Arama

Casus Belli Nedir ?

Güncelleme: 3 Aralık 2016 Gösterim: 64.384 Cevap: 0
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
3 Aralık 2016       Mesaj #1
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Casus belli

(Latincede “savaş nedeni”), uluslararası hukukta ve diplomaside bir devlet açısından savaş nedeni olarak görülen durum. olduğuna inandığı bazı diplomatik ilişkilerde bir devletin, bir başka devletin tehlike yaratıcı
davranışlarıyla ortaya çıkan durumu casus belli olarak göreceğine ilişkin açıklaması, uyan biçimlerinden en kesin ve ağındır. Böyle bir uyan bir savaş ilanının ön aşaması olabilir. Casus belli oluşturan durumlar bir ittifak antlaşmasında Antlaşmada belirtilen durumların ortaya çıktığı kanısına varan taraf,öngörüldüğünde, casus belli'nin bir türü olan casus foederis'ten söz edilir.müttefikini öngörülen yardım yükümlülüğünü yerine getirmesi yolunda uyarabilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Bununla birlikte kendi yüksek çıkarları açısından yardım yapma gereğini duymayan Milletlet Cemiyeti döneminden bu yana, kölektif haklı savunma ve kolektif müttefik yükümlülükten kaçınabilir. Çünkü çıkması olası bir savaşın haklılığını kendi açısından inceleyerek değerlendirme hakkı vardır. Milletler güvenlik gibi sorunlar casus foederis'in gerçekleşmesi bakımından önemli rol oynamıştır.

Kaynak:Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 3 Aralık 2016 00:22
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

7 Nisan 2006 / CrasHofCinneT Taslak Konular
15 Şubat 2008 / nünü X-Sözlük
18 Mayıs 2010 / LaSalle X-Sözlük
5 Haziran 2009 / Kral_Aslan Rüya Tabirleri