Arama

Katran Nedir?

Güncelleme: 3 Mayıs 2018 Gösterim: 16.052 Cevap: 4
BiRuMuT - avatarı
BiRuMuT
Ziyaretçi
5 Ekim 2009       Mesaj #1
BiRuMuT - avatarı
Ziyaretçi

KATRAN

Ad:  katran.JPG
Gösterim: 1088
Boyut:  18.6 KB

a. (mısır ar. kavrar). Karb. kim.
Sponsorlu Bağlantılar
1. Organik maddelerde, yapısal bozunmaya yol açan damıtma sonunda oluşan artık.
2. Katran gibi, kapkara, koyu siyah renkte: Ortalığa katran gibi bir karanlık çökmüştü. Gömleğinin katran gibi bir rengi vardı.

—Denize. Nemden ve deniz suyundan korumak için sabit armaların üzerine sürülen, çam ağacından ve madenkömüründen elde edilen madde. (Eskiden karina boyası yerine de kullanılırdı.)

—Karb. kim.
  • Katran depolama tankı, hava gazı üretiminde damıtma fırınlarından çıkan gazın soğuyarak, katranının büyük bölümü ile belirli hacimde amonyaklı sularını bıraktığı büyük uzun kap.
  • Katran giderici, ham gazın katranını gidermeye yarayan aygıt. (Bu aygıt sarsım, yıkama, elektrostatik ya da merkezkaç etkiyle çalışabilir.)
  • Katran giderme, ham gazdaki katran damlacıklarını ayırma işlemi. (Ham gaz, katran giderici aygıtlar tarafından tutulan çok küçük çapta [1-2 /m'lik aerosoller] katran damlacıkları içerir.)
  • Katran gidermek, bir cismi içerdiği katrandan kurtarmak.
  • Mineral katran, bir bitüm türü.
  • Odun katranı ya da bitkisel katran, odunların damıtılması ya da karbonlaştırılası sonucu elde edilen ürün. (Karbonlaştırma sonunda üretilen katran, siyah ve oldukça sıvıdır; naftalen içerir, damıtıldığında eriyebilen bir artık bırakır Damıtma sonucu elde edilen ürün, duru ve biraz da ağdalıdır. Parafin içerir, özellikle kayın ağacından kreozot elde edilir.)
  • Taşkömürü katranı, taşkömürünün yüksek sıcaklıkta toklaştırılması sırasında çıkan yanü'rün.
—Ormanc. Katran ağacı, sarı katran veren sedir ağacına (Cedrus libani) halk arasında verilen ad. ll Katran çamı, kara katran ya da çam katranı elde edilen kızıl çam (Pinus brutia) ve kara çam (Pinus nigra) türlerine halk arasında verilen ad.

—ANSİKL. ECZC. ve Halk hek.
Bitkisel katranlar halk hekimliğinde, çeşitli hastalıklara karşı kullanılır.
Başlıca dört çeşittir:
1. Kara katran (ya da çam katranı) kara çam türünün çıralı kök ve gövde parçalarının yakılmasıyla elde edilir. Siyah renkte bal kıvamında kalın bir sıvıdır. Ciltte oluşan yaralarda ve hayvanlardaki deri hastalıklarında kullanılır. Kara katran bir miktar su ile karıştırıldıktan sonra çalkalandığında karışımın üstünde kalan köpüğe katran köpüğü denir. İslam hekimliğinde adı çok geçen bir ilaçtır. Ağız yoluyla karaciğer ve akciğer (siroz, verem) hastalıklarında, romatizma ve siyatik gibi hastalıklarda analjezik olarak kullanılır. Dıştan, uyuza, kepeklenmeye karşı ve yaraları temizlemek için uygulanır.
2. Sarı katran (ince katran) Güney Anadolu dağlarında yetişen sedir ağacının (Cedrus libani) kök ve gövdesinden elde edilir. Dıştan hayvanların deri hastalıklarında ve deri üzerindeki asalakların temizlenmesinde kullanılır.
3. Andız katranı - ANDIZ.
4. Ardıç katranı - ARDIÇ.
Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 3 Mayıs 2018 00:38
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
3 Ocak 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Katran
  • Katran, organik maddenin yıkıcı damıtımından elde edilen akışmaz siyah bir sıvı.
  • Katran, sigaranın kısmî yanması sonucu dumanı oluşturan katı kısım.
  • Servi ağacının bir diğer adı.
  • Katran, Şırnak ili, Cizre ilçesine bağlı köy.
  • Katran, Bilecik ili Yenipazar ilçesine bağlı köy.

Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 3 Mayıs 2018 00:39
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
11 Ağustos 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Katran
Taşkömürünün kuru damıtılmasıyla elde edilen ürünlerden biri. Siyah, kötü kokulu, klorlu bir sıvıdır. Sudan biraz ağırdır. İçinde aromatik hidrokarbonlar ve bunların türevleri ile oksijenli, azotlu, kükürtlü aromatik bileşikler bulunur. Damıtma sırasında % 2-8 oranında hafif yağlar, % 8-10 oranında orta yağlar, % 8-10 oranında ağır yağlar, % 16-20 oranında antrasen yağlar elde edilir ve geride de %50-55 oranında zift kalır.

Hafif yağlar 70-170°C arasında elde edilen ve %50-55 benzen, % 5-10 benzen homologları (toluen, ksilenler), % 10-15 naftalin, % 10-12 asitli bileşikler (fenol), % 1-3 bazlar (piridin vb.) ile kükürtlü bileşikler içeren bir karışımdır. Orta yağlar 170-230°C arasında elde edilir ve içinde başlıca %33-40 naftalin, %15-25 asitler (fenoller), % 5 bazlar (piridin) bulunur. Ağır yağlar 230-270°C arasında elde edilen, başlıca naftalin, antrasen, yüksek moleküllü krezoller ile ksilenoller ve pridin türevleri içeren bir karışımdır.

Antrasen yağı 270-360°C arasında elde edilen bir antrasen, fenantren, yüksek fenoller ve bazlar karışımıdır. Ziftteyse % 90-94 karbon bulunur. Aromatik bileşiklerin yanı sıra çok sayıda boya, ilâç, sentetik kauçuk, böcek öldürücü ve plastik sentezinde katran ve ürünleri hammadde olarak kullanılır.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 3 Mayıs 2018 00:40
In science we trust.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mayıs 2018       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

katran


ağaç, kömür, turba gibi organik maddelerden damıtma yoluyla elde edilen koyu renkli, ağdalı sıvı.

ağaç katranı

Ad:  katranağacı.JPG
Gösterim: 1414
Boyut:  46.0 KB

BÎTKÎ KATRANİ olarak da bilinir, kömürleştirme ya da parçalayarak damıtma yöntemiyle odundan elde edilen sıvı ürün. İki tür ağaç katranı vardır: Meşe ve kayın gibi ağaçlardan elde edilen sert ağaç katranları ile çam ağaçlarından, özellikle reçineli gövde ve köklerden elde edilen reçineli katranlar. Ağaç katranı ham durumda hem yakıt olarak, hem de halatların ve tahtaların kalafatlanmasında kullanılabilir. Ayrımsal damıtmadan geçirildiğinde de kreozot, zift ve yağlara ayrışır.

Sert ağaç katranları ya dinlenmeye bırakılan asitin doğal tortusu ya da damıtma artığı olarak pirolinyöz asitten elde edilir. Ham pirolinyöz asit, odunun damıtılması sırasında ayrışan, yoğun ve uçucu bir üründür. Reçineli ağaç katranlarını sert ağaç katranlarından ayıran temel özellik, bileşimlerinde terebentin olarak bilinen hoş kokulu bir terpen karışımının bulunmasıdır. Bu gruptan olan çam katranının büyük bir bölümü eski SSCB, İsveç ve Finlandiya ormanlarından elde edilir. Terebentinin damıtma artığı olan bu katran halat ve sicimlerin katranlanmasında ve üstüpü yapımı için kenevir liflerinin doyurulmasında yaygın olarak kullanılır. Eczacılıkta ise çok seyrek olarak kimi merhem ve antiseptiklerin bileşimine katılır. Çam katranının damıtma ürünleri, özellikle de kreozot, metalürjide köpüklü yüzdürme işlemlerinde kullanılır.

kömür katranı


kömürün havasız ortamda 900°C-1.200°C arasındaki sıcaklıklarda ısıtılarak koklaştınlması (karbonlaşması) sırasında çıkan gazların yoğunlaştınlmasıyla elde edilen sıvı ürün. Sanayide pek çok önemli bileşik kömür katranından türetilir.
Ad:  komür katranı.jpg
Gösterim: 5033
Boyut:  28.7 KB

Kömür, turba, linyit ve odun 700°C’yi geçmeyen sıcaklıklarda karbonlaştınldığmda düşük sıcaklık katranı oluşur. Katran asitleri, sud kostik ile tepkimeye girerek suda çözünebilen tuzlar oluşturan fenol türevleridir ve damıtılan kömür katmanlarından özütlenerek elde edilir.
Katran bazlan ise katran asitleri uzaklaştırıldıktan sonra kalan damıtık yağın alkaü bileşenleridir. Bu bazlardan biri olan piridin, kokulu, renksiz ve azotlu bir bileşiktir ve türevleri önemli eczacıhk ürünlerinin elde edilmesinde kullanılır. Piridinin ve öbür damıtılabilen maddelerin uzaklaştırılmasından sonra geride kalan madde zifttir ve alüminyum sanayisinde elektrot yapımında kullanılır.

kaynak: Ana Britannica
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mayıs 2018       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
katran
isim, kimya Arapça

Organik maddelerden kuru damıtma yoluyla elde edilen, sıvı yağ kıvamında, kara renkte, ağır, is kokulu, suda erimeyen bir madde:
"Köpek, balıkçının kumsalda bir çalı ateşi üzerinde kaynamakta olan bir teneke katranını devirmişti."- R. N. Güntekin.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

  • katrandan olmaz şeker, olsa da cinsine çeker
  • katran gibi
  • katranı kaynatsan olur mu şeker?
Birleşik Sözler
  • katran ağacı
  • katran çamı
  • katranköpüğü
  • katran ruhu
  • katran suyu
  • katran taşı
  • katran yağı
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

11 Ağustos 2012 / Misafir Cevaplanmış
10 Haziran 2009 / BrookLyn Rüya Tabirleri