Arama

Zeybek Nedir?

Güncelleme: 9 Kasım 2016 Gösterim: 2.500 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
5 Haziran 2006       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

zeybek

Ad:  zeybek.jpg
Gösterim: 528
Boyut:  16.3 KB

Batı Anadolu’nun dağlık bölgelerinde, bir efenin emrindeki yiğitlere verilen ad. Delikanlı yaşta olanlarına kızan denir.
Sponsorlu Bağlantılar

Zeybek, çocukluktan başlayarak geleneklere uygun biçimde yetiştirilirdi. Kız kaçırmadan, çetecilik yapmadan ya da dağa insan kaldırmadan zeybek olunmazdı. Zeybek efenin emirlerini yerine getirmek zorundaydı. Kızanları yetiştirmek, her konuda onlara iyi örnek olmakla yükümlüydü. Evlenmesi ya da kız kaçırması efenin iznine bağlıydı. Dilediği zaman efe değiştirebilir, ama efeden habersiz gruptan ayrılamayacağı gibi, başkalarıyla ilişki de kuramazdı.

Zeybekler başlarına püsküllü fes giyip üstüne çevresi oyalı yemeni sarar, sırtlarına dik yakalı zıbın, mintan ve çapraz düğmeli camedan, en üste de kolları kopçalı, sırtı ve kol üstleri kaytan işlemeli sallama denen cepken giyerlerdi. Kasıktan göğse kadar örme kuşak sarar, onun üstüne üç sıra kayışla bağlanan deri silahlık takarlardı. Pantolon yerine de boyu diz kapağını örtmeyecek uzunlukta, geniş ağlı, paça ağızları ve cep kenarları kaytan işlemeli şalvar, ayaklarına yün çorap ve yemeni giyerlerdi.

19. yüzyılda, eşkıyalığa karşı alınan önlemler zeybekliğin geleneksel yapısının bozulmasına yol açtı. Bununla birlikte Kurtuluş Savaşı sırasında Yörük Ali Efe ve Demirci Mehmed Efe önderliğindeki Zeybek, çeteleri önemli yararlılıklar göstermişlerdir.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 9 Kasım 2016 21:49
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
27 Şubat 2016       Mesaj #2
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
MsXLabs & Büyük L.

Sponsorlu Bağlantılar
AĞIR ZEYBEK a Batı Anadolu ve Ankara yöresinde oynanan, ağır devinimli zeybek oyunlarının ve bunlara eşlik eden ezgilerin genel adı. (Ağırtartımlıdır. Dokuz ikilik ya da dokuz dörtlük notalarla yazılır. Davul, zurna, bağlama, sipsi, kemane ile çalınır; sözlü olanları da vardır.)

ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Kasım 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ZEYBEK a.
1. Bir efenin yanında bulunan, yiğitliği ve gözü pekliğiyle öne çıkmış, kızanların eğitimiyle görevli kişi. (Bk. ansikl. böl.)
2. Özellikle B. Anadolu'da efelere verilen ad.
  • Zeybek havası, zeybek oyunlarına eşlik eden ezgiler.
  • Zeybek oyunları, zeybeklerden kaynaklandığı öne sürülen, özellikle B. Anadolu'da yaygın bir halk oyunu türünün genel adı. (Kısaca zeybek de denir.) [Bk. ansikl. böl ]
—El sant. Zeybek bıçağı, genellikle zeybeklerin kullandığı bir tür kama.

—Folk. Dört takımdan oluşan tulumbacı sandığı.

—Ansikl. Zeybekler, birçok araştırmacı tarafından değişik boylara ve örgütlenmelere bağlanır. Kimilerine göre düzeni, güvenliği sağlamakla görevli bir asker sınıfı, kimilerine göre bir esnaf birliği, kimilerine göre de bir denizci topluluğuydu. Zeybekler. çocukluktan geleneklere bağlı olarak yetiştirilir, vukuat sahibi (kız kaçırma, çetecilik, dağa kaldırma vb.) olmayan genç zeybek sayılmazdı. Kızanlardan gözü pekliği ve yiğitliğiyle kendini belli «denler zeybek olur, yiğitlikte en üstün olan "efe” adını alırdı. Zeybekler kızanları eğitir ve yönetirdi. Efelerle kızanların giyim ve saç biçimlerinde farklılıklar vardı. Efelerin oyununa kimse katılmazdı. Katılan olursa efeye meydan okumuş sayılırdı. Zeybeklığın geleneksel yapısı XIX. yy.’da eşkıyalığa karşı alınan önlemler nedeniyle dağıldı. Bununla birlikte, zeybekler Kurtuluş savaşı sırasında önemli yararlılıklar gösterdiler.

Zeybek oyunları.
Aydın, Muğla, Çanakkale. Balıkesir. Mamsa, Burdur, Denizli, Afyonkarahısar, İzmir, Bursa, Uşak, Kütahya zeybek oyunları açısından en zengin yörelerdir. Zeybeklerin tek, çift, toplu ve ağır zeybek olmak üzere başlıca dört biçimi vardır. En ünlüsü 9/4’lük vuruşlu aksak ölçüdeki ağır zeybektir. Zeybek oyunlarının tüm bu dört biçimden biriyle oynanır. Kimi yöresel ayrılıklar görülmekle birlikte zeybeklerin giyimi başlık, boyalı yazmadan sarık, mintan üzerine canfes gömlek, sallama kollu işlemeli cepken, açık mavi ya da lacivert çuhadan diz çakşırı, sırma işli tozluk, yemem ve bele sarılan kalın kuşaktan oluşur. Fişeklik ve bele sokulan silahlar giyimi tamamlar. Zeybek oyunları yörelere göre değişik adlarla ya da ezgisinin adıyla da anılır. Tümünde ortak olan figürler diz çökme, diz üzerinde yürüme, dönme, yere el vurma, durma ve düz yürümedir. Genellikle erkek oyunu olmakla birlikte kadın zeybekleri de vardır.

—Müz. Zeybek havaları, ağır ya da orta aksak usulünde olup ağır çalınır. Aksak (yürük) olan zeybeklere Ege'de kadın zeybeği denir Zeybek temposu, aksak ve oynak usulleri çerçevesinde olmakla birlikte raksa özgüdür. İcrada davul ve zurnanın bulunması şarttır.

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

8 Kasım 2016 / Misafir Cevaplanmış
9 Kasım 2016 / Misafir Cevaplanmış
9 Kasım 2016 / tuanna coşkun Cevaplanmış
11 Mayıs 2010 / SUNU Siyaset tr