Arama

Mani Nedir?

Güncelleme: 9 Aralık 2018 Gösterim: 4.612 Cevap: 4
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
25 Mayıs 2008       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi

MANİ

Ad:  mani.JPG
Gösterim: 600
Boyut:  16.5 KB

a. (fr. manie; yun. mania'dan).
Sponsorlu Bağlantılar
1. Psik. Oyunbazlıkla karışık coşku durumu, düzensiz ve hızlı düşünme ve içgüdüsel taşkınlıklar biçiminde kendini gösteren psişik işlevlerin aşırı uyarı nöbeti. (Eşanl. MANYAK HAL.)
2. Bir şeye duyulan aşırı tutku ve çoğu kez garip ve gülünç olan alışkanlık.

—ANSİKL. Kendini açıkça belli eden ilk mani nöbeti, genellikle 20-50 yaşları arasında ortaya çıkar. Belirgin özelliği, bütün psişik süreçlerin hızlanması (takipsişi) ve bunun yanı sıra önceleri tutarlı, sonraları çığrından çıkmış bir sürü zihinsel tasarımlar, yüzeysel ve hızlı düşünce çağrışımları ve genellikle algılar fazla bozulmuş olmadığı haldeson derece kaypak bir dikkattir. Konuşulan dil, birbiriyle bağlantısız ve süratli bir sözcük ve söz akımı halindedir (logore); bazen sayhalar, şarkılar, bağırıp çağırmalar, özentili ya da tahrik edici el kol hareketleri bu teatral görüntüyü tamamlar. Düşüncelerin çarçabuk belirip kaybolması, bu psişik uyarı durumunun başlıca semptomudur.

Davranış alanında, etkinlik ve dengesizlik alışılmışın dışındadır. Uyarı durumu genellikle gitgide artar ve son derece şiddetli bir ajitasyona kadar varır (manyak öfkesi).

Açıklık, coşkunluk, keyiflilik, manyak mizacının belirgin özellikleridir. Kolay ilişki kurulabilir, neşeli (hipersinton), ama yüzeyseldir. Erotik uyarı hemen her zaman canlıdır. Manyağı etkinliğe iten başlıca nedenlerden biri de oyun gereksinimidir (sözcük oyunları, abuk sabuk laflar, cinaslar). Fiziksel alanda, zayıflama, uyku bozuklukları (yorgunluk yaratmayan uykusuzluk) görülür; yeme içme isteği artar.

Mani nöbeti


genellikle manyakodepresif psikozun bir evresini oluşturur. “Atipik" manide, megalomanyak temalı düşünceler içeren hezeyan dönemlerine oldukça sık rastlanır. Klasik görüşe göre, herhangi bir tedavi görmediği zaman mani durumu birkaç ayda (6-8 ay) kendiliğinden iyileşmeye doğru gider, zihin eski haline döner. Bununla birlikte, günümüzün tedavi araçları (elektroşok ve özellikle psikotroplar: çeşitli yatıştırıcılar ve lityum tuzları) hastalığın gelişme sürecini kısaltmak ve/ya da tezahürlerini hafifletmek olanağını vermektedir.
Kaynak: Büyük Larousse
BAKINIZ Mâni

Son düzenleyen Safi; 9 Aralık 2018 01:05
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
21 Ağustos 2013       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Mani
Fizyolojik süreçlerde hızlılık ve uyarılmışlık, zihinsel süreçlerde de heyecan ve büyük bir mutluluk duygusuyla beliren psikoz.
Sponsorlu Bağlantılar

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Safi; 5 Aralık 2016 22:36
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
21 Ağustos 2013       Mesaj #3
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi

Mani Nedir?

MsXLabs.org

Mani, başta aşk olmak üzere hemen her konuda yazılabilen bir halk edebiyatı nazım türüdür. Çoğunlukla 7 heceli dört dizelik bir bendden meydana gelir. Ama dizeleri 4-5-8-10-14 heceli kalıplarla söylenmiş maniler de vardır. Birinci, ikinci dördüncü dizeler birbirleriyle kafiyeli, üçüncü dize serbesttir. Yani kafiye dizilişi aaxadır. Aaaxa düzeninde maniler de var. İlk iki dize hazırlık dizeleridir. Son iki dize ile anlam bağlantısı yoktur. Asıl anlatılmak istenen son iki dizede verilir. Maniler çok çeşitlidir. En çok kullanılanlar düz ya da tam mani, kesik mani, cinaslı mani, yedekli mani, artık mani’dir
Son düzenleyen Safi; 5 Aralık 2016 22:38
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Ocak 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
mani
duygu, düşünce ve hareketlerde görülen aşırı taşkınlık durumu. Manik- depresif psikozun mani nöbetinde olduğu gibi hastalıklı bir taşkınlık biçiminde ortaya çıkabileceği gibi, hafif mani (hipomani) olarak bilinen coşku ve neşe artışları olarak da yaşanabilir.

Ayrıca, Yunancada “çılgınlık” anlamındaki mania sözcüğü, kleptomani (çalma çılgınlığı), dipsomani (içme çılgınlığı), erotomani (cinsel birleşme çılgınlığı ya da piromani (yangın çıkarma çılgınlığı) gibi farklı saplantılı davranışları tanımlamada da kullanılır.
kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen Safi; 9 Aralık 2018 01:06
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Aralık 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MANİ a. (ar. ma'nâ"dan fars. ma'nı). Esk.
1. Anlam, mana: "Gören hat-ı arabi içre mani-i hâsın" (Vasfi, XVI. yy.).
2. Mani dar - MANİDAR.

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

5 Aralık 2016 / Misafir Cevaplanmış
19 Şubat 2012 / Sorucu Cevaplanmış
16 Nisan 2012 / Misafir Soru-Cevap
 Mâni
5 Aralık 2016 / CrasHofCinneT Edebiyat
9 Mart 2015 / Misafir Cevaplanmış