Arama

HTTPS Nedir?

Güncelleme: 21 Mart 2016 Gösterim: 19.388 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
5 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
HTTPS
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

HTTPS (İngilizce, Secure Hypertext Transfer Protocol; Türkçe, güvenli hiper metin aktarım iletişim kuralı) hiper metin aktarım iletişim kuralının (HTTP) güvenli ağ protokolü ile birleştirilmiş olanıdır. Klasik HTTP protokolüne SSL protokolünün eklenmesi ile elde edilir. İnternette sunucular ve son kullanıcılar arasında bilgilerin "başkaları tarafından" okunamayacak şekilde nasıl aktarılacağına dair kurallar ve yöntemleri düzenleyen bir sistemdir. Özellikle internet üzerinden yürütülen bankacılık işlemleri için banka siteleriyle bağlantı kurulduğunda ya da kredi kartıyla ödeme yapılan sistemlerde kredi kartı bilgileriniz doğrulanırken, tarayıcınızdaki adres çubuğunun başında "http" yerine "https" yazdığını görürsünüz. Başında "https" yazılan adreslerle bağlantı kurduğunuzda, bilgiler sadece karşı taraf ve sizin tarafınızdan okunabilecek şekilde şifrelenir. HTTP ile yapılan bilgi alışverişinde ise bir şifreleme yoktur, başka kişiler de sizin aldığınız ve verdiğiniz bilgilere ulaşabilir. HTTPS, bilgi güvenliği gereken zamanlarda uygulanan bir güvenli iletişim protokolüdür.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
21 Mart 2016       Mesaj #2
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Sosyal ağların popüler hale gelmesiyle daha çok kişisel bilgi, web üzerinden şifresiz olarak gönderilmeye başlandı. Bu ağlarda profilinizi özel yaparak gizliliğinizi artırmanız mümkün olsa da, veriler hala şifresiz olarak aktarılmaya devam edecektir. Şifresiz veriler ise araya girecek herhangi biri tarafından kolaylıkla elde edilebilir. Twitter ve Facebook gibi bazı hizmetler, buna yönelik HTTPS bağlantısı sunmaya başladılar. Bu yazımızda HTTPS'in nasıl çalıştığını ve destekleyen sitelerde onu nasıl etkin hale getirebileceğinizi anlatmaya çalışacağız.

Sponsorlu Bağlantılar
HTTPS'in anlamı: "HyperText Transfer Protocol Secure" teriminin kısaltması olan HTTPS'i parçalarına ayırarak tanımlamaya çalışalım:

Hypertext, bir web sitesinin kod veya eklenti gerektirmeyen, metin, tablo veya resim gibi içeriklerini açıklar. aynı kelime HTML'de de bulunmaktadır (HyperText Markup Language).

"Secure", HTTP ve SSL/TLS protokollerinin birleşimini temsil eder. Bu protokoller web'de gezinme dışında e-postalar, anında mesajlaşma ve voip gibi içeriğin de şifrelenmesinde kullanılır.

Yani HTTPS, web sitelerinin "düz metin" ile kurduğu iletişimin güvenliği artırmak amacıyla şifrelenmesi demektir.

HTTPS'i nasıl her zaman etkin hale getirebilirsiniz?
HTTPS, açıp kapayabileceğiniz bir ayar değildir ve kullandığınız hizmet tarafından desteklenmesi gereklidir. Ancak HTTPS kullanan sitelerin sayısı, her geçen gün artıyor. Bununla birlikte birçok web sitesi, HTTPS bağlantısını varsayılan olarak sunmuyor ve bu nedenle gözardı edilebiliyor.

Güvenliğinize önem veriyorsanız, HTTPS Everywhere adındaki Firefox eklentisi ile HTTPS destekli yüzlerce sitede HTTPS bağlantısını otomatik olarak etkinleştirebilirsiniz.

Bir web sitesini HTTPS olarak açmak istemiyorsanız, eklenti ayarlarında sitenin yanındaki yeşil onay işaretini kaldırmanız yeterli olacaktır.

Chrome'da benzer bir eklenti olarak HTTPS Options'ı kullanabilirsiniz. Eklenti şu an sadece Twitter ve Facebook'u destekliyor.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
21 Mart 2016       Mesaj #3
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
HTTPS'in HTTP ile farkları:

https1
  • HTTP 80 portunu kullanır. HTTPS ise 443 portunu kullanır.
  • HTTP üçüncü bir kişi tarafından bilgiler elde edilirken buna karşın HTTPS bu alanda güvenlidir.
  • HTTP’de sertifika doğrulama yoktur, HTTPS’de ise SSL dijital sertifika mevcuttur.
Nerelerde Kullanılır: Tarayıcı ile iletişim sağladığınız her yerde kullanılır. Örneğin mail atarken, kredi kartı şifresini yazarken, bir siteye üye olurken vb.. alanlarda kullanılır.
Tarayıcıda İşleyişi: Protokol şifreleme yaparken doğrulanmış ve güvenilir sunucu sertifikaları kullanır. Kullanıcı https ile şifrelenmiş sayfaya erişmek istediğinde sayfanın şifreleme sertifikasının tarayıcı tarafından tanınmış olması gerekir. Eğer sayfa tarayıcı tarafından tanınmış bir sertifika ile çalışıyorsa, tarayıcı bu sayfayı güvenli olarak değerlendirir. Eğer sertifika tarayıcı tarafından tanınmıyorsa kullanıcıya sertifikaya güvenip güvenmediği sorulur.
Ortaya çıkışı: 1994 tarafından Netscape tarafından ortaya çıkarılan bir protokoldür. İlk defa Netscape Navigator tarayıcılarında denenmiş ve geliştirilmiştir.
Sertifika Edinme: Web tarayıcılar ile birlikte dağıtılan sertifikalar, yıllık belirli bir ücret karşılığında edinilebilinir.
SSL’nin Maliyeti: SSL sertifika sağlayıcılarının çoğu bu sertifikaları bir yıllık 100 doların altında bir fiyata sunmaktadır.


Kanak


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ

Benzer Konular

3 Nisan 2016 / NeutralizeR Son Haberler
7 Mayıs 2011 / CrasHofCinneT Sosyal Ağlar
1 Nisan 2012 / CrasHofCinneT Sosyal Ağlar