Arama

Oylama Nedir?

Güncelleme: 24 Aralık 2015 Gösterim: 825 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Aralık 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
OYLAMA a.
1. Bir karar alma ya da sı çim dolayısıyla bireysel ya da topluca i: teğin gösterilmesi, (ilke olarak oylama gi. lidir [zarf, ayrı bölme, oy pusulalarınd herhangi bir işaretin bulunmaması], eş tir [bir insan, bir oy], kişisel ve özgürdi Bununla birlikte bu özelliklere uymaya oylamalar da vardır.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir mecliste, b toplantıda bir görüşün açıklanma şekli: L kaldırarak oylama.
3. Bir şeyi oylama ya koymak, üzerinde tartışılan bir sorunı ya da öneriyi belli bir çözüme bağlamal için ilgililerin oyuna sunmak: Öneri oyla maya konuldu.

—Siyas. bil. Açık oylama, kimin ne yön de oy kullandığının bilinmesine olanak sağlayan yöntem. (Parlamentolarda bu yöntemin uygulanması elektronik araçların kullanılması gibi modern usullerle olabileceği gibi, parlamenterlerin adlarını ve seçim çevrelerini gösteren oy pusulalarını sandığa atmaları ya da ad cetvelinin okunması sırasında ayağa kalkarak “kabul", “ret'' ya da “çekimser” sözcüklerini söyleyerek oylannı belli etmeleri gibi yollarla da gerçekleşebilir.) || Gizli oylama, ne yönde oy verildiğinin başkaları tarafından bilinmemesini sağlayan yöntem. (TBMM’ de gizli oylama, üzerinde herhangi bir işaret bulunmayan yuvarlakların kutuya atılmasıyla gerçekleşir. Beyazlar olumlu, yeşiller çekimser, kırmızılar da olumsuz oy kullanıldığı anlamına gelir. 15 milletvekilinin bir önerge ile gizli oylama yapılmasını istemesi ve bunun da TBMM genel kurulu’nda kabulü durumunda gizli oylama kararı alınabilir. Ancak, Anayasa ya da iç tüzükte açık ya da işaret yoluyla oylama nın zorunlu tutulduğu durumlarda gizli oy lama istenemez.)

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.