Arama

Salgı Nedir?

Güncelleme: 16 Eylül 2015 Gösterim: 4.241 Cevap: 2
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
11 Mart 2010       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Salgı

Sponsorlu Bağlantılar
İsim
salgı
Biyoloji Terimi
Hücrelerin, vücuttaki bezlerin kandan ayırıp oluşturdukları ve yeniden kana, başka organa veya dışarıya saldıkları sıvı madde, ifraz: Tükürük bir salgıdır.

salgı
Gök Bilimi Terimi
Güneş'ten dışarı doğru madde fırlaması.

salgı
Sulu yemeğin asıl öğesi: Yemeğin salgısını daha koymadım.

salgı
İngilizce; secretion
(karşılık.sekresyon),
Latince: secretio=ayrılma:
Gözeler ya da bezler araciyle meydana getirilip göze ya da bezin dışına atılan bir madde ya da sıvı.


TDK


X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
1 Ağustos 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Salgı
MsXLabs.Org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Organizmanın çeşitli işlevlerinde kullanılmak üzere belli organ ya da bölgelerde üretilen madde. Hem bitkilerde hem de hayvanlarda görülür. Çoğunlukla salgıbezi adı verilen özel oluşumlarda üretilir. Hayvanlarda, özellikle insandaki salgılar başlıca iki tipe ayrılır: Kullanılacakları yerlere kanallarla nakledilenler ve doğrudan doğruya kana karışanlar. Birincilere dış salgı (exocrine), ikincilere iç salgı (endocrine) denir.

İç salgılar hormon adını alır ve esas olarak tiroit, paratiroit, hipofiz, böbreküstü bezleri ve cinsiyet bezleri tarafından salgılanır. Dış salgılar ise süt, gözyaşı, ter, tükürük, mide özsuyu, safra ve diğer sindirim salgıları, mukus, sidik vb. olmak üzere çok çeşitlidir. Dış salgılar bütün vücuda yayılmayıp belli bir bölgede kullanılırlar.
Sen sadece aynasin...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Eylül 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SALGI a. Fizyol
1. Hücreler, özellikle bezlerdeki epitelyum hücreleri tarafından çeşitli maddeler üretme işlemi ve bu maddeleri, boşaltıcı bir kanalla başka bir organa yahut dışarıya akıtma (dış salgı) ya da doğaldan doğruya kana kanştırma eylemi (iç salgı).
2. Bu şekilde üretilen madde (Bk. ansikl. böl.) || Salgı bezi - BEZ.

—Bağışıkbil. Salgı bileşeni, IgA’lann salgılandığı mukozaların epitelyumurca hazırlanan, yerel salgı immünoglobülinleri- nin (yerel antikorlar, salgılatıcılgA'lar) gli- koprotein yapısındaki özel bileşeni.

—Bot. Bitkilerin hücrelerinde biriken ve dışarı atılmadığı halde kullanılmayan oksa- lik asit, uçucu yağlar, reçine zamklar, tanenler, alkaloitler, heterozitler lateks ve rafit gibi maddeler. (Hayvanlar gibi bitkiler de iç salgı ya da "oksin" denen sjktif maddeler, yani hormonlar yapar.) || Salgı kıllan, küçük bir salgı beziyle sona eren kıllar. || Salgı mezokarpı, sedefotugiller familyasından meyvelerin (dtnjs cinsi ve benzerleri) salgı kıllannı içeren mezokarp bölümü. || Salgı organları, genellikle kokulu maddeler hazırlayan organlar. (Bk ansikl. böl.) || Kök salgısı, bazı bitkilerin köklerinden sızan ve çevredeki diğer türlerin gelişmesini engelleyen madde (ceviz, biberiye, farekulağı). [Bazı bitkiler de köklerinin daha sıkı tutunabilmesi için kalkerli kayaları parçalayabllen asit maddeler salgılar]

—Mak. san. Bir makineye bağlı dönel bir parçanın, kendi öz ekseniyle tam olarak çakışmayan bir eksen çevresinde dönmesi; bu iki eksen arasındaki uzaklık; dönel bir parçanın çembersellik hatası.

—Nefrol. Borucuk salgısı, idrann böbrekten son şekli ile çıkmasını sağlayan mekanizma.

—Tıp Salgı durdurucu, salgıları, özellikle sindirim salgılarını durduran ya da azaltan maddelere denir.

—ANSİKL. Salgı olgusunun, organlara ve işlevlere göre değişmez bazı yönleri ve çeşitli salgılanma biçimleri vardır.

Değişmez yönler şunlardır
:
1 gerekli maddeler kandan sağlanır;
2. hücrelerin içinde meydana gelen tepkimeler enzimsel karakterdedir;
3. gerekli enerji hücre içi yükseltgenmelerle sağlanır;
4. hücrenin bütün öğeleri salgı işine katılır (salgılanan maddeler protoplazma içinde ve kondriyomların yanı başında ortaya çıkmakla birlikte salgı işlevi için çekirdek de gereklidir); 5. salgının yoğunluğu sinir sistemiyle (sempatik ve parasempatik sistemler) ya da suyuklarla (hormonlar ve kandaki birçok madde ya da kanın fiziksel-kimyasal nitelikleri) denetlenir.
Salgılar boşaltılma tarzına göre çeşitlere ayrılır: dış salgılar (salgı bir kanala, bir organa ya da doğrudan doğruya dışarıya boşaltılır); iç salgılar (salgı kana boşaltılır); merokrin salgılar (salgılanan madde hücre zarı zedelenmeden zardan dışarıya sızar); holokrin salgılar (hücrenin bir parçası dışarı atılır). Salgılar işlevlerine göre de sınıflandırılır: salgı koruyucu ya da kayganlaştırıcı (deri, mukoza), boşaltıcı (karaciğer, böbrek), sindirici (tükürük bezi, mide, bağırsak, pankreas, karaciğer) ya da başka işlevleri düzenleyici (iç salgı bezleri) olabilir.
Bazı organlar hem dış salgı, hem de iç salgı çıkarır (pankreas, karaciğer vb.). Cinsel hücrelerin çıkardığı ürünlere de salgı denir (Erbezi ve yumurtalık hem dış salgı [spermatozoit, yumurta] bezi, hem iç salgı [cinsel hormonlar] bezi sayılır.) Meme salgısı gibi bazı salgılarsa bireyin kendisine değil yavrusuna yarar.

—Bot. Salgı organları değişik tiplerde olabilir: parankimaların içinde bulunan (reçine, yağ, mirozin, helme lateks) salgı hücreleri: çok çeşitli biçimlerde olan üstderi kılları (uçuçu yağlar): bitişik hücrelerce hazırlanıp dışarı atılan maddeleri içeren salgı keseleri ya da kanalları (helmeler, tanenler, uçucu yağlar, oleorezin): bir hücreden ibaret, genellikle uzun, dallı ya da dalsız salgı boruları (tanen, lateks); uç uca yerleşmiş birçok hücreden oluşan lateksli eklemler; etçil bitkilerde bulunan ve enzim hazırlayan sindirim bezleri; özellikle çiçeklerin içinde yer alan ve şekerli sıvılar salgılayan balözü bezleri.


Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

21 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap
20 Kasım 2008 / Misafir Biyoloji
6 Temmuz 2012 / Misafir Cevaplanmış
2 Mayıs 2016 / Misafir Cevaplanmış