Arama

Özellik Nedir?

Güncelleme: 11 Aralık 2015 Gösterim: 1.729 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
26 Şubat 2010       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Özellik -ği
TDK, Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

isim
Bir şeyin benzerlerinden veya başka şeylerden ayrılmasını sağlayan nitelik, hususiyet, spesiyalite:
"Tek özelliği, yüzünün dayanılmaz çirkinliğiydi."- İ. O. Anar.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Aralık 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ÖZELLİK a
1 . Bir şeyi, bir kimseyi başka bir kimseden, başka bir şeyden ayıran özel nitelik; hususiyet: Bir cismin fiziksel özellikleri. Mıknatısın demiri çekme özelliği. Bencillik, kişiliğinin belirgin özelliğidir. Yörenin özelliklerinden biri de iklimin ılıman olmasıdır.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir şeyi, bir kimseyi benzerlerinden farklı kılan, onu sıradan olmaktan çıkaran nitelik: Bu giysinin hiçbir özelliği yok. Onun ne özelliği var da bana değil, ona inanıyorsun?

—Fels Bir şeyin temel özellikleri, Aristoteles'e göre, bir şeyin özünden kaynaklanmakla birlikte, ona ait olmayan özellikler.

—Foto. Özellik eğrisi, ışığaduyarlı bir katmanın özelliklerini gösteren grafik.

—istat. istatistiklerin konusu olan bu topluluk bireylerinin, değişik derece ve görünümlerde sahip oldukları şey. (Bk. ansiki. böl.)

—Siber Herhangi bir sistem (mekanik, elektriksel, pnömatik, hidrolik vb.) için, bir nedenle (giriş büyüklüğü) bir etki (çıkış büyüklüğü) arasındaki ilişkinin ifadesi. (Bu ilişki matematiksel bir formülle, bir grafikle ya da bir değer tablosuyla gösterilebilir.) || Antistatik özellik, sıfırdan farklı olan statikliğinin işareti, ayarlanan büyüklüğü, ayarlama yokluğundaki duruma göre ters yönde değiştirecek biçimde olan otomatik denetim özelliği. || Astatik özellik, yönerge değerleri karşılaştırma değerlerine eşit olmak üzere, statikliği sıfır olan ayarlama özelliği. || Doğal özellik, her tür ayarlama yokluğunda, bir sistemin iki büyüklük arasında kurduğu ilişkinin ifadesi. || Otomatik denetim ya da ayarlama özelliği, bir sistemin doğal özellik'ine karşıt olarak, bir otomatik denetim düzeneğinin etkisindeki bir giriş büyüklüğü ile bir çıkış büyüklüğü arasındaki bağıntı. || Özayarlanırlık özelliği, özayarlı bir sistemin doğal özelliği; ayırtedici nitelikteki büyüklük, değeri bir makinenin yüküne ya da bir aygıtın rejimine bağlı olan belirli, bağımsız bir büyüklüğe bağlı olarak verilir. || Statik özellik, sıfırdan farklı olan statikliğinin işareti, ayarlanan büyüklüğü, ayarlama yokluğundaki durumla aynı yönde değiştirecek biçimde olan otomatik denetim özelliği.

—Uluslarar. huk. Özellik ilkesi, iade edilmesi istenen suçlunun, iadeye esas olanın dışında başka bir suçtan yargılanama- ması kuralı. (Suçluların iadesine ilişkin Avrupa sözleşmesi'nin 14. maddesinde yer alan bu ilkenin istisnaları da aynı maddede belirtilmiştir.)

—Zootekn. Evcil hayvanları birbirinden ayırt etmeye ve kimliklerini belirleyici kayıtları düşmeye yarayan, genellikle hayvanın donuyla ilgili özel karakter. (Bunlar en başta kulağın, baştaki işaretin, alnın, kılsız derinin ve sekilerin görünümüne dayanır.)

—ANSİKL. istat. Bireylerin bir tek özelliği incelenirse, buna yalın özellik denir. Birçok özellik birlikte ele alındığında, karmaşık özellik sözkonusu olur. Yalın özellik ölçülebiliyorsa ya da yalnızca bir ölçekte derecelendirilebiliyorsa (ısı gibi), nicel özellikten söz edilir. Bunlar yapılamıyorsa, özellik, ya iki şıklı ya da daha çok olmak üzere, nıfe/’dir. Karmaşık bir özellik nicel, nitel ya da karma olabilir. Nicel özellik, bir bireyin boyu gibi sürekli ya da çocuk sayısı gibi süreksiz olabilir. Birey sayısı çok olduğunda bu ayrım kaybolur. Nitel özellik yalnızca sürekli ya da süreksiz olmakla yani kesikli olan ya da olmayan biçimler göstermekle kalmaz; aynı zamanda tamamlanan şıkların tümünde tek yönde gidiş yolu bulunup bulunmamasına göre, zincirleme olabilir ya da olmayabilir. Askeri rütbeler aşamalı olduğuna göre, rütbe, insan için zincirleme bir özelliktir. Ama ne meslek, ne sosyal sınıf, ne ğe milliyet zincirleme özellik değildir.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

20 Ekim 2011 / Misafir Cevaplanmış
24 Mart 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
4 Kasım 2012 / Misafir Cevaplanmış
8 Şubat 2012 / Misafir Cevaplanmış