Arama

Reçel Nedir?

Güncelleme: 21 Kasım 2015 Gösterim: 4.456 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
13 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Reçel

Sponsorlu Bağlantılar
isim Farsça r³ç¥l
Meyvelerin şekerle kaynatılmasıyla hazırlanan tatlı:
"Onlar kahve, süt hatta kışın salep içmeyi, zeytin, peynir, reçel ve ekmek yemeyi tercih ederler."- A. Ş. Hisar.
Birleşik Sözler
  • ayva reçeli
  • çilek reçeli
  • erik reçeli
  • kayısı reçeli
  • kızılcık reçeli
  • kiraz reçeli
  • meyve reçeli
  • vişne reçeli

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
20 Temmuz 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Reçel
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Meyveleri ve bazı sebzeleri şekerle kaynatarak hazırlanan ağdalı yiyecek. Reçel yapılacak meyve, ayıklanıp temizlendikten sonra, bir kabın içine konarak üstüne ölçüye göre şeker konur, pişirildikten sonra şekerlenmemesi için limon sıkılır ya da limon tuzu katılır. Kaba, ölçüye göre su doldurularak ateşte kaynatılır. Bu kaynatma sırasında kimi, reçellerin üzerinde biriken köpükler bir kaşıkla alınır. Ayrıca susuz yapılan reçeller olduğu gibi, suda önceden tutulmak ya da haşlanmak suretiyle yapılan reçeller de vardır.

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Kasım 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
REÇEL a. (fars. riçafden). Mutf. Bazı memeleri şeker ve suyla kaynatarak yapılan koyu kıvamlı ve tatlı yiyecek.

—AnsIkl. Reçel yapımında vişne, çilek, kayısı, şeftali, ayva vb. meyvelerin yanında portakal, mandalina vb. meyvelerin kabuklarından ya da gül, katırtırnağı vb. çiçek ve bitkilerin yapraklarından da yararlanılır. Reçel yapmak için en çok kullanılan yöntem, meyveleri bütün, dilimlenmiş ya da doğranmış olarak kaynamakta olan şekerli suya atmaktır. Bunun yanı sıra meyveleri üzerine şeker serpip sulanmasını sağlamak için bir gece beklettikten sonra kaynatarak da reçel yapılır. Bazı yörelerde ise meyveler kaynatılmaz, şekeri ve suyu eklenip güneşte bekletilerek reçel kıvamına gelmesi sağlanır. Reçele konacak şeker oranı, kullanılacak meyveye göre değişir ve su oranı da genellikle şeker oranının yansı kadardır Reçelin şekerlenmesini önlemek için kaynama sırasında köpüğü sık sık alınır; ocaktan indirmeden önce içine limon tuzu ya da limon suyu eklenir. Evlerde reçel yapımında sak- karoz (çay şekeri) kullanılmasına karşın, sanayide bunun yerini glikoz almıştır (750 g glikoz, 1 kg şekere eşdeğerdir).
Reçel pişme işlemi tamamlandıktan sonra ağzı genişçe kaplarda soğumaya bırakılır ve iyice soğuduktan sonra cam kavanoz, sırlı çömlek ya da teneke kutulara konur. Bunların üzeri, reçelin havayla temasının önlenerek uzun süre dayanmasının sağlanması için alkole batırılmış parşömen kâğıdı, eritilmiş parafin, balmumu vb. maddelerle kapatılır.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

15 Eylül 2011 / Misafir Taslak Konular
21 Mayıs 2014 / Misafir Cevaplanmış
27 Mart 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular