Arama

Akrilik Nedir?

Güncelleme: 4 Ağustos 2015 Gösterim: 82.143 Cevap: 1
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
1 Şubat 2008       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Akrilik

Sponsorlu Bağlantılar
Akrilik asitlerin, ışık, ısı ya da metallere maruz bırakılması sonucu oluşan polimerlerin genel adı.

Akrilik bileşikler

Akrilik bileşikler, sentez yoluyla elde edilen plastik, reçine ve yağların genel adı. Kullanılan akrilik, bileşiğin türüne ve prosesin şartlarına bağlı olarak, sert ve saydam, yumuşak ve esnek katılar veya yapışkan, koyu kıvamlı sıvı ürünler elde edilebilir. Kalıplanmış yapı malzemeleri, optik gereçler, mücevherat, yapıştırıcılar, kaplama malzemeleri ve dokuma elyafı gibi çeşitli bileşiklerin hammaddesi akrilik bileşiklerdir. Mesela orlon ve akrilan, akrilik ipliklerin, pleksiglas da cam benzeri akrilik maddelerin ticari adıdır.
Poliakrilik adıyla bilinen polimerler ailesinin temel üyeleri akrilik ve metakrilik asitlerdir. Bu asitlerin metil esterleri, peroksit katalizörler eşliğinde kolayca polimerleşir.

Akrilik asit

CH2=CH COOH formülü ile gösterilen organik bir asit olup propenoik asit de denir. Sanayide, asetilen ve karbon monoksitle suyun nikel katalizör eşliğinde tepkimesi veya akrilonitril bileşiklerinin hidrolizi ile elde edilir. Polimerlerin üretiminde başlangıç maddesidir.

Akrilik Boya


Akrilik reçinesinden elde edilen sentetik boyadır. Akrilik çabuk kuruyabilen ve boya maddelerine kolay karışabilen bir maddedir. Hem suluboyanın saydam parlaklığını, hem de yağlı boyanın kıvamını verir. Isı ve diğer bozucu etkilere karşı yağlıboyadan daha dayanıklıdır.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Hera - avatarı
Hera
VIP A'mour
4 Ağustos 2015       Mesaj #2
Hera - avatarı
VIP A'mour
AKRİLİK, (fr. acrylique). Org. kim. Akril deh/f.AKROLElN'in eşanlamlısı.|| Akrilik asit, formülü H2C = CH—C02H olan ve akroleinin yükseltgenmesiyle elde edilen asit.
Kaynak: Büyük Larousse

Sponsorlu Bağlantılar

Benzer Konular

23 Ocak 2010 / Misafir Kimya
20 Mayıs 2009 / ThinkerBeLL Kimya
17 Şubat 2010 / Misafir Taslak Konular