Arama

Ümmet Nedir?

Güncelleme: 10 Temmuz 2017 Gösterim: 8.345 Cevap: 2
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
25 Ocak 2008       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi

Ümmet

Ad:  ümmet.JPG
Gösterim: 275
Boyut:  18.8 KB

isim, din b. Arapça ummet
Sponsorlu Bağlantılar

Hz. Muhammed'e inanarak, onun yaptıklarını ve söylediklerini uygulayarak çevresinde toplanan Müslümanların tümü:
"Allah'ım, sen koru Muhammed ümmetini bu eşkıyanın zulmünden."

Son düzenleyen Safi; 10 Temmuz 2017 18:58
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Temmuz 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ÜMMET, -ti a (ar söze)
1. Bir peygam bere inanan insanların tümü (Bk ansıkl böl.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Aynı dili konuşan insanlar topluluğu
3. Ummetı Muhammet, müslü manlar, herkes, bütün insanlar

—Esk. Ümmetı cemaat ya da ümmetı icabet kendilerine gönderilen peygamberin çağrısına inanan cemaat || Ümmeti davet, bir peygamber tarafından imana çağrılan cemaat || Ümmetı İsa, Hıristiyan lar. || Ümmetı muşa. Musevıler. || Ümmet -üllah, halk.

—ANSIKL İsi. Kuran’da ümmet sözcüğü bir peygambere bağlı bulunan halk, ulus, bir peygambere inananlar anlamında bir çok kez yinelenir Özellikle Hz Muham met’e bağlı müslümanlar için Kuran’da ümmeten vasatan (ılımlı ümmet), ümme ten kaımeten (doğru ve adaletli ümmet) deyimleri kullanılır (II, 143; III, 113-114) Müslümanların oluşturdukları evrensel topluluğa ümmetı muhammet, ıslam dininin ilke ve kurallarının uygulandığı dö nemlere de ümmet çağı denir (Kayn)

Kaynak: Büyük Larousse

perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
5 Temmuz 2017       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Ümmet


(Arapçada “topluluk”), İslamda, inancın ve Hz. Muhammed’e bağlılığın birleştirdiği topluluk. Benzer anlamda kullanılan bir başka terim millettir.

Kuran’a göre bütün insanlar başlangıçta bir tek ümmet (ümmet-i vahide), oluşturuyordu. Zamanla gerçek inançtan uzaklaşması bu ümmetin dağılmasına yol açmış ve peygamberler gerçek inancı insanlara yeniden sunmuştu.

İslama göre ümmet edilgin bir toplum değildir; yaşam biçimi, kuralları, dünya görüşü ve kültürü inançla belirlenmiş evrensel bir örgütlenmedir. İnancı, ümmete belli görevler yüklemiştir. Bu görevler tanrısal buyrukların geçerliliğini sağlama ve yaygınlaştırma yönündeki tüm etkinlikleri içerir. İslam ümmeti tüm insanlar içinde orta bir ümmettir (ümmet-i vusta) ve öteki insanlara tanıklık edecektir. Bu, İslam ümmetine adaleti gerçekleştirme ve örnek olma görevi de yüklemektedir.

Kuran her ümmete bir peygamber gönderildiğini bildirir. Bazı yorumculara göre bu, peygamberin dönemindeki tüm insanlara gönderildiğini, dönemindeki tüm insanların o peygamberin ümmeti olduğunu dile getirir. Bu yoruma göre, Hz. Muhammed döneminde ve sonrasında yaşayan tüm insanlar tek bir ümmet, yani Muhammed ümmetidir. Hz. Muhammed’in ümmetinin bir bölümü, çağrısına uyup Müslüman olduğu halde, onun dışındakiler çağrıya henüz uymamıştır. Muhammed ümmetinin çağrıya uyanlardan oluşan bölümü ümmet-i icabe olarak adlandırılır. Çağrıya henüz uymayanlar ise ümmet-i dave olarak anılır.

Kaynak: Ana Britannica