Arama

Gezegenler - Mars - Sayfa 3

Güncelleme: 8 Aralık 2018 Gösterim: 61.335 Cevap: 90
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Şubat 2012       Mesaj #21
Avatarı yok
Yasaklı

Bir Zamanlar Mars



Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  mars-bir-zamanlar-dev-okyanusla-kapliydi-39878-460x258.jpg
Gösterim: 511
Boyut:  13.9 KB

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Mars Express uzay aracı, Mars’ın milyarlarca yıl önce dev bir okyanusla kaplı olduğu gösteren bulgular elde etti.

Mars Express, MARSIS radarıyla Kızıl Gezegen’in yüzeyinin derinliklerini inceleyerek katı veya sıvı halde su olup olmadığını araştırdı. İki yıldan fazla süren analizlerin sonucunda, Mars’ın kuzeyindeki düzlüklerde düşük yoğunuklu materyallere rastlandı. Bulgular, bu bölgenin bir zamanlar okyanusla kaplı olduğu ihtimalini iyice güçlendirdi.

Gök bilimciler, Kızıl Gezegen’in kuzeyindeki düzlüklerde aynı zamanda “kıyı şeridine” benzeyen yapılar bulunduğuna dikkat çekti. ABD’nin California Üniversitesi’nden Jérémie Mouginot, “MARSIS, Mars yüzeyinin 60-80 metre derinliklerinde buz kalıntılarına rastladı. Yeni bulgular Mars’ın bir zamanlar dev bir okyanusa sahip olduğuna işaret ediyor” dedi.

Mars'ta İki Dev Okyanus Vardı


Antik Mars’ın sulak ve yaşama olanak veren bir gezegen olduğu iddiası uzun yıllardır savunulan bir düşünce. Ancak Kızıl Gezegen’in bugünkü kurak haline nasıl geldiği sorusu sorulduğunda, gök bilimciler “çok büyük bir kuraklık” yaşanmış olabileceğini belirtiyor.

Mars’ın geçmişini inceleyen bilim insanları, Kızıl Gezegen’in iki farklı zamanda iki dev okyanusa sahip olduğunu öne sürüyor. Bu teoriye göre, ilk okyanus Mars’ın sıcak ve nemli bir iklime sahip olduğu 4 milyar yıl önce oluştu. 3 milyar yıl önce ise büyük bir meteor çarpması sonucunda Mars’ın derinliklerindeki buzlar eridi ve yeraltı kanallarındaki su kanallarında bir okyanus oluşturdu.

Mouginot, geride kalan milyonlara yıl içinde Mars’ta okyanuslar oluşmuş olabileceğini belirtti. Ancak okyanuslar su ve buz halinde yüzeyin altında kaldı veya buharlaşarak atmosfere karıştı.Avrupalı gök bilimciler, Mars okyanuslarının yaşamın oluşması için yeterli zamanı tanıyamadan yok olduğunu düşünüyor.

Bu Kadar Su Nereye Gitti ?


Mars Express projesinde yer alan Olivier Witasse, “Geçmişte yapılan ve fotoğraflara, mineral örneklerine ve atmosfer ölçümlerine dayanan analizler, Mars’ta su olduğuna işaret etti... MARSIS’in elde ettiği görüntüler ise tamamlamaya çalıştığımız yapboza yeni bir bilgi ekledi. Ancak hala bu kadar suyun nereye gittiğini bilmiyoruz” dedi.Mars Express Haziran 2003’te uzaya gönderildi. Aralık 2003’ten bu yana Kızıl Gezegen’in yörüngesinde bulunan uzay aracı, 2012’in sonuna kadar görev yapacak.

Kaynak:Ntvmsnbc(08 Şubat 2012,10:09)

Son düzenleyen Safi; 29 Aralık 2016 00:46
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Şubat 2012       Mesaj #22
Avatarı yok
Yasaklı

NASA'dan Obama'ya MARS Resti


ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bütçesinden, başta Mars gezegeni olmak üzere diğer gezegenlere yönelik keşif programları için ayrılan payda kesintiye gidileceği bildirildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Gelecek hafta açıklanacak 2013 yılı NASA bütçesi hakkında verilen brifinge katılan iki bilim insanı, kısıtlı kaynaklar ve bütçeyi aşımları nedeniyle, NASA'nın uzay keşfine öncelik vererek Mars gezegeninin keşfi için ayrılan payda kesintiye gitme kararı alındığını belirtti. Bu açıklama, 2030’de Mars’a astronot gönderileceğini açıklayan Başkan Obama’yı zor duruma düşürdü.

İsimleri gizli kalmak koşuluyla açıklamada bulunan bilim insanları, NASA'nın Avrupa ülkeleriyle ortak hayata geçirilmesi planlanan iki Mars keşif görevini iptal ettiğini duyurdu. NASA'nın daha önce 1,4 milyon dolar bütçe ayıracağını açıkladığı Mars keşif görevlerinin 2013 ve 2016 yıllarında hayata geçirilmesi planlanıyordu.

Mars Bütçesi 1 Milyar Dolar Bile Değil


NASA'nın bazı Mars görevlerini sürdürme kararı almasına karşın, Mars'tan Dünya'ya kaya örnekleri getirilmesi de dahil olmak üzere bu gezegene gelecekte yapılacak uçuşların akıbetinin belirtisiz hale geldiğini kaydeden bilimadamları, Mars gezegeniyle ilgili görevlerin iptal edilmesinin NASA'nın gezegen bilimi için ayırdığı 1,5 milyon dolarlık bütçesinde yapılan 300 milyon dolarlık kesintinin bir bölümünü oluşturduğunu ifade etti.

Söz konusu bütçe kesintisinin 200 milyon dolarlık bölümünün Mars programıyla ilgili olduğunu anlatan bilimadamları, son kesintilerle birlikte NASA'nın Mars gezegeninin keşfi için bütçeden ayırdığı payın 581,7 milyon dolara düştüğünü belirtti.

Elektronik postayla konuya ilişkin açıklamada bulunan NASA sözcüsü David Weaver, NASA'nın da tıpkı diğer devlet kurumları gibi ''zor seçimler yapmak ve ayağını yorganına göre uzatmak zorunda kaldığını'' söyledi.

Weaver açıklamasında ''NASA yapabileceklerinin azamisini yapmak için şu anki Mars keşif önceliklerini yeniden gözden geçiriyor'' ifadesini kullandı.

2030'da Mars'a Astronot Göndereceğiz


ABD Başkanı Barack Obama, yaklaşık iki yıl önce “nihai amacının Mars’a astronot göndermek olduğunu” açıklamıştı. Obama, Mayıs 2010’da açıkladığı yeni uzay progamı kapsamında, özel şirketlerin üreteceği roketlerle 2015’ten itibaren uzaya astronot gönderileceğini belirtmişti. Ancak Obama’nın planı ABD’li uzmanlar tarafından ağır eleştiri almıştı.

Uzmanlar, yeni standartlar altında üretilecek roket ve uzay araçlarına ait projelerin çok geç kalacağını ve yaşanacak her türlü aksaklığın uzay görevlerinin ertelenmesine neden olacağını belirtmişti. Obama, eleştirilere rağmen Kongre’ye gönderiği bütçe planı altında Ay’a tekrar insan gönderilmesini amaçlayan Constellation programını iptal etmiş, Mars’a insan gönderilmesini ana hedef olarak belirlemişti.

NASA’nın önündeki en büyük bütçe sorunlarından biri olarak, 21 yıldır uzayda çok büyük keşiflere imza atan Hubble Uzay Teleskobu’nun James Webb Teleskobu’yla değiştirilmesi süreci yatıyor. Algılayıcıları Hubble’dan 100 kat daha güçlü olacağı belirtilen teleskobun 3,5 milyar olacağı tahmin edilen maliyeti 8 milyara çıkmış ve 2011’de uzaya gönderilmesi amaçlanan teleskobun görevi 2014’e ertelenmişti.

Kesintiler Akılsızca


NASA'nın Eylül 2011'e kadar yardımcı bilim yöneticisi görevini yürüten Edward Weiler, kurumun Mars keşif programına ilişkin yapacağı kesintileri eleştirdi.

''Bence bu tamamen akılsızca'' diyen Weiler, ''Biz, başka bir gezegene, yani Mars'a inme yeteneğine sahip olduğunu gösteren bu gezegendeki tek ülkeyiz. Bu bir ulusal itibar meselesidir'' dedi.

Mars görevleri için NASA bütçesinden ayrılan payda kesinti yapılmasını önlemek amacıyla mücadele etmekten yorgun düştüğü için NASA'daki görevinden geçen yıl ayrıldığını ifade eden Weiler, bu yılki bütçede Mars hakkında önemli kesintiler yapılmasını önlemeyi başardığını, ancak 2013 yılı bütçe teklifi konusunda ilk ağızdan bir bilgi sahibi olmadığını belirtti.

Kaynak:Ntvmsnbc-Ajanslar(10 Şubat 2012,10:03)

Son düzenleyen Safi; 29 Aralık 2016 00:47
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Şubat 2012       Mesaj #23
Avatarı yok
Yasaklı

Phoenix Küllerinden Doğmayacak


Mars Keşif Uzay Aracı (MRO) tarafından 26 ve 29 Ocak’ta çekilen renkli fotoğraflarda, buz tutmuş Mars yüzeyinde ölü olarak duran Phoenix Lander ve keşif robotu Spirit’in iniş takımı tesbit edildi.

Phoenix Lander, 2008 yılında Mars’ın yüzeyine inmişti. Sprit keşif robotu ise Ocak 2004’te, paraşüt ve hava yastıkları sayesinde Mars’ın yüzeyinde zıplayabilen üç ayaklı platform sayesinde Gusey kraterine düşmüştü.

Geride kalan altı yıl içinde 3.2 kilometre mesafe kaydeden Sprit, 2010 yılında sinyal göndermeyi kesmişti. Spirit’in iniş platformu, Bonneville kraterinin güney batısında bulundu.

NASA yetkilileri, enkazların geçmişte de tesbit edilmiş olabileceğini ancak siyah beyaz fotoğrafların buna izin vermediğini belirtti. MRO, sahip olduğu HiRise kamerasıyla Mars’ın renkli fotoğraflarını gönderince, Kızıl Gezegen’in buz tutmuş yüzeyinde yatan enkazlar da ortaya çıktı.

Spirit, ikizi olan Oppurtunity ile Mars’a iniş yapmış ancak Mayıs 2009’da kuma saplanmıştı. 10 ay saplı kaldığı yerden veri göndermeye devam eden keşif robotunun daha sonra sinyali kesildi. Sekiz yıldır görevine devam eden Oppurtunity ise Ağustos 2011’de 22 kilometre genişliğindeki Endeavour kraterine ulaşmayı başardı.

Phoenix Küllerinden Doğmayacak


Phoenix Mars Lander, Mayıs 2008’de, Kızıl Gezegen’in kuzey kutup dairesinin etrafındaki buzul bölge Vastitas Borealis’i incelemeye başladı. 475 milyon dolarlık uzay aracı, altı ay süren görevi boyunca Mars yüzeyinin altında katı halde su bulunduğuu doğruladı ve Mars’ın kumu hakkında önemli analizler yaptı.Phoenix, yeterli güneş ışını almaması ve sert rüzgarlar nedeniyle Kasım 2008’de faaliyet dışı kaldı.

Mars’ın mezar olduğu iki uzay aracını görüntüleyen MRO, NASA’nın bugüne dek yürüttüğü tüm gezegenlerarası görevlerde elde edilen verilerin tümünden daha fazla bilgiyi Dünya’ya yollamayı başardı. Uzay aracı, Mart 2006’da Mars yörüngesine girdi.MRO, Mars’ın iklim özelliklerini, sert rüzgarlarını ve meteor çarpmalarının neden olduğu etkileri inceliyor.

Kaynak:Ntvmsnbc(10 Şubat 2012,17:07)
Son düzenleyen Safi; 29 Aralık 2016 00:47
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Şubat 2012       Mesaj #24
Avatarı yok
Yasaklı

Mars Keşif Programına Ayrılan Payda Kesinti


Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bütçesinden, başta Mars gezegeni olmak üzere diğer gezegenlere yönelik keşif programları için ayrılan payda kesintiye gidileceği bildirildi.

Önümüzdeki hafta açıklanacak 2013 yılı NASA bütçesi hakkında verilen brifinge katılan iki bilimadamı, bilim için ayrılan kısıtlı mali kaynak ve yeni uzay teleskobunun bütçeyi aşan maliyeti nedeniyle NASA'nın uzayın uzak köşelerini keşfetmeye öncelik vererek Mars gezegeninin keşfi için ayrılan payda kesintiye gitme kararı aldığını belirtti.

İsimleri gizli kalmak koşuluyla açıklamada bulunan bilimadamları, NASA'nın Avrupa ülkeleriyle ortak hayata geçirilmesi planlanan 2 Mars keşif görevini iptal ettiğini söyledi. NASA'nın daha önce 1,4 milyon dolar bütçe ayıracağını açıkladığı Mars keşif görevlerinin 2013 ve 2016 yıllarında hayata geçirilmesi planlanıyordu.

NASA'nın bazı Mars görevlerini sürdürme kararı almasına karşın, Mars'tan Dünya'ya kaya örnekleri getirilmesi de dahil olmak üzere bu gezegene gelecekte yapılacak uçuşların akıbetinin belirsiz hale geldiğini kaydeden bilimadamları, Mars gezegeniyle ilgili görevlerin iptal edilmesinin NASA'nın gezegen bilimi için ayırdığı 1,5 milyon dolarlık bütçesinde yapılan 300 milyon dolarlık kesintinin bir bölümünü oluşturduğunu ifade etti.

Söz konusu bütçe kesintisinin 200 milyon dolarlık bölümünün Mars programıyla ilgili olduğunu anlatan bilimadamları, son kesintilerle birlikte NASA'nın Mars gezegeninin keşfi için bütçeden ayırdığı payın 581,7 milyon dolara düştüğünü belirtti.

Elektronik postayla konuya ilişkin açıklamada bulunan NASA sözcüsü David Weaver, NASA'nın da tıpkı diğer devlet kurumları gibi "zor seçimler yapmak ve ayağını yorganına göre uzatmak zorunda kaldığını" söyledi.

Weaver açıklamasında "NASA yapabileceklerinin azamisini yapmak için şu anki Mars keşif önceliklerini yeniden gözden geçiriyor" ifadesini kullandı.

Eski NASA Yöneticisi Weiler'den Kesintilere Eleştiri


Bu arada, Eylül 2011'e kadar NASA'nın yardımcı bilim yöneticisi görevini yürüten Edward Weiler Florida'dan telefonla yaptığı açıklamada, kurumun Mars keşif programına ilişkin yapacağı kesintileri eleştirdi.

"Bence bu tamamen akılsızca" diyen Weiler, "Biz, başka bir gezegene, yani Mars'a inme yeteneğine sahip olduğunu gösteren bu gezegendeki tek ülkeyiz. Bu bir ulusal itibar meselesidir" dedi.

Mars görevleri için NASA bütçesinden ayrılan payda kesinti yapılmasını önlemek amacıyla mücadele etmekten yorgun düştüğü için NASA'daki görevinden geçen yıl ayrıldığını ifade eden Weiler, bu yılki bütçede Mars hakkında önemli kesintiler yapılmasını önlemeyi başardığını, ancak 2013 yılı bütçe teklifi konusunda ilk ağızdan bir bilgi sahibi olmadığını belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama'nın geçen yıl yaptığı bir konuşmada, nihai amacının Mars'a astronot gönderilmesi olduğu yönündeki sözlerini hatırlatan Weiler, Mars'a seyahatin, Obama'nın yabancı işbirliğini teşvik etmeye yönelik uzay politikasını yerine getirecek olmasının yanı sıra topluma da cazip gelen bir konu olduğunun altını çizdi.

Kaynak:CNN(10 Şubat 2012,10:54)
Son düzenleyen Safi; 29 Aralık 2016 00:47
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Şubat 2012       Mesaj #25
Avatarı yok
Yasaklı

Mars’ta Deprem


Uzay bilimleriyle uğraşanların en merak ettiği gezegen olan Mars’ta deprem oldu.Gezegendeki sarsıntı, herhangi bir cihazın bu sarsıntıyı tespit etmesiyle değil, NASA’nın Mars Keşif Uydusu’ndan gelen fotoğraflarla anlaşıldı. Bu fotoğraflar, Mars’ın yüzeyindeki dev kayaların yer değiştirdiğini gösteriyor.Ölçümlere göre Mars’ta, bu dev kayaların 10 metre kadar yer değiştirebilmesi için, en az 7 büyüklüğünde bir depremin olması gerekiyor.

Kaynak:Gençbilim/Dünyabülteni(26 Şubat 2012,12:57)
Son düzenleyen Safi; 29 Aralık 2016 00:48
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Mart 2012       Mesaj #26
Avatarı yok
Yasaklı

Mars'ın En 'Havalı' Hortumu


Kızıl Gezegen’de yaşanan hortumlar 30 yıldan bu yana gözlemleniyor. Hatta, Mars’ın yüzeyinde hortumların oluşturduğu çizgilere çok sık rastlanıyor. Mars’ın kuzeyindeki Amazonia Planitia bölgesinde 16 Şubat’ta çekilen hortum, gök bilimciler tarafından 30 yılın en sanatsal hortumu ilan edildi.

Mars’taki hortumların boyu 800 metreye ulaşabiliyor. Genişlikler ise yaklaşık 30 metre oluyor. Esintinin hızıyla kızıl kumlar hortuma yakalanırken, Güneş ışıkları ise hortum boyunca uzanan bir gölge oluşturuyor.

Kızıl Gezegen’deki hortumların, Dünya’dakilerden bir farkı yok. Daireler çizerek ilerleyen hava, yakaladığı tozla görünür hale geliyor. Güneş’in ısıttığı Mars yüzeyinde hortumlara sıkça rastlanıyor. Yüzeye yakın olan atmosfer tabakası ısındıkça, hava, üzerindeki soğuk katmanın içinden yükseliyor ve daireler çizmeye başlıyor.

Mars’taki hava, Dünya’dakine kıyasla çok daha ince ve ağırlıklı olarak karbondioksitten oluşuyor. NASA, Mars’taki hortum ve rüzgarların sıkça yaşanmasından oldukça memnun. Çünkü Mars keşif aracı Oppurtunity’nin güneş panelleri, bu hava olaylarıyla kumdan temizleniyor.

Kaynak:Ntvmsnbc(08 Mart 2012,10:54)
Son düzenleyen Safi; 29 Aralık 2016 00:48
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Mart 2012       Mesaj #27
Avatarı yok
Yasaklı

Rusya'nın Büyük Mars Planı


Ad:  1.JPG
Gösterim: 533
Boyut:  18.9 KB

Rusya, 2030'a kadar Ay, Venüs ve Jüpiter'e uzay araçları göndermek için yeni bir roket geliştirmeyi ve Mars'a kalıcı bir bilimsel istasyon ağı yerleştirmeyi planlıyor.

Kommersant gazetesinin belirttiğine göre, hırslı bir strateji geliştiren Rus uzay kurumu Roskosmos, başka gezegenleri keşfetmekten vazgeçmedi ve Ay'ın insanlı uçuşlarla Dünya'ya toprak numunesi getirilmesi dahil incelenmesi, özellikle Venüs ve Jüpiter'in keşfi için bir dizi proje yürütülmesini öngörüyor.

Hükümete geçen hafta iletilen bu belgeye göre, Roskosmos, 2030'dan önce Ay'a insanlı bir uçuş yapmayı, yüzeyine kozmonot indirdikten sonra bunları Dünya'ya getirmeyi istiyor.

Gazete, ayrıca Rus uzay kurumunun başka ülkelerle işbirliği yaparak Mars'a kalıcı bir bilimsel istasyon ağı yerleştirmeyi planladığını yazdı.

Roskosmos'un ayrıca Angara isimli yeni bir roket, insanlı uçuşlar için yeni bir uzay aracı inşa etmek istediğini belirten gazete, kuruluşun şu an kullanılmakta olan ve geçen yıl önemli sorunlarla karşılaşan Sovyet teknolojilerini de değiştirmek istediğini duyurdu.

Rusya'nın en doğusundaki Vostoçni uzay üssünün 2015'te uyduların fırlatılması için hazır olması gerektiğini de belirten Kommersant, Rusya'nın uzay sektörünü modernize etmek için 2015'e kadar yabancı teknolojiye yatırım yapacağını, 2020'den itibaren de bunu Rus teknolojisine çevirmeyi amaçladığını yazdı.

Gazete ayrıca 2030'a kadar bu stratejiyi hayata geçirmek amacıyla devlet başkanlığı nezdinde uzay için özel bir kurul oluşturulacağını belirtti.

Rusya geçen yıl birçok uyduyu uzaya fırlatamamış, Uluslararası Uzay İstasyonu'nan (UUİ) gönderilen bir ikmal aracı ile 15 yıldan bu yana ilk gezegenlerarası keşif projesi için Mars'ın uydusu Phobos'a gönderilen uzay aracı başarısız olmuştu.

Kaynak : CNN / Kommersant (13 Mart 2012,13:30)
Son düzenleyen Safi; 29 Aralık 2016 00:49
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Mart 2012       Mesaj #28
Avatarı yok
Yasaklı

Mars'a İstasyon Ağı


Rusya’nın Federal Uzay Ajansı Roscosmos, hükümete 2030 yılına kadar izlenecek yeni uzay programı hakkındaki planı sundu. Planda Ay’a insan gönderilmesi, Venüs ile Jüpiter gibi gezegenlerin keşif araçlarıyla incelenmesi ve Mars’ta istasyon ağı kurulması yer alıyor.

Kommersant gazetesi, kamuya duyurduğu uzay programı hakkında, “Belirlenen yeni stratejinin amacı, Rus uzay sanayisinin dünya standartlarındaki seviyesini koruması ve uzay programlarında dünyanın önde gelen üç ülkesi arasındaki yerini güçlendirmesini sağlamak” ifadesi kullanıldı.

Planın taslağına göre, Rusya, küresel uzay piyasasındaki payını 2030 yılında yüzde 10 artırmayı hedefliyor. Roscosmos, 2011 yılında piyasaki büyüklüğünü sadece yüzde 0.5 artırabildi.

Uzay sanayisinin sadece Rusya’da üretilen parçalarla uydu ve uzay aracı yapabilecek kapasiteye ulaşması gerektiğini ifade edilirken, 2020 yılı itibariyle özellikle elektronik donanım üzerinde büyük ilerleme sağlanması gerektiği vurgulandı.

2030 Kırılma Noktası Olacak


Ruslar, Dünya’nın yörüngesindeki uydularının, kamu ve savunma alanlarındaki taleplerin yüzde 95’ini karşılayacak duruma gelmesini istiyor.

Birçok keşif programı gerçekleştirmek isteyen Ruslar, Ay’a insan göndererek yüzeyinde üs kurmayı, Venüs ve Jüpiter’e de keşif araçları göndermeyi planlıyor. Bir diğer önemli proje ise Mars’la ilgili.

Kommersant’ın eline geçen Roscosmos imzalı taslakda, “Yabancı ülkelerle yapılacak işbirliğiyle, Mars’ın yüzeyinde sürekli olarak faaliyet gösterecek araştırma istasyonu ağı kurmayı planlıyoruz” ifadesi yer alıyor.

Asteroidlere Karşı Savunma


Rusya, gelecekte Dünya’yı tehdit edebilecek asteroid ve kuyruklu yıldızlara karşı da hazırlıklı olmayı amaçlıyor. Ayrıca, uzay programı yürüten birçok ülkenin başını ağrıttığı gibi, Dünya’nın yörüngesinde giderek artan uzay çöplüğünün temizlenmesi hedefleniyor.

Kommersant, birçok proje içeren yeni uzay programının federal bütçe ve özel yatırımlar tarafından finanse edileceğini belirtti. Gazete, yeni uzay politikasının koordine edilmesi için bağımsız bir organın da kurulabileceğini ifade etti.

Rusya için 2011, uzay keşfinde hayal kırıklığı oluşturan bir yıl oldu. Üç Glonass navigasyon uydusunun kaybedilmesinin yanı sıra, Çin ile ortak yürütülen bir projenin ürünü olan Mars keşif aracı Phobos-Grunt, atmosferde sıkışmış ve aylar sonra yer yüzüne çakılmıştı. Bu başarısızlıklar, dönemin devlet başkanı Dimitri Medvedev’in tepkisini çekmişti.

Kaynak : Ntvmsnbc / Kommersant (16 Mart 2012,15:15)
Son düzenleyen Safi; 29 Aralık 2016 00:50
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Mart 2012       Mesaj #29
Avatarı yok
Yasaklı

Mars'a Yolculuk 500 Bin Dolar


Uzay araçlarını atmosfer dışına taşıyan roketlerin tasarımını yapan SpaceX, 10 yıl içinde Mars’a yolculuk hayalini gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Mars’a yapılacak seyahatin fiyatı ise 500 bin dolar olacak.

SpaceX, 2010 yılında atmosfer dışına çıktıktan sonra Dünya’ya geri dönebilen bir uzay aracı üreten ilk özel şirket olma başarısını gösterdi. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile ortaklık kuran SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) donanım taşınması konusunda ortaklık kurdu.

Musk, “Mars’a 500 bin dolar kaşılığında gidiş dönüşü alabileceğiniz günler hayal değil” dedi. Henüz 40 yaşındaki başarılı iş adamı ve girişimci, “Dünya ile Mars arasında tamamen kendini yenileyebilen bir ulaşım sistemi kurmayı istiyorum. Uzay araçlarının sürekli kullanılabileceği ve yakıt taşımanın sorun olmaktan çıkacağı bir sistem kurulabilir” dedi.

Teknolojinin İlerlemesi Lazım


Musk, Mars’a yapılacak yolculuk için gereken teknolojinin henüz patentinin alınmadığını belirtti. SpaceX’in çok titiz bir plan çizeceğini belirten Musk, “Planın genel hatlarını bu yılın sonlarına doğru açıklamayı planlıyoruz. Başarılı olacağımıza inanıyorum” dedi.

SpaceX, yakın zamanda ISS’ye seferler düzenleyecek Dragon uzay aracının test uçuşunu gerçekleştirecek. 7 Şubat’ta ISS’ye doğru ateşlenecek olan Dragon insansız uzay aracı, görevinin başarısız olması ihtimali dahilinde, kaybedilmesi mühim olmayan, az miktarda donanım taşıyacak.

Dragon, başarıyla ateşlenmesi halinde ISS’ye iki kilometreye kadar yaklaşacak. Ardından, uzay istasyonundan uzatılacak robotik bir kolla çekilecek ve donanımı boşaltılacak. Görev tamamlandığında, Dragon serbest bırakılacak ve uzay aracı iticileriyle Pasifik’in sularına doğru harekete başlayacak. SpaceX, projelerinin başarıyla sürdürülmesi halinde ilk insanlı uzay görevini 2014’te gerekleştirmeyi planlıyor.

Kaynak:Ntvmsnbc(23 Mart 2012,14:24)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 29 Aralık 2016 00:50
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Nisan 2012       Mesaj #30
Avatarı yok
Yasaklı

Mars Yüzeyinde 'Fil' Görüntüsü



Ad:  esh3746.jpg
Gösterim: 522
Boyut:  24.2 KB

Viking-1 uzay aracının 1976 yılında tesbit ettiği “Mars’taki Yüzün” ardından, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Mars keşif aracı, Kızıl Gezegen’in yüzeyinde koca bir “fil” görüntüsü buldu.

Mars Reconnaissance Orbiter uzay aracının HiRISE kamerası tarafından bu ayın başlarında çekilen fotoğrafta beliren fil, kuruyan lav akıntılarından meydana geliyor. İnternette büyük merak uyandıran fotoğraf kısa sürede o kadar büyük bir tartışma konusu oldu ki, Arizona Üniversitesi’nden gök bilimci Alfred McEwen, HiRISE sitesinde esrarengiz fil hakkında açıklama yaptı:

“Gördüğümüz şekil, psikolojide ‘pareidolia’ olarak tanımlanan kavramın içine giriyor. Örneğin, bulutlarda saklı yüzler görmek gibi doğada saklı olduğunu sandığımız ses ve görüntüleri fark etmemiz böyle tanımlanıyor. Aslında fotoğrafta gördüğümüz şey, Mars’ın lavlarla kaplı bölgeleri arasında en genci olan Elysium Planitia’nın kenarında oluşan bir akıntı. Lav seli çok geniş alan kaplayabiliyor. Hatta zamanın bu sellerin tıpkı su gibi çok hızlı bir şekilde bir alanı kapladığını düşünürdük.”

Bir 'Mars Fili'miz Eksikti


Bilim insanları, tıpkı Dünya’da olduğu gibi, lav akıntılarının Kızıl Gezegen’de belli bir coğrafi alana yayılmasının bir yıl ile on yıllar alabildiğini tahmin ediyor. Gök bilimciler, zamanla filin hortumunun uzayarak bozulabileceğini veya akıntıların güçlü olması halinde filin daha uzun bir zaman orada kalabileceğini ifade etti.

Ad:  esh7762.jpg
Gösterim: 534
Boyut:  12.9 KB

Üzerindeki tartışmalar son bulmayan 'Mars'taki Yüz'.
NASA’nın sadece bir göz yanılması olduğunu iddia ettiği, bazı gök bilimcilerin ise üzerine on yıllardır geometrik ölçümler yaptığı “Mars’taki Yüz”, belki düşük çözünürlükte çekilmiş olabilir. Ancak HiRISE ile görüntülenen koca bir fil kafası ve gözü gerçeğinde olması beklendiği gibi doğru yerde bulunuyor.

Kaynak:Ntvmsnbc(10 Nisan 2012,14:10)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 29 Aralık 2016 00:51

Benzer Konular

7 Aralık 2018 / virtuecat Uzay Bilimleri
18 Temmuz 2014 / Misafir Cevaplanmış
25 Mart 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış