Arama

Koordinat Nedir?

Güncelleme: 19 Aralık 2017 Gösterim: 8.481 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
6 Ağustos 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

KOORDİNATLAR

Ad:  koordinat3.JPG
Gösterim: 323
Boyut:  19.4 KB

a. (fr. coordonnee' den). Bir noktanın, uzaydaki yerini veren sayılar.
Sponsorlu Bağlantılar

—Fiz. Evren koorçlinatları, bir olayın uzay ve zaman içindeki konumunu belirleyen dört sayının tümü.

—Geom. Bir M noktasının descartesçı koordinatları, O, afin uzayın başlangıç noktası olmak üzere, OM vektörünün, E„ ye eşlik eden vektör uzayının bir tabanı üzerindeki koordinatları.

—Gökbil. Gökbilimsel koordinatlar, gök küresindeki bir gökcisminin konumunu saptamaya yarayan koordinatlar.

—Haritc ve Jeod. Coğrafya koordinatları, Yeryüzü'ndeki bir noktanın konumunu, enlem ve başlangıç meridyenine taşınan boylam değerlerinden yola çıkarak belirlemeye yarayan koordinatlar.

—Gökbil. Benimsenen karşılaştırma düzlemine ve bu düzlemde kabul edilen başlangıç noktasına göre birçok gökbilimsel koordinat vardır: yafay koordinatlar, ufuk düzlemi (gözlem yapılan yerin düşeyine dik) ve ufkun güney noktasıyla (güney açısı ve başucu uzaklığı ya da tamamlayıcısı, yükseklik) ilgilidir; saat koordinatları, gök ekvator düzlemine ve bu düzlemle gözlem yeri meridyenin arakesitine ilişkindir (saat açısı ve yükselim); ekvator koordinatlar, gök ekvatoruna ve ilkbahar noktasına aittir (bahar açısı ve yükselim); tutulum koordinattan, tutulum düzlemiyle ve ilkbahar noktasıyla (boylam ve enlem) ilgilidir; gökada koordinatları da, Gökada' mızın bakışım düzlemine ve bu düzlemin gökada merkez doğrultusunda yer alan bir noktasına (gökada boylamı ve gökada enlemi) aittir.

Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 19 Aralık 2017 02:19
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Aralık 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  koordinat1.JPG
Gösterim: 2747
Boyut:  20.4 KB

KOORDİNAT SİSTEMLERİ


Herhangi bir noktanın uzaydaki konumunu belirlemek ve göstermek için eksenlerden ya da yüzeylerden oluşan koordinat sistemlerinden yararlanılır.
Sponsorlu Bağlantılar

Noktanın, belirli bir koordinat sistemi içindeki konumu da, o noktanın koordinatları denen bir sayı dizisiyle gösterilir. Bunu açıklayabilmek için örnek üzerinden gidelim.

En basit ve en yaygın kullanılan koordinat sistemi, kartezyen koordinatlardır. (Kartezyen sözcüğü, geometrinin büyük adlarından Fransız matematikçi ve filozof René Descartes'ın Latince adı olan Renatius Cartesius'dan gelir.) Bir kâğıt üzerine birbirine dik iki çizgi çizelim. Yatay çizgiye A'ekseni, dik çizgiye Y ekseni diyelim. Bu iki eksenin kesiştiği O noktasına "başlangıç noktası" denir. Bu noktadan başlayarak da, OX ve OY eksenlerini eşit aralıklarla ölçeklendirelim. Yüzey üzerinde bir N noktasını alalım. Bu noktanın konumunu, yani koordinatlarını bulmak için, noktadan X ve Y eksenlerine birer dik çıkarız. Bu diklerin eksenleri kestiği yerler noktanın konumunu verir. Örneğimizde, N noktasının koordinatları (6,5) biçiminde yazılır. Bir noktanın koordinatları yazılırken, önce yatay Sekseni, sonra dik Yekseni değerleri verilir.

Birbirine dik eksenlerden oluşan kartezyen koordinat sistemine dikdörtgenel sistem denir. Ama X ve Y eksenleri birbirine yatık da olabilir. Ayrıca, Xve Y eksenlerine dik, yani kâğıdın yüzeyinden yukarı, bir Z ekseni daha çizilebilir. Bu durumda, yalnızca düzlemdeki değil, uzaydaki herhangi bir noktanın konumu da, bu üçboyutlu kartezyen koordinat sistemi üzerinde (x, y, z) koordinatları biçiminde gösterilebilir.
Ad:  koordinat2.JPG
Gösterim: 574
Boyut:  18.1 KB

Kartezyen koordinatlardan sonra en yaygın kullanılan sistem, kutupsal koordinat sistemidir. Kutupsal koordinatlar ikiboyutlu (yani düzlemsel) ya da üçboyutlu olabilir. Üçboyutlu kutupsal koordinatlara "küresel kutupsal koordinatlar" denir. Kartezyen koordinat sisteminde, bir noktanın konumunun (x, y) koordinatlarıyla gösterildiğini görmüştük; kutupsal koordinatlar ise (r, 0) olarak gösterilir. Burada r, noktanın başlangıç noktası d 'ya olan uzaklığını; 8 ise, başlangıç noktası ile konumu aranan noktayı birleştiren ON doğrusunun seçilmiş bir eksenle (X ekseni) yaptığı açıyı gösterir.

Kartezyen ve kutupsal koordinatlar birbirine dönüştürülebilir; yani bir sistemdeki koordinatların öbür sistemde ne olduğu bulunabilir. Bunun için, değerlerin sinüs ve kosinüslerinden yararlanılır (TRİGONOMETRİ). Kartezyen sistemdeki (x, y) koordinatları ile kutupsal sistemdeki (r, O) koordinatları arasındaki bağıntı şöyledir.

Kartezyen ve kutupsal sistemlerin dışında da birçok koordinat sistemi vardır. Mekanik, meteoroloji ve öbür fizik problemlerinin çözümünde değişik koordinat sistemlerinden yararlanılabilir.
Son düzenleyen Safi; 19 Aralık 2017 02:23
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Nisan 2014       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Koordinat
  • Matematiksel bir terim olarak herhangi bir yüzey üzerinde ya da uzayda belirli bir noktanın yerini bulmaya yarayan çizgisel sisteme verilen genel ad (Yatay: Apsis; Düşey: Ordinat)
  • Belli bir molekül düzeni içerisinde özel bir konuma sahip atom ve bu atoma bağlı atomsal grup
Son düzenleyen Safi; 19 Aralık 2017 02:38
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Aralık 2017       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Koordinat
isim, kimya Fransızca coordinat
1 . Belirli bir molekül içinde özel bir konuma sahip bir atoma bağlı olan atom veya atom grubu.
2 . (matematik) Bir yüzey üzerinde veya uzayda bir noktanın yerini bulmaya yarayan ana çizgilerden yatay olanı, apsis.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

19 Aralık 2017 / Mystic@L Matematik
6 Ocak 2011 / ThinkerBeLL Coğrafya
19 Aralık 2017 / ThinkerBeLL Coğrafya
4 Ağustos 2014 / Misafir Cevaplanmış
16 Ekim 2012 / Efulim Matematik