Arama

Genelleme Nedir?

Güncelleme: 19 Ekim 2016 Gösterim: 7.691 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Kasım 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

GENELLEME

Ad:  genelleme.JPG
Gösterim: 1228
Boyut:  19.1 KB

genelleştirme, olarak da bilinir,
Sponsorlu Bağlantılar
psikolojide, benzer uyaranlara aynı biçimde yanıt verme eğilimi.

Örneğin, belirli bir ton ve yükseklikteki bir sesi işittiğinde tükürük salgılamaya koşullanmış bir köpek, daha alçak ya da daha yüksek perdeden seslere de oldukça düzenli biçimde tükürük salgılayarak yanıt verecektir. Buradaki genelleştirilmiş yanıt düzenli ve önceden tahmin edilebilecek türdendir: Köpeğin ilk uyarana verdiği yanıt kadar güçlü olmayacak ve yeni uyaran ile ilk uyaran arasındaki fark arttıkça şiddeti azalacaktır.

Benzer davranışlar insanlarda da gözlenir; örneğin, konuşmayı yeni öğrenen çocuklar, üstüne oturulabilen her nesneye “sandalye”, gördükleri her erkeğe “baba” deme eğilimindedirler. Hafif bir elektrik şokuyla belirli bir sözcükten korkmaya koşullandırılan yetişkinler de, o sözcükle eşanlamlı olan başka bir sözcük duyduklarında aynı bunaltı belirtilerini gösterirler; çoğu kez genelleştirmenin temeli olan fiziksel benzerlik, bu örnekte bir önceki kadar önemli değildir.

Yanıtların genelleştirilmesi, alışılmış davranışın herhangi bir nedenle olanaksızlaştığı ya da engellendiği durumlarda bireye yeni bir davranış seçeneği sağlar. Öğrenme, bir anlamda, genelleştirme ile ayırt etme arasındaki dengenin sonucudur; bu dengenin bozulması olumsuz sonuçlara yol açabilir. Örneğin, sakallı herhangi bir erkekten korkmuş olan bir çocuk, sakallı erkekler arasında ayrım yapamayarak bu yanıtı genelleştirebilir ve sonuçta bütün sakallı erkeklerden korkmaya başlar.

kaynak: Ana Britannica


Son düzenleyen Safi; 19 Ekim 2016 01:49
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
10 Kasım 2009       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
GENELLEME
1. Konuyla bağlantısız, az ya da çok belirsiz olacak kadar genel düşünceler: Genellemeler yanlış değerlendirmelere yol açabilir 2. Kimi olguların gözlenmesinden çıkan sonucu, olabilecek durumların tümüne yayma etkinliği (Genelleme tümevarım varsayımının geçerliliğine dayanır.)
Sponsorlu Bağlantılar

—Haritc Daha şematik ve genellikle daha küçük ölçekte bir gösterim sağlamak amacıyla bir haritanın öğelerini seçme ve biçimlerin ayırtedici niteliklerini sadeleştirme.

—Mant. NİCELEME'nin eşanlamlısı. (Örneğin Russell bir değişkene ilişkin tümeI ve varoluşsa! genellemeden söz eder.)
  • Genelleme kuralı, formülünden çıkartabilmesine yarayan çıkarım kuralı
  • Tümevarıma genelleme, birkaç kişiyle ilgili bir önermeden, herkesle ilgili bir önermeye geçişte başvurulan çıkarım. (
—Ruhbil
  • Kavramsal genelleme, bir kavramın geliştirilmesinin, bu kavramı bir çokluğa, yani bir öğeler sınıfına uygulama olanağını da zorunlu olarak içermesi olgusu: bir kavramı belli bir genellik düzeyinden daha yüksek bir genellik düzeyine yükselten değişim.
  • Algısal genelleme, uyartı genellemesi olayına oldukça yakın, ama algısal bir ilişkiyi, genellikle sabit kalan bir karşıtlık içeren uyartı çiftlerini kapsayan olay.
  • Anlamsal genelleme, uyartıların anlamlı birimler oluşturdukları, benzerlik ilişkisinin anlamsal nitelikte olduğu uyartı genelleme biçimi.
  • Uyartı genellemesi, koşullanmanın incelenmesiyle ortaya çıkarılan olgu: buna göre, belli bir uyartısı tarafından koşullu bir tepki oluşturulduğu zaman, hiç ortaya konmamış, dolayısıyla da hiç koşullandırılmamış, ama ile benzerlik ilişkileri içindeki başka uyartıların da koşullu tepkiyi başlattıkları görülür.
—ANSİKL Mant. Tümevarıma genelleme Bu türlü bir genellemenin yaygın örneği şudur: hepsi de beyaz olan n sayıda kuğu gördüğümüzü ve buna dayanarak, "bütün kuğular beyazdır" gibi bir genelleme yaptığımızı düşünelim.
Genelleme kuralının ve daha genel olarak tümevarıma mantığın içerdiği güçlükler konusunda Goodman paradoksu bir fikir verebilir.

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 19 Ekim 2016 01:55
k3l3b3k - avatarı
k3l3b3k
Ziyaretçi
16 Kasım 2011       Mesaj #3
k3l3b3k - avatarı
Ziyaretçi
GENELLEMEK
g. f. Varlıklar ya da olaylar arasındaki benzerlikleri tek bir düşüncede toplamak; genelleme yapmak,

genelleşmek dönşl. f. Genele yayılmak: Genelleşen bir töre.
genelleştirmek ettirg f Bir şeyi genelleştirmek, ona genel bir nitelik vermek; onun genele yayılmasını sağlamak: Bir yöntemi genelleştirmek Durumunuz özel, genelleştirmemek gerekir, çünkü herkes sizin durumunuzda değil.
genelleştirilmek edilg f Genelleştirmek eylemine konu olmak.

—Dilbil. Genelleştirilmiş dönüşüm, üretici dilbilgisinde, taban tarafından üretilen iki (ya da daha çok) dizi üstünde yapılan ve bunlardan birini (oluşturucu cümle) ötekine (temel cümle) geçirerek gerçekleştirilen dönüşüm. (Örneğin, ilgi ve tümleyen dönüşümleri genelleştirilmiş dönüşümlerdir: her tür karmaşık cümle oluşumunda etkin işlev üstlenirler, tikel dönüşümlerle karşılaşırlar.)

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 19 Ekim 2016 01:57
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
2 Mart 2016       Mesaj #4
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
GENELLEME
MsXLabs.org & TDK, Türk Dil Kurumu

1. Genellemek işi.
2. Zihnin genel düşünceler yapması işlemi veya özelden genele geçiş, tamim:
- “Genellemelere yatkın yapınız ancak bildiğinizi bir daha tanımanıza izin veriyor.” -T. Uyar.
3. Bir işlemin sonucu olan genel kavram, yargı, bilim yasası veya kuram.
4. Zihnin birtakım gözlem ya da örneklere dayanarak genel düşüncelere ulaşması ya da özelden genele geçişi.
5. Organizmanın bir uyaran karşısında genel bir tepki göstermesi.
6. İşçi ya da işveren örgütlerinin kendi uğraşıları alanında kişiliklerine sağladığı hakların o kuruluşa bağlı olmayanlar için de uygulanılmasını onaylayarak olumlu karşılamaları.
7. Belirli bir küme ya da sınıfın sınırlı bir parçasından edinilen yaşantılara dayanarak tümü üzerinde ileri sürülen yargı.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

27 Eylül 2011 / Misafir Cevaplanmış
19 Ekim 2016 / ThinkerBeLL Türkçe Dil Bilgisi