Arama

Refleks Nedir?

Güncelleme: 21 Kasım 2015 Gösterim: 2.298 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
27 Nisan 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
refleks
TDK,Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

isim, biyoloji, ruh bilimi Fransızca réflexe

Tepke:
"Parmakları yere dokununca şiddetli bir refleks hareketiyle bacağı kasıldı."-
P. Safa.

Birleşik Sözler
  • refleks yayı
  • şartlı refleks
  • şartsız refleks

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Kasım 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
REFLEKS a. (fr. röflexe).
1. Nörobiyol. Duyusal ya da duyumsal bir uyarı sonucunda ortaya çıkan istemli ya da istemsiz hareket tepkisi. (Bk. ansikl. böl.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Ruhbil. Uygun bir uyaranın, her zaman, kendiliğinden doğurduğu, doğuştan gelme davranış.
3. Bir olay karşısında her türlü düşünmeden önce ortaya çıkan çok hızlı tepki: Bir sürücünün refleksleri, kuvvetli olmalıdır. Savunma refleksi.

—Fizyol. Refleks yeteneği, organizmanın tümünün ya da bedenin bir kısmının refleks cevap verebilme yeteneği.

—Nörol. Refleks artışı, reflekslerin şiddetlenmesi. (Bk. ansikl. böl.) || Refleks azalması, reflekslerin hafiflemesi. (Bk. ansikl. böl.) |j ilkel refleks, doğumu izleyen dönemde gözlenen ve yaşamın ilk aylarında kaybolan otomatik hareket davranışı. (En iyi bilinenleri arama, dikilme, Mora, kavrama refleksleri ve otomatik yürüyüştür.)

—ANSİKL. Nörobiyol. Bilinen hareket reflekslerinin çoğunun aktarma yeri omuriliktir (örneğin çıkış noktası kiriş olan kas refleksi ve derinin uyarılmasından ileri gelen kıvrılma refleksleri). Bazı refleksler en iyi biçimde yenidoğanda gözlenir (ilkel refleksler). Diğer omurilik reflekslerinin yaşat- kan bir anlamı vardır: kıl hareket refleksi, kremaster refleksi. Bazı refleksler soğanilik kökenlidir: uyum refleksi, ışığa karşı gözbebeğinin kısılma refleksi, nistagmus refleksleri, vb. Beden hareketlerine göre ortaya çıkan duruş uyumu refleksleri de vardır (Magnus refleksleri). Başka bir deyişle, refleksler ya otomatik bir hareket olarak belirir (köpeğin lokomotor refleksi), ya da istemli bir hareket için vücudun gerginliğini ve konumunu ayarlar.

—Nörol.
Refleks artışı. Canlı, çok devinimli (bir tek uyarı için birçok yanıt) ve yaygınlaşmış kemik-kiriş reflekslerinin (refleks doğurucu alanın yaygınlaşması ya da normal koşullarda kas gruplarının kasılması) gözlenmesi, refleks artışı olan yerin üst yanında piramidal yolun kesilmiş olduğunu ve merkezi devinim nöronunda bir lezyon bulunduğunu gösterir.
Refleks azalması. Azalmış kemik-kiriş reflekslerinin gözlenmesi, ön ya da arka omurilik köklerindeki, refleks yayında, çevresel sinirde ya da omuriliğin kendisinde bir lezyon bulunduğunu gösterir. Bununla birlikte, aniden belirerek başlangıçta gevşek bir felç yaratan merkezi lezyonlarda da kemik-kiriş refleksleri ortadan kalkabilir ya da azalabilir.

—Ted. Refleks tedavisi, hastalığa yakalanmış bölgeden belli bir uzaklıkta başka bir bölgede (yakma, iğne batırma ya da uyarmayla) yararlı olduğu düşünülen refleksleri ortaya çıkarma esasına dayanan tedavi yöntemi.

REFLEKS sıf. (ing. reflex). Foto, ve Sine. Bir ayna tarafından yansıtılan vizördeki görüntüyü, buzlu bir yüzey üstünde oluşturan bir fotoğraf makinesi, bir kamera ya da bir aksesuar için kullanılır. (Bk. ansikl. böl.)

a. Refleks bir vizörle donatılmış fotoğraf makinesi.

—ANSİKL. Fotoğraf makineleri, kameralar ve pozometre gibi aksesuarlarda refleks gösterici vardır. Refleks fotoğraf makinelerinde bir ya da iki objektif bulunur. Tek objektifli makinelerde görüntüyü oluşturan ışık demeti, çekim objektifinden geçerek objektifle 45°Tik bir açı yapan aynaya, oradan da buzlu cama yansır. Deklanşöre basıldığında ayna buzlu camın altına kapanır ve ışık filmi etkiler, iki objektifli reflekslerde çekim objektifinden başka bir objektifle donatılmış bir vizör de vardır.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

3 Nisan 2015 / asla_asla_deme Biyoloji
21 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap
7 Ocak 2014 / seessszz Soru-Cevap