Arama

Paten Nedir?

Güncelleme: 30 Kasım 2015 Gösterim: 2.620 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
paten
isim Fransızca patin
Sponsorlu Bağlantılar

1 . Buz üstünde kaymak için kullanılan, çoğunlukla tabanına, dar uzun bir çelik takılı ayakkabı.
2 .
Bu ayakkabının düz yerlerde kaymakta kullanılan tekerlekli türü.

3 .
Halk oyunlarında yan yana, art arda, sırt sırta duruşlardan oluşan çizgi ve daire biçimleri ile oyuncuların sahne üzerinde dağılarak oluşturdukları şekil veya düzen.


Birleşik Sözler
buz pateni

Kaynak:TDK

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Kasım 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PATEN a. (fr. patin).
1. Koşullara göre yüksek ya da alçak konçlu ayakkabıların altına tutturulan plastikten ya da çelikten yapılmış lama; buz üzerinde kaymaya yarayan ayakkabı ve asıl patenden oluşan bütün; bu ayakkabılarla buz üzerinde uygulanan spor. (BUZ- PATENİ de denir) [Bk ansikl. böl.]
Sponsorlu Bağlantılar
2. Tekerlekli paten, ayakkabıya tespit edilmiş ya da kayışlar ile tutturulmuş ve üzerinde lastikten ya da poliüretandan dört küçük tekerlek bulunan madeni taban; bu tür paten, sert bir zemin üzerinde kaymayı sağlar; bu aletle yapılan spor.

—Ambal. Bir yükün altına uzunlamasına yerleştirilerek yükün yerde kaymasını kolaylaştıran, genellikle uzun tahta parça.

—Dy. Vignole tipi bir rayda, taban görevi yapan ve rayın traverse oturmasını sağlayan yassı bölüm. (Ağaç traverslerde paten ya doğrudan ya da sömel denilen ve çelik bir sele içinde gömülü bulunan kauçuk bir levha yardımıyla ağacı dayanır; beton traverslerde, kauçuk bir sömel üzerine oturur.)

—ANSİKL. Buzla temas eden çelik lama birbirinden ufak bir oyukla aynlan iki keskin ağızdan oluşur. Özelliklerine göre patenler değişik türlere aynlırlar: laması, oldukça kalın ve kısa olan ve genellikle bitiminde testere uçlan ya da bir sivri uç bulunan figür patenleri; kıvnk, kısa, ve ince bir laması olan, önünde sivri uçlan olan dans patenleri; belli bir denge kazandıran, fakat dönüşleri kolaylaştıran uçlan hafifçe kıvnk daha ince bir lamaya sahip hokey patenleri; daha uzun ve ince olan la- malanyla düz bir parkurda en iyi verimi sağlayan yanş patenleri.


Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

26 Mayıs 2009 / ThinkerBeLL Spor
3 Haziran 2011 / ceza460 Soru-Cevap
6 Şubat 2015 / Misafir Soru-Cevap
27 Haziran 2015 / nötrino X-Sözlük