Arama

Alçak Nedir?

Güncelleme: 14 Ağustos 2015 Gösterim: 1.561 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
7 Eylül 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Sıfat

Sponsorlu Bağlantılar
[1] Yerden uzaklığı az olan

[2] Bile bile en kötü ve ahlaksız davranışlarda bulunan
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
14 Ağustos 2015       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ALÇAK, sıf. -1. Göreceli ya da salt değerlendirmede yüksekliği daha az olan şey için kullanılır: Alçak bir iskemle. Tavanı alçak bir oda. Alçak topuklu ayakkabı. Fo-toğraftakilerden alçak boylu olanı arkadaşımdır. Gökyüzü alçak bulutlarla kaplıydı. -2. Alçak sesle, fısıldayarak, mırıldanarak: Alçak sesle anlatmak. Alçak sesle şarkı söylemek.
-Ask. havc. Alçak uçuş, saldırı ya da keşif görevi verilmiş askeri bir uçağın, düşmanın radar örtüsünün altından geçerek algılanmasını engellemek için uygulanan düşük yükseltilerden uçma yöntemi. (Bu yöntem, taşıdığı tehlikeler yüzünden alçak irtifa uçuş radarı gibi uygun aygıtların kullanımını zorunlu kılar.) -Bayınd. Alçak basınç, tümüyle ya da bir bölümüyle toprak altında kalan yapılara (baraj temelleri, kanal ya da galeri kaplamaları, vb.) zemin suyunun uyguladığı etki.
Sponsorlu Bağlantılar
-Denize. Akçak tekne, aldığı yük nedeniyle fribordu azami derecede batmış tekne. I -Elektrotekn. Alçak düşü grubu, alçak düşü (ırmaklar, nehirler) ve gelgit sandallarının donanımında kullanılan yatay ek-senel akışlı hidroelektrik grubu; pervaneli bir türbinden ve soğan biçiminde, sugeçirmez bir sandık içine yerleştirilmiş bir almaşık akım üretecinden oluşur. (Bk. an-siki. böl.)
-Fiz. Alçak basınç, çevre ortamın basıncından daha düşük basınç. -Halk oy. Alçak dizi. oyuncuların çöme-lerek oluşturdukları dizi. -Havc. Alçak uçuş. yere çok yakından yapılan uçuş.
-Hıdrol. Alçak düzey, bir akarsuyun, kimi kez sıfırla gösterilen en düşük ortalama düzeyi; sıfır, ölçekte yer alan bir başlangıç noktasıdır ve bu nokta üstündeki su düzeyi sıfırdan uzaklaştıkça değeri artan rakamlarla ölçülür. -Isıl mot. Alçak basınç, bir benzin motorunun emme kanallarında ve silindirinde pistonun aşağıya doğru devinimi sonucu oluşan kısmi boşluk. (Alçak basınç, gaz halindeki hava-benzin karışımının karbüratörde şiddetle emilmesini sağlar. Emme kanallarına bağlanan bir boruyla, avans otomatiği, merkezkaç dengeleyicileri ve servofrenler gibi yardımcı aygıtları harekete geçirebilecek yeterli emme kuWeti elde edilir.) [Eşanl. DEPRESYON.] -Meteorol. Alçak basınç katmanı, alçak basınç altındaki (1 015 milibardan az) atmosfer kütlesi; bu kütle yükselme hareketlerinin merkezidir. (Bk. ansikl. böl.)

--Alçak basınç alanı. SİKLON'un eşanlamlısı. -Zootekn. Alçak cıdağı, dört bacaklı hayvanlarda yüksekliği sağrıdan düşük olan cıdağı.
sıf. ve a. Onursuzluğu, korkaklığı, dürüst olmayan davranışlarıyla kızgınlık, nefret uyandıran kimse için kullanılır; namert: Alçak bir adam. Dostlarına ihanet eden bir alçak. Ne alçaktır o bilemezsin. Arkadan vurmak ancak bir alçağa yakışır.
-Ed. telm. Alçağı ezelim, Voltaire'in Ansiklopedicilere yazdığı mektupların son sözleri. (Bu sözle boş inançları belirtmek ister.)
a. Yüksek olmayan yer ya da ova, dağların ovaya yakın yerleri, eteklen: Alçaktan düşmek. Alçaktan geçmek. Alçaklara kar yağmış. Alçakta kurulmuş bir köy.
be. Hafif, kısık sesle: Biraz alçak konuş, mikrofonda sesin boğuluyor. -ANSİKL. Elektrotekn. Suyun potansiyel enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmede kullanılan alçak düşü donanımı, düşü zayıfladıkça güçleşen verim sorunları doğurur. Bu alanda klasik teknik, pervaneli bir türbin ile bir almaşık akım üretecinden oluşan düşey eksenli üreteç gruplarını yerleştirmeye dayanır. Türbinin sarmal açık deposu ile dirsekli yayıcı bölümü derin kazılar ve pahalı bir inşaat gerektirir. Öte yandan kuruluş maliyetini indirmek, verimlilik eşiğinin düşmesine yol açar. Akan su içine yerleştirmeye elverişli ve ek-senel akışlı grupları gerçekleştirmek amacıyla pek çok araştırma yapılmıştır; 1955'ten bu yana akış direncini azaltmak için üreteci soğan biçiminde bir sandık içine alma yolu seçilmektedir.
Alçak düşü grupları, kanallar üzerine kurulmuş mikrosantrallarda, baraj zincirlerinde ya da denkleştirme barajlarında, gelgit santrallarında ve nihayet ırmak ya da nehirlerde kullanılır, ilk iki kuruluşta üreteçler genellikle eşzamansızdır (asenk-ron), ama az sayıda olsa bile eşzamanlı (senkron) olanlar vardır. Bu üreteçlerin gücü 50 ile 2 000 kW arasında değişir. Öbür iki kuruluş biçiminde ise, üreteçler eşzamanlıdır ve güçleri genellikle 30 000 kW'ı aşar.
Bir alçak düşü grubunun yapımında karşılaşılan başlıca güçlükler, dört nedenden kaynaklanır: olduğunca küçük bir çap içine çok sayıda kutbu sığdıracak bir üretecin (üreteç yavaş döndüğü için) gerçekleştirilmesi; kayıplardan kaynaklanan ısının üreteçten türbin suyuna aktarımı; grubun sugeçirimsizliği ve nihayet deniz suyuyla çalışması halinde aşınma olayı. Düşük güçte üreteçler yağ içinde yerleştirilir; orta ya da çok güçlü üreteçler ise, hava içinde ya atmosfer basıncında ya da daha yüksek basınç altında çalışır; amaç saptırıcılar yönlendirme mekanizması (grup gerek türbinle gerek pompayla çalışabilir) en iyi koşullarda ısı aktarımını sağlamaktır.
-Meteorol. Alçak basınç katmanı. Basınç dışarıdan merkeze doğru azalır ve eşbasınç eğrileri kapalı elipsler çizer. Yer'in ekseni çevresindeki dönüşü nedeniyle basınç gradyanı rüzgarı sağa sapar (Kuzey yarımkürede) ve saat hareketine ters yöndeki eşbasınç eğrilerine hemen hemen koşut bir rüzgâra dönüşür. Bu eğriler Güney yarımkürede saat hareketi yönündedir. Sözkonusu olay antisiklonlarda görülen mekanizmanın tersidir.
Alçak basınç katmanları, antisiklonlar gibi deniz üzerine yerleştiğinde daha süreklidir; çünkü burada rüzgâr eşbasınç eğrilerine koşuttur (sürtünme olmadığından). Bu durum alçakç basınç çukurunun dolmasını engeller. Yatay gradyan, antisiklonlarda olduğundan daha kuWetlidir ve dolayısıyla rüzgârlar daha sert eser. Ayrıca yükselme hareketi alçak basıncı besler. Atmosferin alt katmanlarında yakınsamadan doğan bu hareketler yükseltide ıraksamaya yol açar. Oysa yüksek düzeylerde sürtünme olmadığından ıraksak akı, yüzeydeki yakınsak akıdan hızlı devinir; bu olgu alçak basıncın artmasına neden olur. Öte yandan yükselme adi-yabatik soğumaya yol açarak bulut ve yağmur getirir. Sonuç olarak alçak basınçlar kötü havayı doğurur: şiddetli rüzgârlar, kapalı gökyüzü ve yağmurlar, iki tip alçak basınç katmanı vardır: devingen alçak basınç katmanları ya da siklonlar ye değişmez alçak basınç katmanları. ikinci tür katmanlar çoğu kez 2 000 ile 3 000 km çapında bir alanı kaplar. Daha dar olan devingen alçak basınç katmanları ise, rüzgârı izleyerek değişmez alçak basınç katmanlarının kenarlarında dolaşır. Siklonların kimi kez değişmez alçak basınç katmanları içinden geçtiği de görülür. Değişmez alçak basınç katmanları siklonları çeker, antisiklonlar ise siklonları iter.

MsXLabs & Büyük L.

🌘 🚀

Benzer Konular

21 Eylül 2011 / Misafir Müslümanlık/İslamiyet
15 Ağustos 2015 / Jumong X-Sözlük
22 Haziran 2015 / Jumong X-Sözlük
15 Ağustos 2015 / Jumong X-Sözlük
15 Ağustos 2015 / Jumong X-Sözlük