Arama

Kamuflaj Nedir?

Güncelleme: 15 Şubat 2016 Gösterim: 3.703 Cevap: 4
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
28 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Kamuflaj
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Alıntı
TDK adlı kullanıcıdan alıntı

isim (l ince okunur) Fransızca camouflage
Gizleme:

"Polisler başlarına kamuflaj için dallar, yapraklar koymuşlardır."- H. Taner.

Kamuflaj, gözden gizlemek ya da gizlen­mek anlamına gelen Fransızca kökenli bir sözcüktür. Kamuflaj savaşta saldırılardan sa­kınmak ya da düşmanı şaşırtmak amacıyla sıkça başvurulan bir yöntemdir. Düzenli or­dular 18. yüzyıla kadar böyle bir yönteme başvurmadılar. Geçmişte askeri üniformala­rın, başka uluslarınkine ve sivil halkın giysile­rine benzememesine özel özen gösterilirdi. Bu yüzden Amerikan Bağımsızlık Savaşı sıra­sında kırmızı üniformalı İngiliz askerleri Kuzey Amerika ormanlarında dövüşürken açık hedefler durumundaydı. Daha sonra toprağa uyumlu bir renk olan haki, kara askerlerinin üniformalarının genel rengi oldu.
Kamuflaj, bir askerlik terimi olarak ilk kez I. Dünya Savaşı sırasında yaygınlık kazandı. Özellikle II. Dünya Savaşı'nda etkili olan hava saldırılarına karşı askeri üniformalar, kasklar, toplar, tank ve kamyonlar boyanarak ya da yaprak ve çalılarla kaplanarak görün­mez duruma getiriliyordu. Bunun yanı sıra gelişen teknolojinin olanaklarını kullanan sa­vaş uzmanları, yapay gereçlerle sahte liman­lar, tersaneler ve kentler kurarak düşmanı şaşırtma yoluna gittiler. Günümüzde ileri teknoloji ürünlerinden elektronik, kızılötesi ve ısıya duyarlı aygıtlarla kamuflaj saptanarak, sahte ya da gizlenmiş nesneler ayırt edilebilmektedir.
İnsanların çeşitli araç ve gereçlerle, önce­den tasarlayarak, bilinçli bir biçimde yaptığı işi, hayvanlar korunma içgüdüsüyle ve kalı­tımsal olarak yaparlar. Sözgelimi bukalemun­lar ışığın şiddetine bağlı olarak ya da korku, heyecan gibi duyguların doğrudan sinir siste­mini etkilemesiyle renk değiştirirler. Bazı kuşlar, sürüngenler ve böcekler, düşmanla­rından korunmak ya da avlarını yakalamak amacıyla renk ya da biçim değiştirir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
11 Temmuz 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kamuflaj
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Düşmandan gizlenmek ya da anî bir baskın yapabilmek için, savaş gereçleri, donanımları vb. düşmandan saklamak amacıyla yapılan işlem ya da işlemler bütünü. Savaşlarda uçakların işlevlerinin artmasına koşut olarak, içinde bulunulan arazinin rengine, engebelerine uyum sağlayarak yüksekten görünmemeyi sağlamak için yapılan kamuflaj çok önem kazandı. Kara, deniz ve havada kullanılan kamuflajın birçok yöntemi vardır. Çalı çırpı rengine uyan asker elbiseleri, sahte tank ve sahte top bataryaları, sis bombaları, yüksekten uçan uçaklara karşı diğer uçakların arazi renginde boyanmaları yöntemlerden bazılarıdır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
In science we trust.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KAMUFLAJ a. (fr. camouflage). Gizleme.

—Ask. - GİZLEME. || Kamuflaj elbisesi, özellikle komando ve hava indirme birliklerince kullanılan, üzerinde araziye uyan benekler bulunan savaş elbisesi.

—Zool. Bir hayvanın düşmanlarınca fark edilmemek için uyguladığı yöntemlerin tümü. (Kamuflaj, renkteşleşme [renklerin sürekli ya da geçici olarak çevre renklere benzemesi], eştiplilik ya da biçimdeşlik [çoğunluğa hareketsiz durarak çevre biçimlere benzeme], görünüm bozulması [hayvanın genel beden çizgileriyle ilgisi olmayan leke ya da çizgiler oluşması], bedenini yassılaştırarak gölgesini yok etmeye çalışma, kamuflaj kısmi [çoğu omurgalılarda gözün fark edilmesini engelleyen boya] ya da geçici [kelebeklerin kanatlarının alt yüzünde görülen yalancı renkler] olabilir.)


Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Kamuflaj
  • Gizlenme, örtme.
  • Aldatma gayesiyle yapılan tertibat.
  • Daha ziyade harp zamanlarında araçlar ile insanların, bulundukları mekâna göre kılığa girmeleri.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Şubat 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kamuflaj ingilizcesi
  • camouflage.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

29 Mart 2016 / meander Genel Mesajlar