Arama

Mahya Nedir?

Güncelleme: 4 Ocak 2016 Gösterim: 4.458 Cevap: 3
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
1 Ocak 2010       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Mahya - Mahya Nedir - Mahya Hakkında

Sponsorlu Bağlantılar
İsim
Mahya
: Çatıdaki iki eğik yüzeyin birleştiği çizgiye verilen addır.

Mahya Far. m¥h + Ar. -iyye
a. (ma'hya) 1. Ramazan gecelerinde, camilerde iki minare arasına gerilen ipler üzerine kandil veya elektrik ampulleriyle yazılan yazı veya yapılan resim:

Japon fenerlerinin, mahyaların ve yıldızların renk renk birbirine karıştığı bir gece buraya gelmişlerdi. -A. İlhan.

2. mim. Çatılarda iki eğik yüzeyin birleştiği bölüm.

Mahya Pazar, panayır.

Mahya

1. Alışılmamış, yabansı.

2. Yersiz ve tatsız söz.

Mahya
Köken: Far.
Cinsiyet: Erkek
Ramazan gecelerinde, camilerde iki minare arasına gerilen ipler üzerine kandil veya elektrik ampulleriyle yazılan yazı veya yapılan resim.



X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
14 Ocak 2013       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Mahya
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Ramazan ve kandil gecelerinde iki minare arasına dizilen ışıklı yazı ya da şerit. Bu şekilde resimlere de mahya denir. Mahya ilke olarak 1617 yılında Sultanahmet Camisi'ne kuruldu. Eskiden kandillerden yararlanılarak kurulan mahyalar, günümüzde elektrik ampulleriyle yapılmaktadır.

theMira
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
10 Aralık 2013       Mesaj #3
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Mahya
MsXLabs.org

isim (ma'hya) Farsça m¥h + Arapça -iyye

1 . Ramazan gecelerinde, camilerde iki minare arasına gerilen ipler üzerine kandil veya elektrik ampulleriyle yazılan yazı veya yapılan resim:
"Japon fenerlerinin, mahyaların ve yıldızların renk renk birbirine karıştığı bir gece buraya gelmişlerdi."- A. İlhan.

2 . mimarlık Çatılarda iki eğik yüzeyin birleştiği bölüm.

Birleşik Sözler:
mahya ışıklığı (isim): Mahya üzerine yazılan ışıklı yazı.
mahya kiremidi (isim): Çatılarda mahyayı örtmek için dizilen, uzunca ve oluk biçiminde kiremit.
mahya şenliği (isim): Batı Trakya'da et ve pilav yemeğinin topluca yenmesi geleneği.

Mahya, özellikle Ramazan ayında birden fazla minaresi olan camilerin iki minaresi arasına konulan ışıklı yazı. Osmanlılar döneminde yağ kandilleri ile yapılan mahyalar, günümüzde elektrik ampulleri ile yapılmaktadır.

Ramazan aylarında camilerin minareleri arasına gerilen ışıklı yazı şeritlerine mahya, bu yazıları hazırlayan sanatçıya da mahyacı denir.

Eskiden mahyacılık, büyük bir ustalık isteyen gerçek bir sanat dalıydı. Bu alanda yetişmiş büyük ustalar, yerlerini alacak olan çıraklara işin bütün inceliklerini öğretirlerdi. Mahya kurmak için, caminin en az iki minareli olması gerekir. Eskiden böyle büyük camilerde, iki minare arasına ip veya teller gerilir, mahya ustası da, genellikle zeytinyağ doldurulmuş kandilleri veya mumlu fenerleri ipin üzerine dizerek istediği dinî yazıyı yazar, hatta resimler yapardı. Bütün ramazan boyu bu kandiller, rüzgâra rağmen geceleri pırıl pırıl yanardı. Camilerin elektrikle aydınlatılmaya başlamasından sonra, mahyacılık kolaylaştı ve ayrı bir sanat olmaktan çıktı. Kandil yerine renkli elektrik ampulleriyle ve yeni yazıyla mahya kurma geleneği bugün hâlâ sürdürülüyor.
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Ocak 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MAHYA a. (fars. mah, ve ar. -iyye; ma- hiyye'den).
1. Ramazan ve kandil gecelerinde camilerde iki minare arasına gerilen ya da üzerine kandil ya da elektrik ampulleriyle yazılan yazı, çizilen şekil. (Bk. ansikl. böl.)
2. Mahya kurmak, minarelerin arasına ip ya da tel gererek mahya asmak.

— inş. iki dam sağrısının en üst noktadaki arakesitinde oluşan ve çatıya düşen suların eğimler yönünde akmasını sağlayan çizgi.

—iki dam sağrısının karşılaştığı yerde oluşan, düz ya da eğik çıkıntılı çizgi. || Mahya aşığı, bir çatıda dam örtüsünü taşıyan merteklerin dayandığı üst parça. || Mahya dolgusu, mahyayla kiremitler arasında kalan boşluğu tıkayan harç ya da alçı dolgu. || Mahya kiremidi, bir çatıda mahyayı örtmek için kullanılan oluklu kiremit. || Mahya örtüsü, çatıda mahyayı örten kurşun levha ya da kiremit dizisi. || Alt mahya aşığı, mahya aşığı altına yerleştirilen ve onunla bağlantılı olan yatay ahşap parça.

—Teknol. Bir çadırda, ön direğin tepesini arka direğin tepesiyle birleştiren ve çatının, tüm uzunluğu boyunca bükülmezlik kazanmasını sağlayan metal çubuk.

—Ansİkl. Mahya kurmak İslam dünyasında daha çok türk kentlerinde yaygın bir gelenek olarak ortaya çıktı, ilk uygulamanın ne zaman ve nerede başladığı bilinememektedir. Türk tarihçi Ata Bey'in kendi adı ile anılan tarihinde Selim II döneminde (1566-1574) mahya kurulduğu belirtilirse de bu bilgi de kesin değildir Başka bir kaynak İstanbul'da ilk mahyanın 1617'de Sultanahmet camisi'nde kurulduğunu bildirir. OsmanlI döneminde ilk zamanlar iki ve daha çok minareli camiler yalnızca padişahlar adına yaptırılabildiğinden, mahya da ancak selatin (sultanlar) camilerinde kurulabiliyordu. 1723'te (Takvim üt-tevarih’e göre 1721’de) çıkarılan bir fermanla birden fazla minareli bütün camilerde mahya kurma zorunluluğu getirildi. Zamanla iki minare arasına olduğu gibi cami içlerindeki uygun yerlere ve açık havada değişik mekânlara da mahya kuruldu.

Mahyalar yağ ya da mum fenerlerinin iki minare arasına gerilen iplere (ya da tellere) cepheden bakıldığında yazıyla özlü sözler ve çeşitli motifler oluşturabilecek biçimde ve karşıdan görülebilecek bir düzende yerleştirilmesiyle kurulurdu. Sonraları bu iş için fener yerine elektrik ampulleri kullanılmaya başlandı. Belli bir yetişkinlik ve beceri isteyen mahya kurma işiyle uğraşanlara mahyacı denirdi.
Mahyalara yazılan yazılar genellikle dinsel içerikli olur, ilk zamanlar "Ya Mabut", “Ya Şefî”, "Ya Settar”, “Ya Kâfi" gibi Tanrı adları ve sıfatları: “inna fetahnaleke fethan mübina" gibi dinsel cümleler, "Bismillah", "Maşallah" gibi sözler; sadaka ve zekâtla ilgili özdeyişler mahyalarda yer alırdı. Birinci Dünya savaşı yıllarında mahyalara "Hübb ül vatan min el-iman” (vatan sevgisi imandan gelir), "Hilali ahmer'i unutma", "Muhacirlere yardım ediniz” gibi toplumsal içerikli sözler de yazıldı. Cumhuriyetin ilk yıllarında mahyalarda "Hâkimiyet milletindir", "Yaşasın Gazi'miz” gibi cümleler de görüldü. Günümüzde ramazanın ilk günlerinde “Hoş geldin ramazan", “Allah”, "Muhammet" ve Tanrı'nın ad ve sıfatları ve çeşitli dinsel içerikli sözler; ramazan ayının sonuna doğru "Elveda ramazan" vb. sözler yazılmaktadır OsmanlIlar döneminde süsleme öğesi "açık şemsiye", "çiçek', "köşklü kayık", "ayyıldız" ve hatta "tramvay” motifleri olan mahyalar da kurulurdu.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

3 Haziran 2013 / virtuecat Türkiye Cumhuriyeti