Arama

Test Nedir?

Güncelleme: 9 Ağustos 2015 Gösterim: 9.372 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
26 Şubat 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Test
TDK, Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

isim İngilizce test

1 .
Bir kimsenin, bir topluluğun doğal veya sonradan kazanılmış yeteneklerini, bilgi ve becerilerini ölçmeye ve anlamaya yarayan sınama.
2 .
(eğitim bilimi) Doğru cevabın seçenekler arasından bulunmasına dayanan bir sınav türü:
"O gün üniversite test sınavında kazanamadığını öğrenmiştir."- H. Taner.
3 . (biyoloji, fizik) Biyolojik bir işlevi veya değişmez bir niteliği incelenen bireyin tepkisini, örnek olarak alınan normal bireyinkiyle karşılaştırarak ölçmeye ve değerlendirmeye yarayan yoklama:
"Bilimsel testler karganın attan daha zeki olduğunu saptayalı hanidir."- H. Taner.
4 . tıp (***) Bir hastalığın varlığını ve niteliğini anlamak için yapılan laboratuvar araştırması.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • test etmek
Birleşik Sözler
  • gebelik testi
  • kalibrasyon testi
  • kurbağa testi
  • tüberkülin testi
  • zekâ testi

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Ağustos 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TEST, -ti a. (ing. test, sınav'dan).
1. Kesin olarak belirlenmiş koşullarda, tüm katılanların aynı işi yapmalarını gerektiren ve başarı derecelerini belirlemek için kesin bir ölçme ve değerlendirme yöntemi olan psikoteknik yoklama. (Bk ansikl. böl. Ruh- bil.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir aygıtın iyi işleyip işlemediğini denetleme işlemi.
3. Bir ürünün ne öl çüde etkili olduğunu ve / ya da ne gibi etkileri olduğunu anlamak için yapılan dene me.

—Dy Test aygıtı, bir ivmeölçer ile elektronik bir sayaçtan oluşan ve yüksek hızda seyreden kimi demiryolu taşıtlarında görülen olağandışı davranışları saptamaya yarayan düzenek.

—Eflitbll. Kesin bir ölçme ve değerlendir meye olanak veren sınav türü; bu tür bir sınavda verilen soruların tümü

—Istat istatistik test ya da varsayım tastı. bir kütleden oluşturulan bir ya da birkaç örneklemeye ilişkin verilerin bir fonksiyonuna dayanarak, ana kütleye ya da bu kütleyi temsil etmek üzere seçilen olasılık dağılı mına yönelik bir varsayımın, belli bir yanıl gı payıyla kabul ya da reddine olanak ve ren yöntem (Bk. ansikl. böl.) | istatistik tes tin gücü, karşıt'varsayım doğru olduğunda, sıfır varsayımının reddi olasılığı. (Bir istatistik test, bir varsayımın hangi öiçüde akla yatkın olduğunu söylemeyi sağlayan, olasılığa dayalı bir tür mantık mekanizması olarak düşünülebilir
Bu ölçü içinde istatistik testte şunlar bulunur:
1. model, başka deyişle doğru olduğu varsayılan şey,
2. doğruluğu denetlenecek istatistik varsayım ya da sıfır varsayımı;
3. sıfır varsayımından ayrı karşıt varsayımlar Bunlar, açık ya da kapalı bir biçimde her zaman bir testin parçasıdırfar.)

—Petr san. Sondaj sırasında bir tester yardımıyla yapılan üretim denemesi, -Reklama Ertesi gün testi, bir reklamın yarattığı etkinin, yayımından 24 saat sonra ölçülmesi,

—Teknol. İyi çalışıp çalışmadığını sınamak için bir aygıta uygulanan deneme |l Etkisirti ve / ya da oluşan tepkimeleri mnan için bir ürüne uygulanan deney.

—-Tip. Teşhis amacıyla başvurulan biyolojik, serolojik ya da kimyasal deney, tepkime. || Performans testi, BİREYSEL DENETİıvrln eşanlamlısı.

—TV. Test görüntüsü, bir televizyon aygıtı ya da iletiminin niteliğini değerlendirmek üzere tasarlanmış çoğu kez renkli standart görüntü. (Televizyon test görüntüleri, kullanıcı ve teknisyenlerin, alıcıları gerektiği gibi ayarlayabilmeleri için yayınlanır.) |j Test görüntüsü üreteci, çözümleme düzeneği olmadan, basit ve iyi tanımlanmış bir test görüntüsü olarak kullanılabilecek elektrik işaretleri üreten aygıt.

—Zootekn. Döl testi, döllerine bakarak damızlıkları değerlendirme yöntemi. (Eşanl. DÖL DENETİMİ.) [Bk. ansikl. böl.]

—ANSİKL. istat. istatistik testleri. Bunlar üçe ayrılırlar: uyarlama testleri, parametrik olan ve olmayan testler Bu testler, Laplace -Gauss dağılımından türeyen kuramsal dağılım özellikleri üzerine kurulmuşlardır. Küçük örneklemlere ilişkin ortalamaları karşılaştırmayı sağlayan Student-Fisher gibi ve de Pearson testi gibi, daha özel testler de vardır Bu sonuncu test yardımıyla, ortalama ya da sıklık oranı gibi deneysel bir niteleyici değer, belli bir kuramsal değerle karşılaştırılabilir; ya da iki örneklemden elde edilen deneysel değerler, aralarında karşılaştırılabilir.

—Ruhbil. Testlerin kökeni biyolojik ve ruhsal özelliklerin kalıtımla geçtiğini ileri süren Ch. Darvvin'ın evrim kuramına bağlanabilir. Darvvin’in yeğeni F. Galton, üstün kişilerin anababalarının da genellikle üstün kişiler olduklarını tanıtlamaya çalışmış (1869) ve bir bireyin deha göstergesini, belli bir topluluk içinde, ondan daha üstün kişilerin sayımını yaparak ölçmeyi önermişti. Testlerin ayarlanması ilkesinden başka bir şey olmayan bu öneri nedeniyle, Galton ruhbilime istatistik yöntemi getiren kişi sayıldı. Gerçekten de bu yöntem gözlemlenen olguların sistemli özelliklerini ortaya çıkartarak gözlem ya da deney verilerini özetlemede kolay bir araç sağladı. Test yöntemi, genel bir öğretimi izlemeye elverişsiz çocukları özel bir öğretime yöneltmek zorunluluğundan başlayarak büyük bir gelişme gösterdi, 1911'de Fransa'dan A. Binet ve Th, Simon, metrik zekâ ölçeğini bu zorunluluğa bağlı olarak önerdiler ( BInet -SİMON.) F. Galton’un istatistik yöntemlerini kullanan A. Binet ve Th. Simon, bireyleri birbirinden ayırmanın en iyi yolunun, onları yüksek işlevleri (zekâ) bakımından değerlendirmek olduğunu ileri sürdüler Binet ve Simon testi, farklılık ruhbiliminin gelişmesine yol açtı Birinci Dünya savaşı sırasında ABD'de farklılık ruhbilimi, amerikan birliklerindeki askerleri yönlendirmek ve ayıklamak zorunluluğuyla büyük bir gelişme gösterdi. Test yönteminin ilk büyük uygulamasından, iki savaş arası dönemde eğitim, yönlendirme ve mesleki ayıklama alan larında yararlanıldı, 1925'ten başlayarak yansıtmalı testler ortaya çıktı.

—Zootekn Güçlükleri göz önüne alınırsa (kontrol edilecek döllerin çok az. olması) döl testi ancak erkek damızlıklara uygulanabilir. Burada ilke şudur: erkek damızlık dölleyecek hale gelir gelmaz bu damızlığın ileride de aşabileceği dişiler arasından gelişi güzel seçilmiş belirli sayıda dişi ile çiftleştirilir, Döller arasından rasgele alınan yeterli sayıda hayvan üzerinde, aranılan zoo- teknik niteliklerin durumu incelenir ve damızlığın üretken olduğu sürece ne gibi döller verebileceği hakkında bir çeşit örnek elde edilmiş olur. Bu ilk denemelerden sonra, testin sonuçları belli oluncaya kadar damızlık üretimden çekilir.
Test, erkek damızlıklann seçiminde, kendileri üzerinde doğrudan doğruya saptanması olanaksız karakterlerin ortaya çıkarılması bakımından yardımcı olur: süt verimi, üretkenlik, karkas özellikleri vb Yeterli sayıda dölün kontrolü yapıldığında (niteliğe göre 10-100) kesin değerler elde edilebileceğine göre bu yöntemin uygulanması, geniş çapta çalışmalar için, örneğin yapay tonumlamada ya da ıslah konusu sürülerde çok elverişli olmaktadır. Bununla beraber, pratikte testin uygulanması, hem güç ve masraflı olmakta, heM de test uygulanan damızlıkların genetik değerlendirme sonuçları oldukça geç alınmaktadır.
Test Act, 1673'te İngiliz parlamentosu tarafından kabul edilen, kamu görevi yapacakların anglıkan mezhebinden olmalarını ve katolikliği reddetmelerini zorunlu kılan yasa. Yasa, Charles ll’nin Hoşgörü bildirgesi'ne (1672) karşı anglikanların bir tepkisiydi. Test bili adıyla tanınan bu yasa 1828-1829 yıllarında yürürlükten kaldırıldı.


Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

13 Ocak 2012 / Pollyanna Sağlıklı Yaşam
4 Ekim 2009 / Ziyaretçi Taslak Konular
25 Mart 2008 / Pollyanna Taslak Konular
11 Ekim 2008 / kompetankedi Taslak Konular
15 Ağustos 2012 / Misafir Soru-Cevap