Arama

Kanoing (Kano) Nedir? Kano Sporu

Güncelleme: 9 Aralık 2016 Gösterim: 78.438 Cevap: 6
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
9 Eylül 2006       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Kano


Kano, gidiş yönünde oturan bir ya da birden fazla kişinin kürekle yüzdürdüğü hafif bir teknedir. En eski ulaşım araçlarından biri olan kanoyu ilkel insanlar çevrelerinde buldukları ağaçların gövdesini, gereksinmelerini karşılayacak biçimde oyarak yaparlardı. Gü­nümüzde Afrika'da ve Pasifik Adaları'nda yaşayan Yerlilerin kütükleri oyarak yaptıkla­rı kayıklara da kano denir. Kuzey Amerika Yerlileri kanolarını, ahşap bir iskeleti huşağacı kabuğuyla kaplayarak yaparlardı. Grönland'da yaşayan Eskimolarsa kayak adıyla bilinen kanoları için balina kemiğinden bir kafes hazırlar, bu kafesi, oturmak için açık bıraktıkları bir deliğin dışında, fok derisiyle kaplarlardı.
Sponsorlu Bağlantılar

Eskimolar'ın kürekleri çift taraflıydı. Mo­dern kano sporunu 1865'te tasarımını kendi yaptığı kanosuyla 1.600 km kat etmeyi başa­ran İskoç John MacGregor başlattı. Dene­yimlerini bir kitapta toplayan MacGregor'un serüvenleri çevresinde büyük bir ilgi uyan­dırdı. İlk kano kulübü İngiltere'de 1866' da, dünya şampiyonalarını ve olimpiyatlardaki kano yarışmalarını düzenleyen Uluslararası Kano Federasyonu (ICF) ise 1948'de ku­ruldu.
İki temel kano biçimi vardır: Açık Kanada kanosu ve Eskimo kayağı. Çağdaş kayak Eskimo kayağından geliştirilmiştir.
Ad:  Kano Sporu-3.jpg
Gösterim: 7916
Boyut:  46.7 KB

Günümüzde spor ve eğlence amacıyla kul­lanılan kanoların boyu 5,25 metre, genişliği 85 cm, derinliğiyse 30–35 cm kadardır. Her iki ucu da hafifçe yüksek ve sivridir. İki tip kano vardır. Bütün kanolar bu iki tip altında toplanır. Kanada kanosu olarak bilinen üstü açık kano, huşağacı kaplanarak yapılan Ame­rikan Yerlileri'nin kanolarından geliştirilmiş­tir. Bu kanolarda tek ucu olan, yani tek palalı kısa saplı kürekler kullanılır. Eskimo kayak­larından geliştirilen güverteli kayakta ise, tek kişi çift palalı kürek kullanır.

Kanada kanoları ahşap, alüminyum ya da camyününden yapılır. Genellikle iki kişiliktir ama bazı kanolar sekiz ya da daha çok kişi taşır. Tek kişinin kürek çektiği Kanada kano­sunda kıça (arkaya) oturarak ya da diz çöke­rek kürek çekilir. İkinci bir kürekçi varsa o da baş ya da pruva denen ön tarafa geçer. Kanoyu yönlendirmek kıçta oturan sporcu­nun işidir. Kural olarak kanocuların biri sağdan, öbürü soldan kürek çeker.

Kayaklar ahşap iskelet üzerine gerilmiş çadır bezinden kalıplanmış plastik ya da camyününden yapılır, ahşap ya da kontrplak kullanılabilir. İskeleti sökülerek kolayca taşı­nabilen portatif kanolar da yapılmaktadır.

Eskimoların av kayaklarına benzeyen bazı güverteli kayaklar, deniz için de uygundur. Dar ve kıvrımlı dağ akarsularında kullanmak ve sörf yapmak içinse, daha kısa ve dolayısıy­la manevra yeteneği yüksek olan güverteli kayaklardan yararlanılır. Yarışlarda çok uzun ve dar kayaklar kullanılır. Hem akarsuya, hem de denize uygun olan standart ve belirgin bir özelliği olmayan kayaklarsa gezinti için kullanılmaktadır.

Dağ akarsularında yapılan kano yarışları azgın su yarışları diye bilinir. Büyük bir beceri ve esneklik isteyen bu yarışlarda dalgalan aşarken kayalara çarpmamaya dikkat edilir. Zorluk derecelerine göre sınıflandırılan bu yarışlardan başka, azgın sularda, kayak sporundaki slaloma benzeyen ve renkli şamandı­ralardan ya da direklerden oluşturulmuş 25-30 "kapı"ya çarpmadan geçmeyi amaçlayan, slalom yarışları da yapılır. Sürat ve maraton yarışları durgun sularda, kano sörfü ise okya­nusta yapılır.

Kanolar yelkenli de olabilir. Önemli yarış­malarda kullanılan yelkenli kano belki de dünyanın en hızlı tek kişilik yelkenli teknesidir.

MsXLabs.org & Temel Britannica



Bakınız.>> Kano Nedir?


Son düzenleyen _Yağmur_; 9 Aralık 2016 15:46
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Eylül 2006       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Kano Nedir?

Ad:  Kano Sporu-2.jpg
Gösterim: 6401
Boyut:  48.0 KB
Kürek çekmek hiç bu kadar zevkli olmamıştı. Doğal su kanallarından geçerken saçlarınıza ağaç dalları değecek, su bitkileri ve sazlıklar kanonuzun hızını kesecek.
Sponsorlu Bağlantılar

Kano, genellikle göllerde ve debisi çok yüksek olmayan akarsularda yapılan bir doğa sporu çeşididir. Yalnız şu ayrımı hemen belirtelim ki, bizim burada anlatmaya çalıştığımız kano sporu profesyonel kano sporundandan farklı. Profesyonel kanolar genillikle tek kişiliktir ve debisi yüksek hırçın akarsularda kullanılır. Burada amaç doğayla girilen mücadeleden galip çıkabilmektir. Bizim bahsettiğimiz kanolar "kızılderili tipi kano" diye adlandırılan, günümüzdeki profesyonel kanolara ilham kaynağı olmuş, çoğunlukla 3 kişi tarafından kullanılan gezi tipi kanolardır. Profesyonel kanoları kullanmak için belirli bir süre ve nitelikte eğitim almış olmak gerekliyken kızılderili tipi kanoları kullanmak için böyle bir eğitime ihtiyacınız olmayacak.

Bu aktivite için rehberlerinizin tur öncesi vereceği yarım saatlik eğitimi iyi dinlemeniz ve tur sırasında verilecek talimatlara uymanız yeterli olacaktır. Çünkü bu kanolar durgun sularda kullanılmaktadır. Talimatlara uyduğunuz ve takım arkadaşlarınızla uyum sağladığınız takdirde çok dengeli ve hızlı bir şekilde yol alabilirsiniz. Fakat burada amaç sadece hızlı bir şekilde yol almak değil bir yandan da çevrenizdeki doğal güzelliklerin farkına varabilmektir. Çünkü bu tür geziler için seçilen yerler genelde doğa harikası yerlerdir ve kolay kolay aklınızdan çıkmayacak güzellikte olurlar. Kimsenin ulaşamadığı ya da çok az kişinin ulaşabildiği yerlere siz kanonuzla kürek çekerek ulaşacaksınız. Doğal su kanallarından geçerken saçlarınıza ağaç dalları değecek, su bitkileri ve sazlıklar kanonuzun hızını kesecek. Bu tatlı mücadele sonrası akşam evinize hafif bir yorgunluk ve çok güzel anılarla döneceksiniz.

KANO NASIL YAPILIR?


İstanbul çevresinde özellikle Durusu, bilinen diğer adıyla Terkos Gölü'nde bu sporu yapmak için elverişli olan parkurlar var. Yakın olması ve doğal güzellikleri acenteleri Durusu'ya çeken en önemli neden. Çünkü günübirlik turlarda aktiviteye daha fazla vakit ayırabilmek amacıyla gidilecek parkurun yakın olması tercih ediliyor. Gün içindeki faaliyetler gidilen yerin özelliklerine göre değişiklik gösterecektir. Akdeniz bölgesine düzenlenen bir turda bu bölgenin benzeri olmayan tarihi kentlerini gezecek, doğal güzelliklerinin keyfine yapacağınız yürüyüşlerle varacaksınız.

Karadeniz bölgesine gittiğinizde Fırtına deresinin benzeri olmayan uğultusu heryerde sizi takip edecek, çıktığınız yaylalarda odun ateşinde demlenen çayınızı yudumlarken hiçbir yerde bulamaycağınız bölgeye has köy yemeklerini tur arkadaşlarınızla paylaşacaksınız. Kamp süresi sona erdiğinde ve dönüş için hazırlıklar başladığında siz çoktan tur arkadaşlarınızla bir dahaki gezi için sözleşmiş olacaksınız.

Farklı acenteler farklı parkurlar seçmiş olabilir fakat şunu unutmayın ki seçilen parkurlar daha önce birçok defa rehberler tarafından test edilmiş ve doğal güzellikleri bakımından katılımcıların memnuniyeti de ön planda tutularak tercih edilmiştir. Yolculuğa genellikle sabah çok erken çıkılıyor. Yolculuk sırasında rehberlerden programla ilgili bilgi almayı unutmayın. Ekip halinde yapılan bir spor olduğu için yüksek bir kondisyona ihtiyacınız yok. Takım arkadaşlarınızla uyumlu bir şekilde kürek çektiğinizde fazla efor sarfetmenize gerek kalmayacaktır.Yaklaşık olarak 500 lt. civarında bir iç hacime sahip olan kanoları aynı anda üç kişi kullanabiliyor. Dümeni olmadığı için en arkada oturan kişi küreğini kullanarak kanoya yön veriyor. Doğru yöne gidebilmek çok önemli, çünkü sürekli yanlış yöne doğru kürek çekmek gideceğiniz mesafeyi uzatacak ve sizi daha fazla yoracaktır. Tur öncesi verilen yarım saatlik eğitimi dikkatli dinlemek çok önemli. Bu sizin aktiviteden daha fazla zevk almanızı ve daha az yorulmanızı sağlayacaktır.

KANO YAPILACAK PARKURLAR:


Rafting yapılabilen bölgelerin hemen hemen tümü kano sporuna da elverişli bölgelerdir. .
Türkiye genelinde kano yapılabilecek sahaları ve dönemleri kısaca hatırlatacak olursak:
  • Çoruh Nehri (Artvin): Haziran-Ekim arası
  • Köprüçay (Antalya): Nisan-Ekim arası
  • Dalaman Çayı (Antalya): Nisan-Ekim arası
  • Zamantı Irmağı (Kayseri): Haziran-Ekim arası
  • Göksu Nehri (Mersin): Nisan-Ekim arası
  • Göksu Çayı (Adana): Haziran-Ekim arası
  • Sarısu (Kandıra): Aralık-Mayıs arası
  • Melen Çayı (Bolu): Aralık-Mayıs arası
  • Fırtına Deresi (Rize): Haziran-Eylül arası
  • Berta Çayı (Artvin): Haziran-Ekim arası
  • Barhal Deresi (Rize): Haziran-Eylül arası
  • Oltu Çayı (Erzurum): Haziran-Ekim arası
  • Harşit Çayı (Gümüşhane): Haziran-Ekim arası

FAYDALI BİLGİLER:


Bu aktiviteye katılırken aklınızda bulunması gereken birkaç nokta:
  • İlk defa böyle bir tura katılıyorsanız rehberlerinizin vereceği eğitimleri ve talimatları ciddiye almalısınız. Bu eğitimler sizin aktiviteden daha fazla zevk almanız ve sizi olası bir yaralanmaya ya da kötü sürprizlere karşı korumak için verilmektedir.
  • Can yeleklerinizi mutlaka takın ve verilen talimatlar doğrultusunda vücudunuza göre ayarlayın. İyi yüzme bilmeniz ya da kendinize güvenmeniz can yeleğinizi takmamanız için geçerli bir neden olmamalı. Tatlı suda, özellikle üzerinizde giysileriniz varken yüzmek tahmininizden daha zor olabilir.
  • Kano içindeyken ayağa kalkmayın. Ağırlık merkezinin yukarıya doğru çıkması kanonun dengesini daha kolay bozacaktır. Ağırlık merkezi aşağıdayken kanonun dengesi kolay kolay bozulmaz.
  • Yanınıza orta boy bir çanta, yedek giyisi, çorap ve ayakkabı alın. Çantanızda suyunuzu ve size verilen yiyecekleri taşıyacaksınız. Yedek giyisilerinizi yanınıza alarak kanoya binmeyin. Yolculuk sırasında ıslanabilirsiniz. Yedek giyisilerinizin kuru kalması için onları arabada bırakın.
  • Yanınıza kullanmayacağınız malzeme almayın. Aşırı yükten kaçının.
  • Yanınıza fotoğraf makinesi, kamera vb. şeyler aldığınızda bunların ıslanarak kullanılamaz hale gelebileceğini unutmayın.
  • Dönüş saatinde rötar olabilir. Bunu en önemli nedenlerinde biri aynı parkuru ayrı grupların farklı sürelerde bitirmeleri. Dönüş saati konusunda esnek ve hoşgörülü olmayı unutma

Son düzenleyen _Yağmur_; 16 Haziran 2016 16:50
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Ekim 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Yukarıda kano yapilabilecek yerler listesine Mugla'da Dalyan kanalları ve Köycegiz gölünü eklemek gerek. Yılın her mevsimi kano yapmaya uygun bir yer oldugunu söyleyebilirim. Karetta kaplumbagalarıyla tanınan bölgenin en güzel yerlerini, hem kanolarla kesfederken hem de Amerika yerlileri gibi kürek cekmenin keyfini çıkarabilirsiniz.
Son düzenleyen _Yağmur_; 14 Haziran 2016 22:46
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  kano1.jpg
Gösterim: 6588
Boyut:  660.0 KB

Ad:  kano3.jpg
Gösterim: 8353
Boyut:  32.7 KB
SİLENTİUM EST AURUM
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
14 Haziran 2016       Mesaj #5
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Kano Sporu Nedir?


Ad:  Konu Nedir-2.jpg
Gösterim: 6064
Boyut:  22.8 KB

Akarsularda zamanla olduğu gibi, güç doğa koşularıyla da mücadele etmeye dayanan ve küçük bir tekneyi tek kürek yardımıyla hedefe ulaştırma prensibi üzerine kurulu spor dalı Kano, bir olimpiyat sporu olarak çok çeşitli teknelerle yapılır Bu sınıflar kano ve kayak olmak üzere iki kategoriye ayrılmış olup, kanolara “Canadians” da denir Kanolar Kızılderililerin teknelerinden doğmuştur

Kano Her iki ucu sivri, düz dipli, hafif ve elde taşınabilen tekne Ağaç kütüğünün oyulmasıyla yapılan “oyma kayıklar” da bu adla anılır Günümüzde spor ve eğlence maksadıyla kullanılan kanolar, çoğunlukla sert ağaçtan, kalıplanmış plastikten, alüminyumdan, cam elyaftan veya ahşap üzerine gerilmiş çadır bezinden yapılır Kano sporu adıyla, hızlı akıntı ve azgın dalgalı ırmaklarda tabii ve sun’i engelleri aşmada kullanılır

Tek kişilik kano (C1); 16 kg ağırlık, 5,2 metre uzunluk, 75 cm genişliktedir İki kişilik (C2) ise, 20 kg ağırlık, 6,5 metre uzunluk ve 75 cm genişlikte olup, kano derinlikleri 30-35 cm arasında değişir Kanoda bulunan her yarışçı, kısa saplı basit yapılı tek bir kürek kullanır Kürek, teknenin herhangi bir noktasına sabitleştirilmemiştir Kanoda dümen tertibatı yoktur Yön verme, kürekle ve ağırlığın değiştirilmesiyle gerçekleştirilir Yedek kürek bulundurulur Baş muhafazası ve yüzme yeleğinin giyilmesi mecburidir

Müsabakalar, en az 3 km uzunluktaki süratli akarsularda 500-1000 metrelik mesafelerde tek kişilik (C1) veya iki kişilik (C2) kanolarla yapılır Düz yol, nehir inişi ve slalom olmak üzere üç çeşit yarış mevcuttur Kano devrildiğinde, kanocu kendi imkanlarıyla yardımsız olarak teknesini düzeltip yarışı devam ettirebilirse, diskalifiye sayılmaz Her kanocunun tehlikeli durumlarda hasmını kurtarması mecburidir Aksi taktirde ömür boyu diskalifiye edilir.
Ad:  Kano Sporu.jpg
Gösterim: 6315
Boyut:  48.5 KB

Kano Sporu Kuralları

  • Kano sporunda sporcuların giymeleri gereken özel bir giysi yoktur. Sadece uluslararası müsabakalarda ulusal renkleri taşıyan formalar tercih edilmektedir.
  • Yarışma öncesinde kanoların kontrolleri yapılır. Her yarışta en kısa kano sınırlaması vardır. Sürat ve maraton kanoculuğunda ise en az ağırlık sınırlaması bulunur.
  • Kısa mesafe yarışlarda bir sporcunun diğer sporcunun izinden gitmesi yasaktır.
  • Kano sporcularının yarışma numaraları beyaz zemin üstüne siyah numaralar ile yazılır.
  • Kanoların numaraları sarı üzerine siyah yazı ile yazılır.
  • Yarış öncesi kanolar başlama çizgisinin üzerinde toplanırlar.
  • Hazır komutu ile yarışmacılar son hazırlıklarını tamamlar ve beklemeye başlar.
  • İşaret fişeği atımı ile yarış başlar. Bu fişek başla komutu yerine geçer.
  • Hazır komutu ile işaret fişeği arasında geçen sürede küreği suya değdiren sporcu faul yapmış sayılır ve süreç yeniden başlar. Aynı sporcu tarafından hatanın tekrarlanması elenme sebebidir.
  • Çıkış sonrası ilk 15 metrede herhangi bir sporcunun küreğinin kırılması durumunda yarışma baştan başlatılır.
  • Uzun mesafe yarışmalarında kanolar birbirlerine 5 metreden fazla yaklaşamazlar.
  • Kanoların birbirini geçiş durumunda geçilen sporcunun ani yön değiştirmesi hata olarak kabul edilir.
  • Yarış bitiminde tüm kanolar kendi kulvarlarına geçmelidir.
  • Devrilen kano yarış dışı bırakılır.
  • Yarış hakemleri yarış sonunda kural ihlali olup olmadığına bakarak son kararı verirler.
MsXLabs.org
-derlemedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 16 Haziran 2016 16:50
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
14 Haziran 2016       Mesaj #6
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Kano Sporu.jpg
Gösterim: 6148
Boyut:  53.0 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 14 Haziran 2016 23:48
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
9 Aralık 2016       Mesaj #7
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Kano Sporu

Ad:  Kano-5.jpg
Gösterim: 5095
Boyut:  16.0 KB

Kano, kayak ya da portatif bot kullanılarak yapılan spor. Günümüzde Olimpiyat Oyunlan’nda da yer alan kano sporunu 1860’larda İskoçyalı John MacGregor’ın geliştirdiği kabul edilir. MacGregor, küreklerin yanı sıra bir gemi direği ve yelkenle donatılmış güverteli kanolar yapmıştır.

Tarihçe. Britanya’da 1866’da MacGregor’ ın öncülüğünde Kano Kulübü (1873’ten sonra Kraliyet Kano Kulübü) kuruldu. ABD’de kano sporunun yönetici organı olan Amerikan Kano Derneği 1880’de, Kanada Kano Derneği ise 1900’de kuruldu. 1924’te kurulan Uluslararası Kano Sporu Temsilciliği’nin girişimiyle kano sporu 1936 Olimpiyat Oyunlan’nda yer aldı; kadınlar ise bu yarışlara 1948’den başlayarak katıldılar. Uluslararası Kano Sporu Temsilciliği, II. Dünya Savaşı’nın ardından 1946’da Uluslararası Kano Federasyonu (ICF) adıyla yeniden örgütlendi.

Kano sporu yanşmalı olmayan bir eğlence sporu biçiminde başlamış ve kanoculann büyük çoğunluğu için de bu özelliğini korumuştur. Ayrıca balık ve yabanıl hayvan avcılığının yanı sıra kampçılıkla da iç içe geçmiş durumdadır. Irmaklann ivinti yerlerinde azgın su kanoculuğu ve okyanusta yapılan sörf kanoculuğu bu sporun ilgi gören biçimleri arasındadır. Eğlence amaçlı kano sporunun gelişmesi II. Dünya Savaşı’ndan sonra hız kazanmıştır. Kanoculuğun bir yarışma sporu olarak organize olması 19. yüzyılın ikinci yansında Büyük Britanya ile Kuzey Amerika’da yerel ve ulusal düzeydeki şampiyonalarla başladı. Olimpiyat Oyunları’nda kano sporunun yer almasıyla birlikte Avrupalı kanocular bu alanda üstünlük sağladılar. Kano sporunda önde gelen başarılı sporculardan biri, 1948 ve 1956 Olimpiyat Oyunları’nda bireysel ve takım yarışlannda toplam altı, ayrıca çeşitli uluslararası karşılaşmalarda da 40’tan fazla altın madalya kazanan İsveçli Gert Fredriksson’dur.

Kategoriler.


Erkekler Olimpiyat karşılaşmalar şu kategorilerde yapılır: 1.000 m (1936’dan bu yana) ve 500 m (1976’dan bu yana) kayak çiftler (K-2) (K:Kayak, C:Ka- nada kanosu; rakamlar kürekçi sayısını belirtir); 1.000 m (1936’dan bu yana) ve 500 m (1976’dan bu yana) kayak tekler (K-l); 1.0
m (1964’ten bu yana) kayak dörtlü (K-4); 1.000 m (1936’dari bu yana) ve 500 m (1976’dan bu yana) Kanada tekler (C-l); 500 m (1936’dan bu yana) ve 1.000 m (1976'dan bu yana) Kanada çiftler (C-2).

Olimpiyat Oyunlan’nda kadınlar karşılaşmalarıysa
500 m kayak tekler (1948’den bu yana) ve 500 m kayak çiftler (1960’tan bu yana) dallarında düzenlenmektedir. Öteki uluslararası karşılaşmaları ICF düzenler; bunlar hem Kanada kanosu, hem kayakta azgın su yanşı (en az 3 km mesafeli) ile kayak sporundaki slalomdan esinlenerek başlatılan ve kapılar arasından geçilerek gerçekleştirilen kayak slalom yanşlarıdır. Bu gibi yarışlarda akıntının hızı en az 2 m/sn olmalıdır. 1972 Olimpiyat Oyunlan’nda hem Kanada kanosu, hem kayak kategorisinde slalom karşılaşmaları düzenlenmiştir. Azgın su ve slalom yarışlan dışındaki yarışmalar en az 3 m derinliğindeki durgun sularda yapılmaktadır. 1.000 m mesafeye kadar olan yarışların tamamı, daha uzun yarışların ise yalnızca final bölümü kulvarlarda yapılır. Uzun mesafe yanşlan ICF’nin yönetiminde değildir. En önemli uzun mesafe yanşlan İspanya’nın kuzeyinde, 1931’den bu yana her yıl düzenlenen 16,5 km’lik Sella Descent ile İrlanda’da 1959’dan bu yana yılda bir kez yapılan 28,2 km’lik Liffey Descent’tir. Kano sporu ile bağlantılı öteki sporlar kano polosu ile kano sörfüdür.

Yarış kanoları.


ICF’nin tekne kategorileri 4 m (K-l ve C-l tekneleri için) ile 11 m (K-4 teknesi için) arasında değişir. Tekne ağırlıktan K-l’de 12 kg’den, C-7’de 50 kg’ye kadar çıkar. Slalom ve azgın su teknelerinde ağırlık sınırlaması yoktur. Kanada kanolan kaplama inceliğindeki tahtadan, C-l ile C-2’de kullanılan sürat kanoları ise çok alçak ve perdahlı olarak yapılır. Kürekçiler bu kanolan tek dizleri üzerine diz üstü oturarak kullanırlar. Azgın su ve slalom yarışlarında, kürek delikleri bulunan, çadır beziyle kaplanmış güverteli kanolar kullanılabilir. K-l ve K-2’de kullanılan sürat kayakları kaplama inceliğindeki tahtadan yapılır ve kıç altında küçük bir dümenleri bulunur. Cam yününden yapılan slalom ve azgın su kayakları çok kısadır. Uzun mesafe için yapılan kayaklarda ise derin bir baş bölümü vardır.

MsXLabs.org & Ana Britannica
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

18 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Spor
13 Şubat 2012 / Misafir Soru-Cevap
9 Aralık 2016 / Yavru_Aslan X-Sözlük
6 Şubat 2015 / iceslush Hayali Karakterler