Arama

Boyut Nedir?

Güncelleme: 8 Aralık 2016 Gösterim: 18.120 Cevap: 5
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
9 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

BOYUT

Ad:  boyut.JPG
Gösterim: 311
Boyut:  17.0 KB

1. Bir cismin şu ya da bu yönde ölçülebilen büyüklüğü: Uzunluk, genişlik, yükseklik ya da derinlik birer boyuttur. İki boyutlu düzlemsel bir yüzey. Bir cismin üç boyutu vardır.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir şeyin hesaplanması için gerekli olan büyüklüklerden her birinin ölçüsü. Perdeleri yapabilmem için, bana, pencerenin tam boyutlarını veriniz. (Bk. ansikl. böl. Ger. day.)
3. Bir şeyin (soyut), şu ya da bu yönü: Bir sorunu değişik boyutlarıyla ele almak. Konunun bu boyutunu gözden kaçırmamamız gerekir.
4. Bir şeyin (soyut), kapsamı, önemi, niteliği: Bu boyuttaki bir yanlış kolaylıkla düzeltilemez. Açlık korkunç boyutlara ulaştı.
5. Boyut kazanmak, bir şey sözkonusuysa, nitelik genişlik, kapsam ve durum yönünden öncekinden farklı bir özellik kazanmak

— Bilş. Bir tablonun boyu, yani bu tablonun içerebileceği en büyük öğe sayısı. ll indislenmişbir değişken indisinin en büyük değeri.(Bir tablonun boyutu program içinde belirtilmelidir.)

—Ceb. Sonlu boyutta bir E vektör K uzayının boyutu, E nin tabanlarının eleman sayısı (dimK E ile gösterilir.) ll Sonlu boyutta vektör uzayı, sonlu sayıda elemanlarının doğurduğu vektör uzayı. (Bk. ansikl. böl.)

—Denize. Malzeme boyutları, bir gemiyi oluşturan yapı parçalarının uzunluğu, genişliği ya da kalınlığı.

—Fiz. Dördüncü boyut, görelilik kuramının uzay-zamanında, zaman koordinatı; diğer üçü ise uzay koordinatlarıdır.

—Geom.
  • Bir düzlemsel şeklin ya da bir katı cismin özel bir doğru parçasının uzunluğu. (Bir dikdörtgenin uzunluğu ve genişliği onun boyutlarıdır.)
  • Bir afin uzayın boyutu, bu uzayın bağlı olduğu vektör uzayının boyutu. (Bk. Ceb. böl. ve ansikl. böl.)
  • Bir izdüşümse uzayın boyutu, bu uzayın doğduğu vektör uzayı boyutunun 1 eksiği.
  • Boş olmayan bir S dışbükey kümesinin boyutu, S nin doğurduğu altuzayın boyutu.
—inş. Bir taşın boyutunu denetlemek, karşılıklı yan yüzeyleri koşut duruma getirebilmek için, önceden kesilmiş bölümler üzerinde ölçü almak.

—Mak. san. Standart boyut, bir parçanın, standart değerler arasından seçilen ölçüye göre belirlenmiş boyutu.

—Ûlçbil. Türemiş bir büyüklük ile bağlı olduğu temel büyüklükler arasında bulunan bağıntı.

—Olçbil. ve Fiz. Boyut analizi, formüllerin homojenliğini denetlemek ve cebirsel biçimini oluşturmak için fiziksel büyüklüklerin boyut denklemlerinin kullanımı.

—Ruhbil. Özneleri birbirlerinden ayıran yan. (Her biri, belli bir birliğe sahip farklı boyutların saptanması, farklar ruhbiliminin önemli bir sorunudur.)

—Taşoc. Kaba boyutlar, çaplanmış bir taş blokunun hacmini saptamak için, en büyük çıkıntı ve düzensizliklere dışteğet olan dik koşutyüzlüden alınan ölçüler.

—Topbil. Toplumsal bir olgunun gözlem lenebilen ve ölçülebilen kurucu öğelerinin tümü. (Boyut kavramı, ölçü kavramına sıkı sıkıya bağlıdır. Doğrudan doğruya ölçülemeyen toplumsal olgular, kolayca niceleştirilebilen bir dizi kurucu öğe sayesinde yorumlanır. Örneğin dinsel tutum; tapınma yerlerine gitme sıklığı, ibadet alışkanlığı ve ayin usullerine uyma aracılığıyla saptanabilir ve kavranabilir.)

—Ger. day. Taşıyıcı yapı öğelerinin boyutları, bazı güvenlik koşullarına uymak zorundadır. Bu koşulları belirleyen de, statik dengenin, dayanımın ve biçim kararlılığının sınır halleridir. Boyutlar aynı zamanda, yapının uzun ömürlü olmasının ve işletme yükleri altındaki davranışının gerektirdiği bazı koşulları da yerine getir mek zorundadır. Günümüzde geçerli olan güvenlik kuramına göre, taşıyıcı yapı öğeleri, en elverişsiz içkuvvetleri dengeleyebilecek biçimde boyutlandırılır. Bu içkuvvetler, gerçek etkilerin olduklarından daha büyük alınması (etkilere ilişkin güvenlik katsayısı) ve bunları etkileyen gerilmelerin gereçlerin dayanabileceği gerilme değerlerinin altında tutulmasıyla (gereçlere ilişkin güvenlik katsayısı) elde edilir.

—Ûlçbil. Fiziksel büyüklükler az sayıda temel büyüklüklere indirgenebilir. Mekanikten alınan yukardaki üç örnek “boyut denklemi” sözcükleriyle anlatılmak isteneni açıklamaya yeterlidir. Bu denklemler boyut analizinde ve birim değiştirmelerde kullanılır.

—Res. Tablolar için standart çerçeveli tual boyutları vardır; bunlar en küçük ya da en büyük olmak üzere boy uzunluklarına göre "figürler", "manzaralar" (peyzaj), "deniz manzaraları” (marin) olmak üzere üç bölümde sınıflandırılır; her sınıfta, tuallerin boyutu, numarayla ya da puanlarla ifade edilir. ("Ressam Arif puanını 1 500 TL'dan satıyor", "şu 30 figür size 450 000 TL'na mal olur" denilebilir.)
Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 8 Aralık 2016 19:06
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
plum - avatarı
plum
Ziyaretçi
8 Aralık 2016       Mesaj #2
plum - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Boyut.JPG
Gösterim: 306
Boyut:  8.4 KB
Belirli bir doğrultuda ölçülmüş bir büyüklüğü ifade etmek için kullanılan geometrik bir terim. Nokta boyutsuz olarak kabul edilir. Çizginin sadece uzunluk olmak üzere bir boyutu vardır. Yüzeylerin uzunluk ve genişlik olarak iki boyutu, hacimlerin ise uzunluk, genişlik ve kalınlık veya yükseklik şeklinde üç boyutu vardır. Cebrik olarak çizgilerin uzunluğu lineer (birinci dereceden), yüzeylerin alanı kuatratik (ikinci dereceden), hacimlerin hacmi kübik (üçüncü dereceden) denklemlerle ifade edilebilir. Bu yüzden (x, x 2 , x 3 , x 4 ...) gibi ifadeler bir, iki, üç, dört boyutlu olarak tarif edilir. Benzer şekilde mekanikteki zaman, kütle uzunluk ve bunların türevleri olan büyüklüklerin ve pekçok fiziksel büyüklüklerin birimlerini ifade etmek için yine boyut terimi kullanılır. Uzunluk = L , Kütle = (M), Zaman = (T) olmak üzere fiziksel büyüklükler hep bu üç terimden türerler.
Hız= V= L/T=[L.T- 1 ]
Sponsorlu Bağlantılar
Alan=(L 2 ) Hacim=(L 3 )
İvme= a= V/T= [L.T-1/T]= [L.T- 2 ] Kuvvet= M.a= [M.L.T- 2 ]
Yoğunluk= d=M/V [M.L- 3 ]
Basınç= F/A= MLT -2 /L 2 = [ML -1 T -2 ] Enerji= W=F.L=M.L.T -2 L[M.L 2 T -2 ]
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Aralık 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
boyut
cebirde, sonlu boyutta bir vektör uzayının, bu uzayda var olabilecek doğrusal bağımsız vektörlerin olanaklı en büyük sayısıyla belirlenen özelliği. Vektör uzayının boyutu, bu uzayın herhangi bir tabanının içerdiği vektörlerin sayısı (uzayı üreten ve doğrusal bağımsız olan vektörler altkümesinin sayma sayısı) olarak da ifade edilebilir.

Geometride, bir uzayın boyutu, bu uzaydaki bir noktayı belirlemek için gereken bağımsız koordinatların en küçük sayısı olarak ifade edilir. Örneğin Kartezyen ya da Eukleidesçi anlamda bir düzlem, 2 boyutlu bir uzaydır. Bir çember, 2 boyutlu uzayda bulunmasına karşın, 1 boyutludur; bir küre yüzeyi de 2 boyutludur.

Öte yandan fizikte, bir fiziksel niceliğin, temel olarak seçilen nicelikler, örneğin uzunluk (L), kütle (M) ve zaman (T) cinsinden ifadesi, söz konusu niceliğin boyutu olarak adlandırılır. Bu ifadeyi veren eşitlik de boyut formülü olarak adlandırılır. Ayrıca bak. boyut çözümlemesi.

kaynak: Ana Britannica
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Aralık 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
boyut
isim

1 .Bir cismin herhangi bir yöndeki uzanımı.
2 . mecaz Nitelik, genişlik, kapsam:
  • "Macarların kukla tiyatrosunu seyrederken de aynı inanılmaz boyutlara vardığını görmüştüm."- H. Taner.
  • "Belki öteden beri böyleydi ama son üç senedir radikalliği etrafındakilere kaygı verecek boyutlara ulaşmıştı."- E. Şafak.
3 . mecaz Durum:
  • "Yeni boyutlar, düşünme olanakları kazandığımı sanarak ayrıldım tiyatrodan."- N. Cumalı.
4 . matematik Doğruların, yüzeylerin veya cisimlerin ölçülmesinde ele alınan üç doğrultudan uzunluk, genişlik ve derinlikten her biri, buut.
  • "Boyutları da çok farklı, ince uzun bir dergi."- A. Ümit.
5 . (sinema, TV) Film veya fotoğrafta boyut, format.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • boyut katmak
  • boyut kazanmak
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Aralık 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
boyut ingilizcesi
  • dimension, size, format, extent, dimensions
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Aralık 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM

BOYUTLAMA


a. Metalürj. Toz metalürjisinde, parçaların sinterlenmesinden sonra gerçekleştirilen ve bu parçaları, daha kesin ölçüler elde etmek için bir kalibreden (ya da bir "kalibre” dişi kalıbından) geçirmeye dayanan işlem.

BOYUTLANDIRMA


a Kim müh Maddelerin istenilen nicelikte üretim ya da dönüştürümünü gerçekleştirmek için kimya mühendisliğinde kullanılan çeşitli aygıtların boyutlarını belirleme. (Kimyasal birimlerin boyutlandırılması, madde dönüştürme işlemleri sırasında görülen olguları, deneysel sonuçların bir modelleştirilmesiyle ifadeye olanak veren kimya mühendisliği bilgisine dayanır.)

BOYUTLANMAK


gçz. f. Soyut bir şey sözkonusuysa, nitelikçe, kapsamca ve durumca farklı yeni özellikler kazanmak.
♦ boyutlandırmak ettirg. f Bir şeyi (soyut) boyutlandırmak, ona boyut kazandırmak.

—inş. Yapı öğelerini ve bileşenlerini belirli boyutlara getirmek.

BOYUTLU


sıf. Nit. sıf. + boyutlu, say. sıf. + boyutlu, boyutu belirtilen nitelikte ya da sayıda olan: Büyük boyutlu bir olay. Üç boyutlu film.

BOYUTSAL


sıf. Boyuta ilişkin.

BOYUTSUZ


sıf. Ölçbil. Boyutları olmayan, dolayısıyla da sayısal değeri hiçbir birime bağımlı olmayan büyüklük.

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

5 Temmuz 2009 / Mystic@L Matematik
9 Mart 2009 / HipHopRocK Fizik
21 Aralık 2011 / buz perisi Uzay Bilimleri
10 Mayıs 2016 / Misafir Cevaplanmış
1 Ağustos 2011 / er_gardian Soru-Cevap