Arama

Yeni Nedir?

Güncelleme: 22 Mart 2016 Gösterim: 2.984 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Şubat 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Yeni

Sponsorlu Bağlantılar
sıfat
1 .
Kullanılmamış olan, eski karşıtı:
"Yeni giysi. Yeni ayakkabı."- .
2 . Oluş veya çıkışından beri çok zaman geçmemiş olan:
"Yeni haber. Yeni moda."- .
3 . En son edinilen:
"Yeni eve taşındık."- .
4 . İşe henüz başlamış:
"Yeni öğrenci. Yeni asker."- .
5 . O güne kadar söylenmemiş, görülmemiş, gösterilmemiş, düşünülmemiş olan:
"Yeni bir buluş. Yeni bir düşünce."- .
6 . Tanınmayan, bilinmeyen:
"Yeni imzalara rastlıyoruz."- .
7 . Daha öncekilerden farklı olan:
"Yeni ihtiyaçlarımız var."- .
8 . zarf Biraz önce, çok zaman geçmeden:
"Yeni tanıştığım orman uzmanları çok nazik ve kibar insanlardı."- Ç. Altan.
Birleşik Sözler
  • yeni ay
  • yenibahar
  • yeni baştan
  • Yeni Çağ
  • yeniçeri
  • yeni dalga
  • yenidoğan
  • yenidünya
  • Yeni Dünya
  • yeni Eflatuncu
  • yeni eleştirici
  • yeni gerçekçi
  • yeni gümüş
  • yeni izlenimci
  • yeni sene
  • yeni Türk harfleri
  • yeni yazı
  • yeni yeni
  • yeni yetme
  • yeni yıl

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
LaSalle - avatarı
LaSalle
Ziyaretçi
5 Mayıs 2010       Mesaj #2
LaSalle - avatarı
Ziyaretçi
Yeni Baştan
zarf
Sponsorlu Bağlantılar

Baştan başlayarak, yeniden:
"Eylül sonunda ruhunu teslim eden heves / Can bulmak üzredir yeni baştan bahar ile"- F. N. Çamlıbel.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Haziran 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YENİ sıf.
1. Hiç kullanılmamış ya da kullanıldığını gösteren belirgin bir iz taşımayan, yıpranmamış, bozulmamış, eskimemiş bir şey için kullanılır (karşt. ESKİ): Aldığı araba yeni mİ? Buzddabımız hâlâ yeni, onu değiştirmemiz gereksiz
2. Nitelik ve işlev yönünden aynı olan bir başka kimseden, bir başka şeyden-sonra gelen, o kimsenin, o şeyin yerini alan bir kimse, bir şey için kullanılır: Yeni yıl. Yeni kocası, kansı Yeni müdür. Yazım kılavuzunun yeni baskısını esas almak. İşte yeni evimiz.
3. Uzun zamandan beri var olan bir şeye oranla, daha yakın bir zamanda ortaya çıkmış olan bir şey için kullanılır: Yeni yayınlar. Yeni rejim. Yeni bir sözcük. Yeni mahalleler
4. Daha önce var olan başka bir kimseye, başka bir şeye katılan bir kimse, eklenen bir şey için kullanılır: Artık yeni dostlar edinmelisin. Bu onun yeni zevki. Yeni bir takım elbise daha almak.
5. Bir işte bir meslekte bir etkinlikte eski olmayan, onda gerekli deneyimi kazanmamış kimse için kullanılır: Henüz meslekte çok yeni, bu tür hatalar yapmasını doğal karşılamak gerekir.
6. Özgün nitelikleri olan, daha önce eşine rastlanmamış bir şey için kullanılır: Reklamcılıkta yeni bir dil yaratmak. Yeni bir yaklaşım. Yerleşik düşünceleri sarsacak yeni kavramlar.
7. Eskiden var olan duruma göre bir değişim, bir farklılık gösteren şey için kullanılır: Yeni bir toplum mo deli. Yeni iktidar insan hakları konusunda daha duyarlı. Yeni bir yaşama başlamak.
8. Kendinden önce yaşamış bir kimseyle ortak nitelikleri bulunan bir kimse, bilinen eski bir kavram ya da düşünsel akımla aynı özellikleri taşıyan bir şey için kullanılır: Yeni bir Dostoyevskiy. Yeni bir hümanizma.
9. Yeni baştan, taştan başlayarak, yeniden, bir daha: Yazıyı yeni baştan yazman gerekecek. || Yeni yazı, eski yazıya karşıt olarak, 1928'de kullanılmaya başlanan ve latin kökenli abeceye dayanan yazı. | Yeni yeni, son zamanlarda, bugünlerde: Bu tür sorunlar yeni yeni ortaya ahlıyor. || fâniden yeniye çok yakın bir geçmişte; eskiden değil. || Yenilerde yakın geçmişte şu son zamanlarda. || Yeni zengin, türedi, sonradan görme

—Çağ. sant. Yeni gerçekçi, yeni gerçekçilik hareketine bağlı sanatçı. || Yeni figü- rasyon, Avrupa’da, 60Tı yılların başında ortaya çıkan figürasyon türü.

—Eğit. Yeni eğitim — EĞİTİM.

—Kur. tar. Yeni odalar, OsmanlIlar da yeniçeri kışlalarının bir bölümüne verilen ad (Bk. ansikl. böl.)

—Sey. oy. Yeni dünya, ortaoyununda çoğunlukla ev dekoru yerine kullanılan kafes biçimli paravan. (Genellikle izleyicilerin görüşünü kesmemesi için birkaç kenarlı, açık bir kafes biçimindedir. Kimi oyunlarda kâğıt ya da kumaşla kaplandığı da olur. Hemen her oyunda kullanılır. Kimi zaman başka mekânları da simgeler)

—Teknol. Yeni kuşak, piyasaya yeni çıkmış bir aygıt, bir model ya da çok yeni bir teknik için kullanılır: Fotoğraf makineleri ailesinde bir yeni kuşak

♦ be.
1. içinde bulunulan zamana çok yakın bir zamanda: Kaza yeni oldu. Daha yeni geldi.
2. Bir kimsenin, bir şeyin kısa bir süreden beri öyle olduğunu belirtir: Yeni evli. Yeni zengin.

—ANSİKL. Kur. tar Şehzade camisi'nin bulunduğu yerdeki yeniçeri kışlaları zamanla gereksinmeyi karşılamayınca yeni kışlalar inşa edildi ve bunlar yeni odalar adıyla anıldı. Vfeni odalar Aksaray’ın Et meydanı denilen yerinde olduklarından bunlara Et mey dam odaları da denildi. Bu yeni kışlanın cümle kapısı Tekke meydanı denilen büyük bir alana açılırdı. Yeniçerilerden her orta ve bölüğün ayrı bir odası vardı. Odaların zemini sırlı tuğla ile döşeli, içerisi sedir ya da peykeliydi; kapıları ise mermer direklerle süslüydü. Her kapıda o orta ya da bölüğün nişan denilen özel bayrağı asılı bulunurdu. Meydanın ortasında, orta camisinin çevresinde yer alan 368 ocaklı odada şunlar vardı: 90 talimhane; 130 çardak, 69 ocaklı kerevet, 20 köşk, 4 tekke, 158 ahır Yeniçeriliğin kaldınlışı (1826) sırasında topa tutulan yeni odalar baştan sona yandı.
TM dam, Ismayıl Hakkı (Baltacıoğlu) tarafından 1 ocak 1934'ten başlayarak Ankara’da yayımlanan siyasal dergi Genel yayın politikası içinde ırkçılığa karşı çıkan, sayfalarında felsefe bilim, teknik, ekonominin yanı sıra edebiyata da yer veren derginin başlıca yazarları arasında Ahmet Hamdi Tanpınar, Yaşar Nabi Nayır Sabiha Sertel, Sabahattin Ali, Cavit Yamaç, Abidin Dino, Zahir Güvemlı, Sefer Aytekin vb bulunuyordu. 1939’da çıkan bir sayısında Nâzım Hikmetin "Yeni adam’da Şüpheyle inancın yan yana, hatta diz dize bulunması, bugünün şartlarında onun kuvveti olmuştur. Faşizme varıncaya kadar bütün irtica ve Ortaçağ artıkları, istismar zihniyetiyle mücadelesi Yeni adam'ı türk neşriyat dünyasında namusuna güvenilecek bayraklardan biri yapmıştır” diye tanıttığı dergi, yeni edebiyata ve çeşitli düşünce akımlarına açık bir tutumu benimsemesine karşın, ikinci Dünya savaşı sonrasının koşullarına ayak uyduramayarak önemini yitirdi, Baltacıoğ lu'nun ölümüyle de (1978) kapandı.
Yeni Adana, kuruluş tarihi olan 1918' den bu yana Adana'da yayımlanan günlük siyasal gazete. Ahmet Remzi (Yüre- gir) ve Avni (Doğan) beylerin Adana adıyla çıkardıkları gazete, üçüncü sayısından sonra vilayet yönetimince kapatılınca, bundan böyle Yeni Adana adını alarak çıkmaya başladı. Kurtuluş* savaşı döneminde Anadolu'nun en etkin ve etkili yayın organlarından biri durumuna geldi; transız işgal kuvvetlerinin baskısından kaçmak zorunda kalarak bir süre Ka raisalı ve Pozantı’da yayımlandı, Ankara* itilafnamesi (20 ekim 1921) hükümleri uya rınca işgal kuvvetleri kentten çekildikten (5 ocak 1922) sonra yeniden Adana'ya ta şındı (27 şubat 1922). Ûte yandan, baş langıçta sadece Ahmet Remzi ile Avnı beylerden oluşan gazetenin kadrosuna Ferit Celal (Güven) ve birkaç yedek subay da katıldı (1919-1923). Adana’ya taşındıktan sonra günaşırı çıkmaya başlayan gazete, Cumhuriyet'in ilanından beri yayımını günlük olarak sürdürmektedir.


Kaynak: Büyük Larousse
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Haziran 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YENİ AY a. Ayın ilk günlerde aldığı yay biçimi; ayça, hilal.

—Gûkbil. Ay’ın, Güneş ile Yer arasında bulunduğu ve karanlık yüzünü Yer'e doğru çevirdiği, bu nedenle de görünmez olduğu'evresi.

Kaynak: Büyük Larousse
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Mart 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yeni ingilizcesi

1. new; neo-: yeni Eflatunculuk Neoplatonism. yeni klasikçi neoclassicist.
2. recent.
3. newly; recently.
– baþtan over again from the beginning, again.
– Ahit the New Testament (of the Bible).
– dosttan vefa gelmez. proverb You shouldn´t depend too much on a friend whom you´ve not yet gotten to know well.
– sözcük/kelime neologism, new word.
–den yeniye very recently
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

2 Nisan 2012 / Misafir Soru-Cevap
7 Aralık 2010 / furkan81 Cevaplanmış
24 Aralık 2007 / yüksel2 X-Sözlük
22 Temmuz 2017 / Misafir Tarih
28 Mayıs 2009 / ThinkerBeLL Sanat