Arama

Sarkıt Nedir?

Güncelleme: 21 Eylül 2015 Gösterim: 9.182 Cevap: 3
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
24 Mayıs 2008       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
sarkıt
isim, mineraloji
Mağaraların tavanında aşağıya doğru oluşan, genellikle koni biçiminde kalker birikintisi, damla taş, stalaktit.
Sponsorlu Bağlantılar
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
18 Ağustos 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sarkıt
MsXLabs.Org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

Mağaraların tavanında oluşan ve genel olarak koni biçiminde olan kalker yumru, istalaktik. Sarkıtlar, kalkerli bölgelerde erimiş hâlde fazla kalker kapsayan yeraltı sularının geçtiği boşluklarda, mağaralarda, tavandan aşağıya sarkan kalker sütunlardır. Suda biraz kil ya da balçık olursa sarkıt renkli olur. Sarkıtın biçimi suyun damlamasına ve mağaranın yapısına bağlıdır.

Sarkıt, (Yunanca'da stalaktos (Σταλακτίτης) "damlama, damlamış" kökünden gelen, genellikle damlataş mağaraları olarak da adlandırılan mağaralarda, mağara tavanından aşağıya doğru sarkan şekillere denir. Bu türlü sarkıtlar milyonlarca yıl boyunca yukarıdan sızan çoğunlukla kalker (kireç, kireç taşı) barındıran suların damla damla akarken ardında içinde bulundurduğu minerali (genellikle kalsiyum) bir halka şeklinde bırakması ile oluşmaktadır (sarkıtların şekilleri kış aylarında evlerin saçaklarında oluşan sivri buzlar gibidir). Yeterince zaman sonra bu sarkıtlar yukarıdan aşağıya doğru büyüyen dikitlerle birleşerek mağara içinde sütunlar oluştururlar.
Sen sadece aynasin...
sitemkar kıss - avatarı
sitemkar kıss
Ziyaretçi
18 Ağustos 2012       Mesaj #3
sitemkar kıss - avatarı
Ziyaretçi
Sarkıt

34ipz6c

j8395x

8vrf9s
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Efulim; 18 Ağustos 2012 21:55 Sebep: Mesaj düzeni.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Eylül 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SARKIT a. Jeomorfol. Mağaraların tavanında oluşan kireçli çökel. (Bk. ansikl. böl.)

—Mim. Sarkıtları ya da buz parçalarını andıran bezeme.

—ANSİKL. Jeomorfol. Kireçtaşlarından oluşmuş arazilerde karbondioksit yüklü yağmur suları toprağın içine girerek kireci çözündürür. Daha sonra, mağara boşluklarına ulaşan su çoğunlukla buharlaşır ya da içindeki karbondioksit açığa çıkar. Bu durumda içerdiği çözünmüş kireç çökelir. Böylece, genellikle sarkıtlar ve dikitler diye bildiğimiz kireçli birikintiler oluşur Bunlara genel olarak damlataşı denir. Sarkıtlar kumaş kıvrımı ya da sap gibi biçimler alırlar. Kimi kez içerdikleri biraz kil ya da limon bunları renklendirir. Aldıkları biçimler suyun düşme koşullarına (damlaların iriliği, damlamanın sıklığı) ve mağaradaki mikroiklime bağlıdır.

Kaynak: Büyük Larousse