Arama

Oyalamak Nedir?

Güncelleme: 24 Aralık 2015 Gösterim: 1.630 Cevap: 1
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
2 Nisan 2010       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
oyalamak(I )
(-i)

Sponsorlu Bağlantılar

1 .
Belirli bir süre birinin dikkat ve ilgisini başka bir şey üzerine çekmek, meşgul etmek:
"Gazino varmış / Denize karşı / Beni oyalarmış / Dükkânlarıyla çarşı"-
B. Necatigil.
2 .
Vakit kazanmak için aldatmak.

3 .
Eğlendirmek, hoşça vakit geçirtmek:
"Biz onu eğlendirdiğimiz kadar o da bizi oyalamıştı."-
F. R. Atay.
4 .
Bekletmek.

oyalamak (II)

(-i)
  • Oya ile süslemek:
"Yâr mendilin oyaladım / Baş harfini koyamadım"- Halk türküsü.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Aralık 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
OYALAMAK g.f.
1. Bir kimseyi (araç tümleci +) oyalamak, ilgisini, dikkatini belli bir süre için başka bir yöne çekerek onun dert edindiği şeyi düşünmemesini sağlamak; avutmak, eğlendirmek: Hasta yatağında fıkralar anlatarak onu oyalamaya çalışıyor.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir kimseyi (araç tümleci +) oyalamak, çeşitli hilelere, oyunlara başvurarak onun herhangi bir eylem için harekete geçmesini engellemek, ona zaman kaybettirmek ya da bu yolla zaman kazanmak: Şaşırtma manevralarıyla düşman ordusunu oyalamak. Türlü bahanelerle alacaklılarını oyalıyor. Bu tür taktiklerle bizi oyalamak istiyorlar.
3. Bir şey söz konusuysa, bir kimsenin hoşça vakit geçirmesini sağlamak ya da onun çok zamanını almak: Bu kitap seni trenin kalkış saatine kadar oyalar. O iş beni çok oyaladı.

oyalanmak dönşl. f.
1. Bir şey yaparak eğlenmek, zaman geçirmek: Sabahları müzik dinleyerek bir süre oyalanmak. Bulmaca çözerek oyalanmak.
2. Zaman yitirmek ya da çok ağırdan almak, yapılması gerekeni değil de başka şeyleri yapmak: Oyalanmayın, hemen işinizin başına dönün! Böyle oyalanırsan, ödevlerini bitiremezsin.

oyalanmak edilg.f. Zaman kaybetmek, eğleşmek, gecikmek: Kar yüzünden tren yollarda çok oyalandı.

oyalandırmak ettirg. f. Oyalanmasına yol açmak, oyalanmasını sağlamak.

OYALAMAK g. f. Bir şeyi oyalamak, oya yaparak ya da oya geçirerek onu süslemek.

oyalanmak edilg. f. Oyalamak eylemine konu olmak.

Kaynak: Büyük Larousse