Arama

Kar Nedir?

Güncelleme: 12 Aralık 2018 Gösterim: 20.116 Cevap: 5
yüksel2 - avatarı
yüksel2
Ziyaretçi
17 Şubat 2008       Mesaj #1
yüksel2 - avatarı
Ziyaretçi

KAR

Ad:  kar.JPG
Gösterim: 215
Boyut:  16.1 KB

1. Beyaz ve uçucu tanecikler halinde bulutlardan yağan donmuş su.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Tamlayan olarak, kar için özel olarak yapılmış ya da donatılmış şeyi belirtir: Kar ayakkabısı. Kar gözlüğü. Kar lastikleri.
3. Kar dişi, saçaklardan sarkan sivri buz. || Kar gibi, bir şeyin temizliğini ve beyazlığını vurgulamak için kullanılır. || Kartopu, avuçta sıkıştırılıp yoğunlaştırılarak top biçimine getirilmiş kar topağı; tombul ve beyaz. II Kar tutmak, erimeyip yerlerde birikmek. || Karda gezip izini belli etmemek, kötü ve uygunsuz işleri hiç kimsenin sezip anlayamayacağı biçimde gizlice yapmak.

—Anorg, kim. Kar gibi görünen toz. || Antimon karı, antimon III oksit. || Fosfor karı, fosforik asit anhidriti. || Karbondioksit karı, genişleme sonunda kar gibi beyaz bir ürün biçiminde katılaşan karbondioksit; tıpta soğukla tedavide kullanılır.

—Bayınd. Kar küreme aracı, bir karayolu üzerine düşen karı küreyerek yolu temizlemeye yarayan aygıt.

—Coğ. Karsının, karla kaplı alanların herhangi bir zamandaki alt sınırına karşılık gelen yükselti. Bu sınır hava şartlarına, özellikle kar yağışına ve yağan karla eriyen kar arasındaki orana göre kısa süreli ve mevsimlik değişikliğe uğrar. || Kar yığını, rüzgârın biriktirdiği kar kümesi. (Bazen kalınlıkları birkaç metreyi bulan kar yığınları yavaş yavaş erir ve soğuk bölgelerde yazın bir bölümünde varlığını sürdürür. Karlar nivasyon olaylarında çok büyük rol oynar. || Sürekli kar sınırı ya da Toktağan karsının, düşen karların erime ve buharlaşma ile ortadan kalkan karlardan fazla olduğu ve bu nedenle sürekli olarak karla kaplı kalan alanların uzun yıllık ortalama alt sınırını oluşturan yükselti. Bu yükseltinin belirlenmesinde sıcaklık (özellikle yaz mevsiminin sıcaklığı), yağış miktarı ve rejimi (bol ve kışı yağışlı alanlarda bu sınır daha alçaktır), bulutluluk, bakı, eğim ve karasallık derecesi (kıyılardan iç kesimlere gidildikçe kar sınırı yükselir) başlıca etkenlerdir. Sürekli kar sınırı kutup bölgelerinde daha alçaktır (K. kutup bölgesinde 200-500 m, G. kutup bölgesinde deniz seviyesinde); aynı sınıra orta enlemlerde yukarıdaki koşullara göre yer yer değişmek üzere 2 000 - 3 000 m, subtropikal bölgelerde 3 000 - 4 000 m, ekvatoral kuşakta 4 600 - 5 000 m arasında erişilir.

—Hidrol. Kar rejimi, karların erimesine bağlı ilkbahar kabarmalarıyla kendini gösteren rejim; yükselti ne kadar az, enlem ne kadar G.'de ve yamaç ne ölçüde G.'e dönükse o kadar erken başlar, (ilkbahar debileri, havza ne kadar geniş ve katlıysa o kadar yüksektir.)

—Jeomorfol. Kar-rüzgâr etkisi, karla rüzgârın birlikte yaptığı etki. || Kar yığılması, rüzgârın etkisiyle karın yığınlar halinde birikmesine yol açan olay.

—Mutf. Kar helvası, temiz kar üzerine pekmez dökülüp iyice karıştırılarak yapılan, helvaya benzer bir tür tatlı yiyecek. (Anadolu'nun bazı yörelerinde, kış geceleri düzenlenen toplantılarda yapılıp yenmesi gelenek haline gelmiş yiyeceklerdendir.)

—Mutf. ve Pastac. Yumurta akını kar haline getirmek, yumurta akını beyazlaşıp koyu bir kıvama gelene dek çırpmak.

—Oto. Kar zinciri, bir.taşıtın kaygan araziler (karlı, çamurlu) üzerinde gitmesini sağlamak için bu taşıtın lastiklerine takılan birbirine bağlı zincir takımı.

—Soğut, san. Kar kuyusu, kışın toplanan tikbinli frezeli kar küreme aracı karı ya da buzu saklamak için kullanılan ve genellikle yeraltında bulunan depo.

—Zool. Kar kuşu - KARKUŞU. || Kar tavuğu - KARTAVUĞU.
Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 12 Aralık 2018 00:38
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

KAR


—Bayınd. Kar küreme araçları başlıca iki türe ayrılır: uçdemirli araçlar ve mekanik yarma araçları.
Sponsorlu Bağlantılar

Uçdemirli araçlar


(kar bıçakları, ,mekanik kürekler ya da verevlamalar), bir taşıtın ittiği ya da çektiği lamalardan oluşur ve bu lamalar karı parçalayarak yerinden oynatır.
Kar bıçakları ve mekanik kürekler, kara giren bir ayrıt oluşturacak biçimde önde birleşen iki kanattan oluşur. Yüzeyi helis biçimindeki bu kanatlar, ayrıtın böldüğü kar kütlelerini yanlara doğru atar. Yanları dik yamaçlı ya da çift yönlü yollarda, araç eksenine göre eğik bir konumda önce takılan tek bir verev lama kullanılır ve bulama, karı ikinci yola ya da kayalık yüzeye ters yönde atar. Bu makinelerden bazıları hidrolik kumandalarla konumu değiştirilebilen ek kanatçıklarla donatılmıştır. Yardıkları karı, yolun iki yanında yığılmış karın üstüne attıklarından bu makinelerin çalışması sınırlıdır.

Mekanik yarma aygıtları


aracın ötelenmesinden başka bir hareketle çalışan bir düzenek yardımıyla toplanan karı uzağa atarlar.
Kovalı makineler (mekanik kürekler), türbin makinelerin tersine, az kullanılır. Ünden türbinli kar küreme makinelerinde huni biçiminde bir çerçeve, karı çok palalı türbinin çembersel kesitine doğru yöneltir. Palaların kavradığı ve radyal yöndeki merkezkaç kuvvetin hızlandırdığı kar tanecikleri, yola teğet olarak büyük bir hızla savrulur. Artık modası geçmiş sayılan bu tür aygıtların önemli bir enerji tüketmeleri, büyük sakıncalar doğurur, çünkü bir traktörün gücü bir lokomotifin gücünden çok daha azdır. Uçdemirli merkezkaç tamburları, her bir yanında bir türbin çarkı bulunan bir uçdemirinden oluşur. Çarkın yatay ekseni, ilerleme yönüne diktir. Çok palalı türbinlerde olduğu gibi, bunlarda da sabit metal bir parçanın kara gömülmesi ve taşıtın ilerleyebilmesi için büyük güç harcaması gerekir. Bu güçlüğü ortadan kaldırmak için, uçdemirli merkezkaç tamburlarına bir freze düzeneği eklenir. Frezeler, seyir yönüne dik eksenli çepeçevre bıçakları olan döner bir silindirle donatılmıştır. Bu organ, hem karın yerinden oynatılmasını, hem de uzaklaştırılmasını sağlar.

Basit yapılı bu aygıtlar, özellikle birikmiş karı küremek için çok uygundur ve yaygın olarak kullanılır Türbinli frezelerde, karı parçalama ve uzaklaştırma işlemlerini, iki farklı organ yerine getirir. Amerikan yapımı türbinli frezelerde, karın yerinden oynatılması için helis biçiminde vidalar bulunur ve bunlar karı kütleden ayırarak bir türbine götürür Başka modellerde silindirsel bir tambur üzerine yerleştirilmiş yatay bıçaklar karı geniş şeritler halinde kesip, silindirin açık orta bölümüne doğru yöneltir; başka düzenekler yardımıyla kar arkaya, uzaklaştırma çarkına ulaşır. Bu aygıtlar her türlü karı etkin bir biçimde küreyebilir.

—Bot. Karın bitkiler üzerindeki etkisi çok önemlidir: iyi etkilerinin (aşırı soğuklardan ve kuraklıktan bitkiyi koruma) yanı sıra kötü etkileri de görülebilir; yararlı mevsim süresini kısaltır (KUZYAKA), ağırlığıyla bitkileri ezer, dalların kırılmasına yol açar, çığ afetlerine neden olur. Kar güneş ışınlarının ve ısısının toprağa geçmesini engellemediği için, kar altında kalan toprak her zaman donmaz ve ilkbaharda canlı bitkilerin hafif bir kar tabakasını delerek büyüdüğü görülür.

—ikonogr. En eski batılı kar manzara resimleri arasında, takvimin kış ayları için dua kitaplarını süsleyen minyatürler ve Baba Bruegel'in resimleri (Beytüllahim sayımı [Brüksel] ve özellikle Avcıların dönüşü [Viyana] adlı tablosu) sayılabilir Baba Bruegel’den sonra, kar altındaki Kuzey ovasını ve donmuş kanallar üzerinde paten yapanları betimleyen birçok hollandalı manzaracı geldi: Kadife Bruegel (Dresden, Viyana), J. De Momper, Gysbrecht Lytens (Nantes), i. Van Ostade, Berchem, Cuyp, Van den Hoecke, Van der Neer, Van Goyen, Wouwerman vb. Kar, Rubens'in Kış (Windsor), Gros'nun Eylau savaşı (Louvre) ve Delacroix’nun Atak Charles'ın ölümü (Nancy) adlı tablolarında da egemendir Kardan esinlenenlerden biri de Courbet idi (Ölü tilki, Stockholm, Kaçak avcılar, Roma); ondan sonra da Daubigny, Monet, Sisley, Pissarro, Guillaumain, Lebourg, Munch, Utrillo, Marquet, Friesz, Chagall ve Vlaminck’i sayabiliriz. Kar, çin ve japon manzaralarında da önemli bir yer tutar.
Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 12 Aralık 2018 00:53
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

KAR


a. Denize.
1. Eskiden Dicle ve Fırat nehirlerinde kullanılan yelkenli tekne.
2. Makara ve boğata yapımında kullanılan bir ağaç türü.

KAR


a. (ar. kad). Esk. Kapıyı çalma.

—Esk. tıp. Doktorun muayene etmek istediği yere parmağı ile vurması. || Kar-ı esabi, doktorun muayene edilecek yere sol elinin iç kısmını koyarak, sağ elinin parmağı ile sol elinin üzerine vurması.
Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 12 Aralık 2018 00:49
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kar ingilizcesi
snow.
–dan adam snowman.
– ayakkabısı snowshoe.

– basmak
1. /ı/ for snow to cover up/bury.
2. /a/ to store in (a cool place) for summer use.

– bıçağı snowplow blade.
– diþi icicle.
– düþmek /a/ to snow (on a place).
– fırtınası snowstorm.
–da gezip izini belli etmemek to do something so slyly that no one realizes what one´s up to.
– gibi snow-white.
– gözlüğü snow goggles.
– helvası snow mixed with molasses.
– körlüğü snow blindness.
– kuyusu pit for preserving snow for summer use.
– parçası very fair-complexioned.
– sınırı snow line, snow limit.
– siperi snow fence.
– süpürücü snowplow; snowblower, snow thrower.

– topu
1. snowball.
2. very fair-complexioned and plump (child).
– topu oynamak to have a snowball fight.
– tutmak for snow to stick.
– yağmak to snow.
Son düzenleyen Safi; 12 Aralık 2018 00:42
SİLENTİUM EST AURUM
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Aralık 2018       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı

KAR!


Kar, atmosferde kristalleşen ve Dünya'ya düşen katı su formudur. Dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde 23'ünü kalıcı veya geçici olarak kapsar. Düşen karların dokusu ve yoğunluğu sürekli değişime uğrar. Düşük sıcaklıklarda, kristaller doğrudan su buharından oluşur.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Aralık 2018       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kar
isim
Havada beyaz ve hafif billurlar biçiminde donarak yağan su buharı:
"Kıştı, yerler iki karış kar tutmuştu."- T. Buğra.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • karda yürüyüp (veya gezip) izini belli etmemek
  • kar gibi
  • kar kuytuda, para pintide eğleşir
  • kar ne kadar çok yağsa yaza kalmaz
  • kar susuzluk kandırmaz
  • kar yağmak
  • Birleşik Sözler
  • kar baykuşu
  • kar çiçeği
  • kardelen
  • kar dikeni
  • kar helvası
  • kar ispinozu
  • kar kuşu
  • kar kuyusu
  • kar sapanı
  • kartopu
  • kar topu
  • kar yükü
  • kardan adam
  • buzul kar
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

8 Nisan 2018 / ThinkerBeLL Coğrafya
21 Mart 2010 / Misafir X-Sözlük
24 Şubat 2016 / Misafir X-Sözlük
9 Mart 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük
4 Temmuz 2012 / buz perisi X-Sözlük