Arama

Sabunun bazik özellik göstermesinin sebebi nedir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 24 Mart 2011 Gösterim: 34.054 Cevap: 11
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
6 Ocak 2009       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
sabun bir asit olmasına rağmen bazik özellik gösteriyor neden
EN İYİ CEVABI Keten Prenses verdi
Oluşum özelliklerinden dolayı sabunun bazik karakterde olduğu doğru. Bazların cilde zararlı olduğu da açık. Bu yüzden bilim adamları sabunu bu bazik özelliğinden arındırmak için araştırmalar yaptılar ve modern sabunlar geliştirdiler. Bu sabunlar donyağı ve fındık yağı ya da bunlardan elde edilen yağ asitlerinden elde ediliyor. Donyağı : fındık yağı oranı 4 :1 dir. Sıvı sabunları ve kalıp sabunları aşağıdaki gibi 3 temel grupta inceleyebiliriz:

Sponsorlu Bağlantılar
1)Uzun yağ asitleri zincirinden ve alkali tuzlardan oluşan klasik sabunlar. Bu sabunların pH değeri 9-10 arasındadır yani bazik karakterlidir.
2)Klasik sabunlarla aynı fakat farklı olarak yüzey aktif maddeler eklenmiş sabunlar ki bu sabunların da pH değeri 9-10 arasında değişir.
3)Sendet (sentetik deterjan) sabunlar; %10 civarında sabun içeren sentetik deterjanlar ve çeşitli dolgu maddelerinden oluşur. Sendetlerin pH değeri ise 5.5-7.0 arasında değişir.

pH 5.5 değerindeki sabunların üretimindeki amaç, klasik sabunların cilde verdiği zararları önlemektir. Çeşitli sentetik deterjan sabunlar vardır. En çok kullanılan deterjanlardan bazıları sodyum kokoat, sodyum tallovat, sodyum sterat, trietanolamin sterat olarak sayılabilir. Sıvı haldeki deterjan formülleri ise: sodyum loret sulfat, kokoamido propil betan, loramid DEA, sodyum kokoil izotionat sayılabilir.
Cildimizin normal pH değeri 4.5-6.5 arasında değişir. Klasik alkali sabunlarla (pH 9-10) yıkadığımızda cildimizin pH değeri yükselir. Kuruluk hissi verir ama sağlıklı bir cilt kısa sürede tekrar gerekli nem ve pH dengesine kavuşur.
Yukarıda yazdığım formüllere yapılan özel eklemelerle oldukça farklı çeşitlerde sabun üretilmekte ve piyasada satılmaktadır. Nemlendirici sabunlara lanolin ve parafin eklenerek sabunun kalitesi artırılabilir; ya da gliserin ve sukroz eklenerek şeffaf sabunlar elde edilebilir. Hayvansal yağların yanı sıra, zeytin yağı veya ayçiçek yağından da sabun elde etmek mümkün.
Medikal sabunlar benzoil peroksit, sülfür ya da antibakteriyel özeliğe sahip triklokarban ve triklosan gibi maddeler içerebilir. Triklokarban yalnız gram pozitif bakterilere karşı etkin iken triklosan hem gram pozitif hem de gram negatif bakterilere karşı etkilidir. Ancak bu sabunların da pH değerinin 9-10 aralığında olduğunu ve hassas ciltlere zarar verebileceğini söylemek gerek. Laktik asit ya da sitrik asit ekleyerek sabunların pH değeri 5-7 aralığına çekilir. Kozmetik ürünleri satan mağazalarda güzellik sabunu olarak satılan sabunlar işte bu özelliğe sahip sabunlardır. Güzel görünmeleri ve kokmaları için de sabunlara çeşitli maddeler katılır. Titanyum dioksit (en fazla %0.3) sabunun rengini açmak ve beyazlatmak için kullanılır. Sodyum karboksimetilselüloz ve diğer selüloz türevleri, sabunda kremsi bir kayganlık ve tüysü bir yumuşaklık sağlar. Sabunlara eklenen %2 oranındaki parfümler, sabun tükeninceye kadar etkinliğini sürdürür.

Metin Çakır
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
6 Ocak 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Sabun

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi



280px Handmade soap magnify clip



280px Hataysabunu magnify clip
Türkiye/Hatay'da üretilen el yapımı doğal sabunlar (Isırgan, Katran, Gül ve Defne sabunları)


280px Aleppo soap magnify clip
Sabun (Halep)


Sabun, suyla birleştiğinde temizlemede kullanılan maddelerden kalıp ya da sıvı şekilde olanlara verilen genel ad.
Sabunun temizleyici etkisi, suyu çeken ince bir tabaka ile yağ parçacıklarını sarabilme yeteneğinden doğar.
Evlerde kullanılan sabunlar, doğada bulunan bitkisel ve hayvani yağlardan elde edilen yağ asitlerinin tuzlarıdır. Serbest halde bulunan karboksilli asitlerden de çeşitli sabunlar yapılabilir. Sentetik temizleme maddelerinin kullanıldığı 1930 senesinden itibaren aynı manada kullanılan sabun ve deterjan kavramları birbirinden ayrılmıştır.
Sabunun tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Pompei'deki lav örtüsü altında kalan toprakta sabun kalıpları bulunmuştur. Modern sabun imali, 19. yüzyılda Fransız kimyageri, Eugène Chevreul'ün sabunun bir yağ asidi tuzu olduğunu göstermesinden sonra gelişmiştir.
Tarihte, sabunlar genellikle sodyum, soda küllerinin ya da potasyum ve tuzlarının ve yağlı asitlerinin kül suyuyla sabunlaştırma tepkimesine girmesi sonucu elde edilirlerdi. Temeldeki yağların hidrolizi gliserol ve rafine sabunu oluşturur.
Sabun, temizleme amacı yanında kozmetik, losyon, krem, sprey, ilaç yapımında kullanılır. Endüstride boya, plastik döküm, metal çekme işlerinde, sentetik kauçuk ve plastiklerin birçok türünün imalatında, su geçirmez tekstil üretiminde, metallerin paslanmasını önleyici yardımcı malzeme olarak birçok alanda kullanılmaktadır.


Sabunun özellikleri

Sabun yüzey aktif bir maddedir. Su veya organik maddelerde çözündüğü zaman bu sıvıların yüzey gerilmelerini azaltır ve sıvı içerisindeki maddeleri yüzer duruma getirir. Örneğin eller sabunlu suyla yıkandığında, kir, sabun molekülleri etkisiyle gevşeyip çözünür ve su içinde yüzmeye başlar, akan su ise bu kirleri elden uzaklaştırır. Magnezyum ve kalsiyum tuzları yönünden zengin olan sert sularla yapılan yıkanmalarda sabunun asit kökü bu iyonlarla çözünmeyen tuzlar meydana getirerek çöker. Sudaki sertliğe sebep olan iyonların hepsinin bu şekilde çöktürülmesinden sonra köpük dolayısıyla temizleme işlemi başlamış olur.
Sabun kullanılma amacına göre imal edilir. Genel olarak suda çözünebilen ve çözünmeyen olmak üzere iki sabun cinsi vardır. Suda çözünebilenler, yağ asitlerinin sodyum veya potasyum tuzudurlar. Bunlar genel temizlik maksadıyla kullanılırlar. Suda çözünmeyen sabunlara "sert sabun" denir ki, bunlar alüminyum, kalsiyum, magnezyum, baryum, lityum, çinko, kurşun, kobalt ve bakır gibi katyonları ihtiva eden yağ asidi tuzlarıdır. Suda çözünmediği halde, organik sıvıların içinde çözünebilirler. Sabun, yağlama, organik jelatin vasıtası, organik reaksiyon katalizörü ve vinil plastiklerinin dengeye getirilmesinde kullanılır.

Sabunun bileşimi

Sabun yapımında kullanılan monokarboksilli asitlerden en önemlileri, doğada serbest olarak bulunan 12, 14, 16 veya 18 karbon atomu ihtiva eden yağ asitleridir. Bu yağ asitleri, yağlarda gliserinleştirilmiş olarak bulunur. Sabun yapımında en çok kullanılan yağ cinsleri hayvanlardan elde edilen iç yağlar, pamuk yağı, hidrojenlenmiş bitki yağları, balık yağı vb. gibi maddelerdir. İç yağlar, hidrojenlenmiş yağlar ve balina yağından yapılan sabunlar katı ve suya dayanıklıdır. Hindistancevizi yağı ihtiva eden yağlardan yapılan sabunlar suda kolay çözünür ve bol köpük yapar. Sodyum stearat oldukça sert sabun olup, küçük köpüklüdür. Köpükleri de oldukça kararlıdır. Tıraş sabunları bu türdendir. Köpüklerin küçük ve sık olması sakalları bir arada tutarak tıraşın kolay olmasını sağlar. Suda çözünebilirliğini arttırmak için, sodyum stearata potasyum stearat da ilave edilir. Sert sodyum stearat sabunu, 60-100 derece arasında sıcak suda iyi temizleyicidir. Sodyum stearat kozmetik, krem, losyon ve buna benzer maksatlarla da kullanılır. Suda kolay çözünebilen ve düşük su sıcaklıklarında da temizleme gücü büyük olan ve mayi sabun olarak bilinen yumuşak sabun yağ asitlerinin tuzudur.

Evde sabun yapımı

Kaliteli banyo ve el sabununu evde yapmak mümkündür. Evde biriken yağ, iç yağ, kuyruk yağı veya bunların karışımı sabun yapılarak değerlendirilebilir. Bu maksatla evvela yağ kaynatılarak süzülür ve 40 dereceye kadar soğutulur. Kostik soda, su ile karıştırılıp kaynatılarak 25 dereceye kadar soğutulduktan sonra, bu iki sıvı ağır ağır birbirine karıştırılır. Karışım tahtadan kalıplara dökülerek sabun elde edilir. Bu sabunun bileşimi 0,4 kg kostik soda (NaOH), 1,2 litre su ve 2,7 kg yag koyulur ve sabun ellde edilir ve rahatça kullanılır.

Bazı sabun çeşitleri

  • Zeytinyağlı sabun
  • Kükürtlü sabun
  • Yosunlu sabun
  • Isırgan özlü zeytinyağlı sabun
  • Kayısı özlü sabun
  • Arap sabunu
  • Meyveli sabun

Quo vadis?
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
6 Ocak 2009       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Sabun ve şampuanları yaparken baz kullanıldığı doğru. Sabunların ve şampuanların bazik karakterli olması gerektiği de doğru. Zaten öyledirler de. Sıradan sabunların pH değeri genelde 8-10 arasında değişiklik gösterir, başka bir deyişle bazik (alkali) özellikte olurlar.

Ancak sizin sözünü ettiğiniz pH 5,5 özellikli sabunların yapıları biraz farklıdır. İçlerinde bizim standart sabun olarak düşündüğümüz sabundan %10 civarında ihtiva ederler. Geri kalan kısmı çeşitli maddeler eklenerek oluşturulur. Yani bu çeşit sabunlar sentetik olarak meydana getirilir. İçlerine nemlendirici özellik gösteren çok çeşitli maddeler eklenir. Bu yüzden sabunların ya da şampuanların pH değeri 5,5 olabilmektedir. Dikkat ederseniz normal sabunlar ile pH 5,5 değerli sabunların temizleme gücü aynı değildir. pH 5,5 olan sabunlar temizlemekten daha ziyade nemlendirmek ve cildi yumuşatmak için kullanılır. Normal sabunlar ise bazik karakterli oldukları için (ve cildin pH değeri 4,5 ' 6,5 dolaylarında olduğu için) cildi biraz tahriş edebilir ya da ciltte kuruluk hissi verebilirlerse de daha iyi temizleme gücüne sahiptirler.
Quo vadis?
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
6 Ocak 2009       Mesaj #4
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Oluşum özelliklerinden dolayı sabunun bazik karakterde olduğu doğru. Bazların cilde zararlı olduğu da açık. Bu yüzden bilim adamları sabunu bu bazik özelliğinden arındırmak için araştırmalar yaptılar ve modern sabunlar geliştirdiler. Bu sabunlar donyağı ve fındık yağı ya da bunlardan elde edilen yağ asitlerinden elde ediliyor. Donyağı : fındık yağı oranı 4 :1 dir. Sıvı sabunları ve kalıp sabunları aşağıdaki gibi 3 temel grupta inceleyebiliriz:

1)Uzun yağ asitleri zincirinden ve alkali tuzlardan oluşan klasik sabunlar. Bu sabunların pH değeri 9-10 arasındadır yani bazik karakterlidir.
2)Klasik sabunlarla aynı fakat farklı olarak yüzey aktif maddeler eklenmiş sabunlar ki bu sabunların da pH değeri 9-10 arasında değişir.
3)Sendet (sentetik deterjan) sabunlar; %10 civarında sabun içeren sentetik deterjanlar ve çeşitli dolgu maddelerinden oluşur. Sendetlerin pH değeri ise 5.5-7.0 arasında değişir.

pH 5.5 değerindeki sabunların üretimindeki amaç, klasik sabunların cilde verdiği zararları önlemektir. Çeşitli sentetik deterjan sabunlar vardır. En çok kullanılan deterjanlardan bazıları sodyum kokoat, sodyum tallovat, sodyum sterat, trietanolamin sterat olarak sayılabilir. Sıvı haldeki deterjan formülleri ise: sodyum loret sulfat, kokoamido propil betan, loramid DEA, sodyum kokoil izotionat sayılabilir.
Cildimizin normal pH değeri 4.5-6.5 arasında değişir. Klasik alkali sabunlarla (pH 9-10) yıkadığımızda cildimizin pH değeri yükselir. Kuruluk hissi verir ama sağlıklı bir cilt kısa sürede tekrar gerekli nem ve pH dengesine kavuşur.
Yukarıda yazdığım formüllere yapılan özel eklemelerle oldukça farklı çeşitlerde sabun üretilmekte ve piyasada satılmaktadır. Nemlendirici sabunlara lanolin ve parafin eklenerek sabunun kalitesi artırılabilir; ya da gliserin ve sukroz eklenerek şeffaf sabunlar elde edilebilir. Hayvansal yağların yanı sıra, zeytin yağı veya ayçiçek yağından da sabun elde etmek mümkün.
Medikal sabunlar benzoil peroksit, sülfür ya da antibakteriyel özeliğe sahip triklokarban ve triklosan gibi maddeler içerebilir. Triklokarban yalnız gram pozitif bakterilere karşı etkin iken triklosan hem gram pozitif hem de gram negatif bakterilere karşı etkilidir. Ancak bu sabunların da pH değerinin 9-10 aralığında olduğunu ve hassas ciltlere zarar verebileceğini söylemek gerek. Laktik asit ya da sitrik asit ekleyerek sabunların pH değeri 5-7 aralığına çekilir. Kozmetik ürünleri satan mağazalarda güzellik sabunu olarak satılan sabunlar işte bu özelliğe sahip sabunlardır. Güzel görünmeleri ve kokmaları için de sabunlara çeşitli maddeler katılır. Titanyum dioksit (en fazla %0.3) sabunun rengini açmak ve beyazlatmak için kullanılır. Sodyum karboksimetilselüloz ve diğer selüloz türevleri, sabunda kremsi bir kayganlık ve tüysü bir yumuşaklık sağlar. Sabunlara eklenen %2 oranındaki parfümler, sabun tükeninceye kadar etkinliğini sürdürür.

Metin Çakır
Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Şubat 2010       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sabunun ph degeri nedir
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Şubat 2010       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

sabunun ph degeri nedir

Bilinen normal bir sabunun PH değeri 9.0-10.0 arasında bir değerdir.Bunun yanında PH değeri 5,5 olan daha farklı maddeler içeren sabunlar üretilmiştir Bu sabunların üretilme nedeni cildi tahriş eden diğer sabunların meydana getirdiği bu olumsuzluğu azaltmaktır Genelde PH skalası 0-14 arasındadır PH 7 değeri ise bu skalada tam orta değeri veriyordur bazik özelliğe sahip maddelerin PH değerleri 7 den büyüktür Asidik özelliklerde ise PH değeri 7 den küçük bir değerdir mesela alkali sabun çözeltileri bazik özellik taşırlar ve PH değeri 7 den büyük bir değerdedir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Mart 2010       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

sabunda kullanilan malzemeler

sabunda kullanılan malzemeler
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Nisan 2010       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

sabunda kullanilan malzemeler

1-)Yağlar
2-)Su
3-)Kireç
4-)Tuz
5-)Potasyum klorür
6-)Silikatlar
7-)Sodyum perborat
Msn RolleyesTalk
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Nisan 2010       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sabunun temizleme özelliği nedir?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Mayıs 2010       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

sabunda kullanilan malzemeler

nedir acaba

Benzer Konular

20 Ekim 2011 / Misafir Cevaplanmış
13 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap
25 Mayıs 2012 / Misafir Soru-Cevap
7 Ekim 2008 / The Unique Kimya
11 Aralık 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük