Arama

Kano Nedir?

Güncelleme: 9 Aralık 2016 Gösterim: 5.125 Cevap: 3
Yavru_Aslan - avatarı
Yavru_Aslan
VIP VIP Üye
13 Mart 2009       Mesaj #1
Yavru_Aslan - avatarı
VIP VIP Üye

Kano

Ad:  kano-1.jpg
Gösterim: 910
Boyut:  10.9 KB
isim (ka'no) Fransızca canot

Kürekle yürütülen dar, uzun, hafif tekne:
"Yelkensiz ve dümensiz kotra, şimdi bir kano sürati ile hareket ediyordu."- A. Gündüz.
Sponsorlu Bağlantılar

Son düzenleyen _Yağmur_; 9 Aralık 2016 14:43
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  Kano-2.JPG
Gösterim: 4886
Boyut:  42.5 KB
KANO a. (amerikanca
canoe; isp. canoa' dan).
  1. ilk olarak Kuzey Amerika yerlileri tarafından kullanılan, bir ağaç kütüğünden oyulmuş, pagayla devindirilen ve iki ya da üç kişilik küçük tekne.
  2. Günümüzde, düz dipli, tek bir pagayla devindirilen, hafif ve elde taşınabilen tekne (Kanocu diz çökmüş konumdadır.)
  3. Fransız kanosu, çifte kürekle donatılmış, bir ya da iki kürekçi tarafından kullanılan ve bindirme inşaat biçiminde yapılmış kürekli tekne. (Durgun sularda kullanılır.)
—Spor. Kanoyla yapılan spor.

Sponsorlu Bağlantılar
—ANSİKL. Kanodan, XIX. yy.'da Kanada’ da taşıma aracı olarak yararlanıldı. 1930'a doğru Fransa’da sportif ve turistik amaçlarla kullanıldı. Biçimi gelişti. Daha hafif, kolaylıkla taşınabilir, manevra kabiliyeti yüksek ve oldukça dengeli bir tekne haline dönüştü. Kano azgın dalgalı nehirleri inmeyi, akıntılı ırmakları, çağlayanları ve diğer engelleri aşmayı sağlar Kanolar sert plastikten ya da ağaçtan inşa edilir. Tekneye tutturulmuş ve kanocuların vücuduna göre ayarlanmış kauçuk kaplı bez etekler sayesinde tamamen sızdırmazdır. Yarışlarda, düz yarış, nehir inişi ve slalom olmak üzere üç disiplinde kullanılan kanolar, tek kişilik (C1) ya da iki kişiliktir (C2). Türkiye’de kano faaliyeti yoktur.

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen _Yağmur_; 9 Aralık 2016 14:41
SİLENTİUM EST AURUM
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
24 Mart 2016       Mesaj #3
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Kano İngilizcesi
canoe
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 9 Aralık 2016 14:42
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
9 Aralık 2016       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Kano

, bir ya da daha fazla kısa kürekle kullanılan, her iki ucu sivri, hafif kayık. Kürekleri benzer araçlardakinden farklı olan kanoda, kürekçilerin yüzü pruvaya dönüktür.

Ad:  kano.jpg
Gösterim: 1075
Boyut:  8.6 KB
İki temel kano biçimi vardır: Tek palalı bir kısa kürekle kullanılan ve bir uçtan öbür uca kadar üzeri açık olan kano ile iki palalı bir kısa kürekle kullanılan ve kürekçinin sıkıca yerleştiği bir sahanlığı bulunan güver- teli kayak (bak. kayak). Bazen oyma kayık da kano diye adlandırılır.

Kristof Kolomb, Batı Hint Adaları Yerlilerinin, kütükten oydukları kayıklara canoa adını verdiklerinden söz etmiştir. İlk kanolar hafif ahşap iskeletli olabildikleri gibi, ağaç kabuğuyla (çoğunlukla huşağacı, bazen de karaağaç) kaplanmış ya da üzerine hayvan derisi gerilmiş balina kemiğinden de (Eskimo kayakları) yapılabiliyordu. Bazı kanolar da köklerle birbirine dikilip reçineyle kalafatlanmış ağaç kabuğu parçacıklarından yapılırdı. Huşağacı kabuğundan yapılan kanoları ilk kez, bugün ABD’nin kuzeydoğusuyla Kanada’nın güneybatısını oluşturan bölgede Algonkinler kullanmışlar ve bu kano buradan batıya doğru yayılmıştır. Eşya ve insan taşımakta kullanılan, huşağacından yapılmış kanoların boyları 4,5 m’den (en yaygını 6 m olanlardı), bazı savaş kanolarında 30 m’ye kadar değişebiliyordu; bazılarında kürekçi sayısı 20’ye varırdı. Oyma kanolar ise, bugün ABD’nin güneydoğusu ve Büyük Okyanus kıyısı boyunca Kanada’nm kuzeyine kadar uzanan bölgedeki Yerliler, aynca Afrika, Yeni Zelanda ve Büyük Okyanus’taki adalarda yaşayan başka halklar tarafından kullanılmaktaydı. Kanolar, sırıklarla birbirine bağlanarak (bak. katamaran) ya da avara demiri ile açık denizde kullanılmaya uygun duruma getirilirdi. İlk Fransız misyonerler ve kâşifler de, Kuzey Amerika’nın kuzey bölgelerinde huşağacı kabuğundan yapılmış kanolar kullandılar.

Günümüzde spor ve eğlence amacıyla kullanılan kanolar değişik boyutlarda olmakla birlikte çoğunlukla yaklaşık 5 m boyunda ve yaklaşık 85 m genişliğindedir. Derinlikleri 30-35 cm arasında değişir ve uçları hafifçe yukarı kalkıktır. Kanolar ahşaptan, ahşap iskelet üzerine gerilmiş çadırbezinden, alüminyumdan ve kalıplanmış plastik ya da cam yününden yapılır. Bazıları yelkenli olarak tasarlanmış ya da bu amaca uyarlanmıştır. Bazı alüminyum kanoların kıç bölümü, dıştan motor takılabilmesi için kare biçiminde yapılır. 20. yüzyıl başlarında portatif botun kullanılmaya başlaması kanocular arasında kayak kullanımını büyük ölçüde artırmıştır.

MsXLabs.org & Ana Britannica
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

9 Aralık 2016 / ThinkerBeLL Spor
13 Şubat 2012 / Misafir Soru-Cevap
6 Şubat 2015 / iceslush Hayali Karakterler