Arama

Yazıt Nedir?

Güncelleme: 21 Mart 2016 Gösterim: 1.406 Cevap: 3
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YAZIT, -tı a Bir kimsenin, bir şeyin ya da bir olayın anısını yaşatmak amacıyla bir anıtın üzerine yazılan, kazılan, çizilen yazı; kitabe: Orhon yazıtları.

Sponsorlu Bağlantılar
—Arkeol. Mezar yazıtı, mezar taşının üzerinde yer alan yazıt. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Arkeol. Mezar yazıtı. Antikçağ anıtlarında sıkça rastlanan mezar yazıtla rı, o dönemde ağır basan zihniyet üzeri ne değerli bilgiler verir. Ortaçağda kilis? tabanına gömülmüş ölünün tasviriyle süs lü mezar kapaklarının dört köşesinde yazıtlar yer alır. Kiliselerin iç ya da dış duvarlarındaki mezar yerlerini belirten stel- lerde de yazıtlar bulunur. Anıt biçiminde gotik dönem mezarlarında yazıt, yatık heykelin yer aldığı levhanın yan yüzüne ya da kenarlarına kazınmıştır. Manastır avlularını çevreleyen revaklardaki mezar nişlerinde de yazıt bulunur Mezarlıklarda yazıt, gösterişten uzak bir biçimde taş ya da ağaç bir haça boyanmış ya da kazınmıştır. XVI.-XVII. yy.’larda mezar yeri, duvara gömülmüş küçük anıtlarla belirtilir; bunlarda, üzerinde uzun bir yazıt bulunan, kenarları motiflerle ve armalarla süslü taş ya da mermer bir levha yer alır Klasik dönem de, mezar yazıtları, mezar anıtının önemi ne göre, madalyalar, lahitler, küçük piramit ya da dikilitaşlar üzerine kazınmıştır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Mart 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yazıt
isim
Sponsorlu Bağlantılar

1 . Bir kimse veya bir olayın anısını yaşatmak için bir şey üzerine kazılan yazı, kitabe.
2 . mimarlık Çevresi kabartma silmeli, içinde yazı olan taş.

Birleşik Sözler
yazıt bilimci
yazıt bilimi
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Mart 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Yazıt (Kitabe)
  • Bir yapının ya da heykelin yapım tarihini, yaptıranı, kim için hangi amaçla yapıldığını belirten ve yapının üzerine ya da heykelin kaidesine yerleştirilen taş ya da ağaca kazınan yazıdır. Bazı yazıtlar ise sadece taş ya da ağaç bloklara kazınmış anıtlar biçimindedir. Yazıtların incelenmesini ve değerlendirilesini yapan bilim Epigrafyadır.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Mart 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yazıt ingilizcesi
  • epigraph, inscription, legend,
SİLENTİUM EST AURUM