ışık yılı uzaklıkta buluan Alpha Centauri yıldız sisteminde yer alan ve keşfi Ekim 2012’de açıklanan Alpha Cantauri Bb gezegeni, bilim insanların yeni hedefi.

Keşfiyle astronomi dünyasını heyecanlandıran Alpha Cantauri Bb’nin en büyük özelliği, ona ulaşmak için ışık hızında veya daha hızlı bir yolculuk gerekmemesi. Işık hızının 10’da 1’iyle ilerleyecek bir uzay aracıyla, Alpha Centauri Bb gezegenine yapılacak yolculuk bir insan ömrüne sığabilir.

Alpha Centauri, Alpha Centauri A ve B yıldızlarıyla, bu iki yıldıza daha uzak bir mesafede bulunan Proxima Centauri adlı kırmızı cüceden oluşuyor. Alpha Centauri Bb, B yıldızının yörüngesinde ve yıldızına çok yakın mesafede yer alıyor. Yüzeyindeki sıcaklığın 1200 derece olduğu tahmin edilen gezegende yaşam oluşması için gereken şartların çok yetersiz olduğu düşünülüyor. New York Times’ın mercek altına aldığı Alpha Centauri yolculuğu, Alpha Centauri Bb’nin çok sıcak olması, hatta belki de gerçek olmama ihtimaline rağmen gökbilimcileri fazlasıyla çekiyor.


Orada Bir Gezegen Var mı?

Alpha Centauri, kozmik ölçekte ‘taş atma mesafesinde’ yer alıyor. Avrupalı araştırmacılar, yıldızından sadece 5.8 milyon km ötede bulunan Alpha Centauri Bb’nin, var olması halinde oraya ulaşmak istiyor ancak gezegenin varlığından emin olamıyorlar.

Almanya’daki Thuringian State Gözlemevi’nin direktörü olan Artie P. Hatzes, Astrophysical Journal dergisinde yer alan makalesinde, ‘Avrupa’daki araştırmalardan elde edilen verileri gözden geçirdiğinde gezegenin varlığının doğrulayamadığını’ belirtti. Hatzes, New York Times’a yaptığı açıklamada, “Bazen orada, bazen değil... Bu istatistiksel karmaşayı azaltmak için kullandığınız yöntemlere bağlı” ifadesini kullandı. Hatzes, yine de ‘Alpha Centauri Bb’nin var olabileceğini ancak kendisine gerçek bir gezegen izlenimi vermediğini’ belirtti.


Alpha Centauri Bb’nin 450 gün süren keşfinde yer alan Cenevre Üniversitesi’nden Xavier Dumusque, “Bir tespiti sorgulamak her zaman meyve vermiştir” ifadesini kullanırken, ‘gezegenden aldıklrı sinyalin verilerle tespiti onayladığını’ belirtti. ABD’nin Yale Üniversitesi’nde Alpha Centauri’yi inceleyen Debra Fischer da, ‘elde edilecek yeni bilgilerle Alpha Centauri Bb gezegeninin varlığını doğrulamak istediklerini’ ifade etti.

İlk Aday Değil

Alpha Centauri B, bilim insanları için Güneş Sistemi’nde ziyaret edilmesi düşünülen ilk gezegen değil. Doğal olarak, yıldız sistemlerinin yaşanabilir bölgelerinde yer alan Gliese 581g gibi gezegenler ön plana çıkıyor. ‘Gezegen avcısı’ Kepler Teleskobu ’nun keşif görevini sona erdirmesinin ardından yeni gezegenleri tespit etmek için James Webb Teleskobu gibi yeni donanımları bekleyecek olan gökbilimciler, yerdeki donanımlarla kendi keşiflerini yapmaya da devam ediyor. Dumusque ve ekibi, Aplha Centauri Bb’yi, gezegenlerin yıldızlarının yörüngesinde hareket ederken oluşturdukları yerçekim kuvvetini ölçmeye çalışarak tespit etmişti.

Araştırma, Avrupa güney Gözlemevi’ne (ESO) bağlı olan, Şili, La Silla’daki gözlemevinde, 355 cm çapındaki Harps spektrografıyla yapıldı. Cihaz, yörünge hareketi esnasında yıldız ışığı dalga boylarındaki ritmik titreşimleri tespit etti. Kepler ise gezegenlerin yıldızlarının önünden geçtikleri esnada oluşturdukları siyah noktayı tespit ederek keşifte bulunuyordu. Teleskobun yaptığı gözlemler, kara noktanın oluşma düzeni ve diğer istatistiklerle bir yörünge hareketini doğruluyordu. Kepler ile bilim insanları bugüne kadar 132’si doğrulanan, 3,216 gezegen adayı keşfetti. Araştırmacılar, bir sonraki adımda, TESS’in (Geçiş Yapan Dış Gezegen Gözlem Uydusu) 2017’de ateşlenmesini bekliyor.

Kaynak: BBC / Astrophysical Journal (18 Haziran 2013, 15:40)

Son düzenleyen nötrino; 7 Kasım 2015 11:25
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Kasım 2015       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Alpha Centauri Bb Nasıl Yok Oldu?

Güneş sistemimize en yakın gezegen olan Alpha Centauri Bb’nin kayıplara karışması, Dünya boyutunda yeni gezegenler arayan gezegen avcılarının kafasında sorular oluşturuyor. Bilim insanları bir gezegeni yok etti. Yeni bir araştırmaya göre, bize en yakın yıldız sistemindeki Alpha Centauri Bb aslında sadece verilerde görülen bir hayalet gezegendi.Kütle olarak Dünya’ya benzediği düşünülen gezegenin bulunuşu, 2012 yılında Naturedergisinde “dönüm noktası” olarak ilan edilmişti. Transformers ve Avatar’ın bilimkurgu karakterlerine ev sahipliği yapan 4,3 ışık yılı uzaktaki Alpha Centauri Sistemi'nde yaşam bulunan gezegenler olması ihtimali büyük bir ilgiyle karşılanmıştı.Oysa bu yabancı dünya yaşam aramak için iyi bir yer değildi. Yıldızına olan uzaklığı Merkür’ün Güneş'e olan uzaklığının onda biri kadar olmalıydı ve bu nedenle sıcak yüzeyi muhtemelen erimiş kaya kaplıydı.

Bundan böyleyse gezegen avcıları için ders alınması gereken öykü işlevi görecek, Dünya kadar küçük gezegenleri bulmanın kolay olmadığını anımsatacak. arXiv.org’da paylaşılan ve yakında Monthly Notices of The Royal Astronomical Society’de de yayımlanması planlanan bir rapor, arka plandaki parazitler arasından ipuçlarını fark etmenin çok zor olduğunu ortaya koyuyor. Gezegeni ilk bildiren ekip de hemfikir. “Çok önemli bir çalışma,” diyor Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’den Xavier Dumusque. “Yüzde yüz emin değiliz ama muhtemelen orada bir gezegen yok.”

Bir Gezegen Nasıl Yok Olur?

Yok olan tek gezegen bu değil. 2005 yılında, Polonyalı Gökbilimci Maciej Konacki üçlü yıldız sistemi HD 188753’te Jüpiter’e benzer bir gaz gezegeni olduğuna dair önemli kayıtlar ortaya koymuştu. Açıklama gökbilim dünyasında büyük bir yankıya neden olmuştu. Çünkü gezegen oluşumu teorilerine göre, üç yıldızın kütle çekim alanının böyle büyük bir gezegenin oluşmasına izin vermemesi gerekiyordu. Ancak iki yıl sonra, Konacki’nin gördüğü gezegenin varlığını onaylayamayan araştırmacılar keşfin yanlış alarm olduğunda karar kıldılar.

Alpha Centauri gezegeni, Dumusque tarafından Alpha Centauri B yıldızının ışığını gözlemleme yoluyla bulunmuştu. Yıldızın ışığı, siren sesinin duyan kişiye yaklaştığına mı uzaklaştığına mı bağlı olarak incelip kalınlaşmasına benzer bir biçimde belirli aralıklarla tayfın mavi ve kırmızı uçları arasında hareket ediyordu. Yıldız, yörüngesindeki küçük bir gezegen tarafından çekilirmiş gibi her üç günde bir ileri geri hareket ediyordu. Hareket eden yıldızlar, yüzlerce başka gezegenin ortaya çıkarılmasına yaramıştı ama onlar daha büyük gezegenlerdi. Bazı kişiler bu keşiften kuşkuluydu. Bunlar arasında bulunan dış gezegenler konusunun öncülerinden Yale Gökbilimcisi Artie Hatze şüpheleri olduğunu ortaya koyan bir analiz yayımlamıştı.

Şimdi öyle görünüyor ki gezegenin ortaya çıkmasına neden olan şey veri kopukluğuydu. Dinlediği piyano konçertosundaki her on notadan ancak birini duyan bir kişi düşünün. Bach çalınmasına rağmen onu Beethoven zannedebilir. Bir yıldıza, Bb’yi saptayan teleskobun yaptığı gibi ancak haftada birkaç kez bakan bir Gökbilimci de aynı şekilde yanılabilir.Oxford Üniversitesi’nde astrofizik eğitimi gören Vinesh Rajpaul, gezegenle alakası olmayan şeylerin –örneğin yıldızın yüzeyindeki noktalar, ekipmandaki elektronik parazitler, ya da bir başka yıldızın çekim gücü– yol açtığı belli belirsiz ışık hareketinin gezegenle karıştırılabileceğini ortaya koydu.

Sahte Bir Gezegen İnşa Etmek

Rajpaul düşüncesini kanıtlamak için, gezegeni olmayan ve aralıklı olarak gözlemlenen bir yıldızın bilgisayar simülasyonunu oluşturmuş. “Yapay data oluşturduğumuzda, ortada gezegen olmamasına rağmen sanki varmış gibi belirdi,” diyor Rajpaul. Bu şaşırtmaca, bugüne kadar bulunan çok daha büyük 5600 gezegen adayının büyük bölümü için sorun oluşturmuyor. Kepler Uzay Teleskobu da Dünya’dan daha küçük gezegenler buldu. Ancak teleskop gökyüzünün belli bir parçasını sürekli olarak izliyor ve tamamen farklı bir yöntem uyguluyor, gezegenlerin yıldızın önünden geçmesini ve ışığını bir anlığına kesmesini bekliyor. Kendilerini bekleyen zorlukların farkında olan Dumusque, bir süre önce çalışma arkadaşlarını küçük gezegen bulma yarışına davet etmiş. Farklı boyutlarda gezegenleri olan ya da hiç gezegeni olmayan yıldız simülasyonları oluşturmuş. Büyük gezegenler nedeniyle oluşan hareketleri ekiplere ayrılarak gözlemleyen uzmanlar, yüzde 90 oranda doğru saptama yapmış. Küçük gezegenlerde ise en iyi ekip yüzde 10 civarında kalmış ve çok sayıda hata yaşanmış.

Kaynak: Natıonal Geographıc (6 Kasım 2015)

Benzer Konular

19 Kasım 2018 / Misafir Cevaplanmış
14 Mart 2007 / Misafir Hayali Karakterler
6 Nisan 2020 / ahmetseydi Uzay Bilimleri
27 Aralık 2007 / KisukE UraharA Hayali Karakterler