Arama

Telsiz Nedir?

Güncelleme: 25 Mart 2016 Gösterim: 3.325 Cevap: 4
LaSalle - avatarı
LaSalle
Ziyaretçi
6 Kasım 2010       Mesaj #1
LaSalle - avatarı
Ziyaretçi
Telsiz (I )
sıfat
Sponsorlu Bağlantılar

Teli olmayan.

telsiz (II)
isim

Türlerine göre belirli bir kapsama alanı içinde belirli kişilerin iletişimini sağlayan, elektromanyetik dalgalar yardımıyla çalışan araç:
"Telsiz dediğimiz de nihayet sonunda gene tele dayanıyor."- R. H. Karay.

Birleşik Sözler
  • telsiz bağlantısı
  • telsiz telefon
  • telsiz telgraf
  • el telsizi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Ağustos 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TELSİZ sıf.
1. Teli olmayan.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Telsiz telefon ve telsiz telgrafın kısa adı.
3. Telsiz bağlantısı, telsizle iki kişi ya da alıcı arasında kurulan iletişim: Kontrol kulesiyle telsiz bağlantısı kuran pilot.

—Denize. Telsiz almak, herhangi bir telsiz istasyonunun verdiği telsiz mesajını, gemi alıcısını o istasyonun frekansına ayarlayarak almak. || Telsiz kamarası, gemilerde telsiz alıcısının, radyo telefon aygıtı ile diğer iletişim aygıtlarının bulunduğu özel kamara. || Telsiz okumak, bir telsiz istasyonunun, telsiz vericisiyle mors kodları halinde yaptığı yayını alarak normal abeceye çevirmek.

—Radiletiş. Çoğu kez hareketli ya da ta şınabilir, düşük güçlü telsiz iletişim veri ci ve alıcı bütünü. || Telsiz iletişim, radyoelektrikse! dalgalarla kurulan ses iletişimi.

—Telekom. Telsiz telefon, şebekeye bağlı bir telefon cihazı çevresinde, sınırlı bir uzaklığa dek telli bir bağlantı olmadan kullanılabilen telefon cihazı.

Kaynak: Büyük Larousse


Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
25 Mart 2016       Mesaj #3
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
TELSİZ
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi

220px Motorola HT1000

Telsiz, haberleşmede kullanılan alıcı-verici bir radyo. Kabloya ihtiyaç duymadan, radyo sinyalleri ile haberleşme yapılmasına imkan veren cihazlardır. Normal radyo alıcılarından farkı, cihazın aynı zamanda yayın yapma kapasitesine sahip olmasıdır. Bu nedenle bazı dillerde "iki yönlü radyo" olarak adlandırılır.

Tarihçe
Radyo ışınlarının varlığı ilk olarak 1864 yılında James Cemlerk Maxwell tarafından teoretik olarak söylenmiş ve 1888 yılında Heinrich Hertz tarafından deneysel olarak onaylanmıştır. İlk telsiz bağlantısı 1896 yılında ünlü bilim adamı Guglielmo Marconi tarafından gerçekleştirilmiştir.Marconi bunu gerçekleştirmek için, radyo ışınlarının varlığını kanıtlayan Heinrich Hertz tarafından yapılan, bir telsiz vericisi ve alıcısı, anten telleri ve elekro manyetik dalgalar için bir göstergeç kullanmıştır.

Çalışma Prensibi
Her telsiz belirli bir frekans aralığında çalışır. Bağlantıya geçmek istediğiniz kişiyle aynı frekansta bulunmanız gerekmektedir. Her ülkede frekans aralıklarını belirleyen kurumlar vardır.Türkiye'de bu kurumun adı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'dur.

Telsiz cihazları, genel olarak, bir istasyonun gönderme yapması sırasında diğerinin dinlemede bulunması esasına dayanarak çalışır. Simplex haberleşme olarak tanımlanan bu yöntemde, her iki istasyon aynı frekansı kullanır. Aynı anda iki istasyonun konuşması ise, iki farklı frekansın kullanılmasıyla olasıdır ve "duplex haberleşme" olarak anılır.
Çoğunlukla basit bir lisans gerektiren ve 27 MHz bandında kullanılan "halk Bandı" (citizen band) telsizlerde, bir istasyonun konuşmasını tamamladığında "roger beep" olarak adlandırılan tiz bir ses yayınlanır veya görüşmesini bitiren istasyon, mesajının bittiğini bildirir. Radyo amatörleri arasında "roger beep" kullanılmaz, zira görüşme sonunda Q koldarından örneğin "mesajım alındı mı?" kullanılır.
Radyo amatörleri, uzun dalga olarak adlanırılan çok düşük frekanslardan başlayarak, kısa dalga ağırlıklı olmak üzere, çok yüksek frenkanslarda çalışma olanağına sahiptir.
Amatör Telsiz kullanmak için her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de ehliyet almanız zorunludur. CB ve PMR Telsiz kullanmak için , Yeni Telsiz Kanununa ve KMT yönetmeliğine göre Ruhsat veya Ehliyet'e ihtiyaç yoktur.
Belgesiz haberleşme yapmak çeşitli cezalar içeren yaptırımlara sahiptir.Bunların temel amacı haberleşme güvenliğini ve kalitesini korumaktır.
Telsiz ehliyeti almak için KEGM'nın her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki kez RADYO AMATÖRÜ Belgesi için Sınav düzenlenir.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
25 Mart 2016       Mesaj #4
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
TELSİZ NEDİR?
Telsiz

haberleşmesi, elektromanyetik dalgalar yardımıyla bilgilerin bir noktadan diğerine gönderilmesi işlemine verilen genel tanımdır. Elektromanyetik dalgalar yardımıyla çalışan telefonlara telsiz telefon; benzer şekilde, elektromanyetik dalgalarla çalışan telgraflara da telsiz telgraf denilmektedir. Telsiz sözcüğü yaygın olarak, kara, hava ve deniz haberleşmesinde kullanılan sistem ve cihazlar için kullanılır. Telsizler, cihazlara göre; el, araç ve sabit telsiz cihazları olarak gruplandırılabilirler. Telsizler ayrıca, çalışma frekanslarına göre, HF, VHF UHF olarak üçe ayrılabilir. Tüm bu gruplandırmalardan ayrı olarak özel kullanım amaçlarına yönelik telsiz cihaz ve sistemleri de vardır. Telsiz cihazlarının kullanılacağı arazi şekilleri ve haberleşme mesafesi, frekans bantlarının seçiminde etkili olmaktadır. Buna göre UHF bandında çalışan bir telsiz sisteminde haberleşme mesafesi birkaç km ile sınırlıyken, HF bandında kıt’alar arası haberleşmeden bahsetmek mümkündür. Telsiz cihazları, telsizin kendisi, besleme ünitesi, anten, anten kablosu ve mikrofon gibi bazı parçalardan oluşur. Bir telsiz cihazı temel olarak şu bölümlerden oluşur:

- Alıcı bölümü
- Verici bölümü
- Çıkış ya da Güç katı
- Kontrol bölümü
- Sentezör
- Ses çıkış katı
- Ara frekans bölümü

Telsiz cihazları, çalışma frekanslarının belirlenmesinde kullanılan teknikler, modülasyon tipleri, bant genişlikleri gibi birtakım teknik özellikler yönünden de farklı özellikler gösterirler. Bir telsiz haberleşmesinin varlığından söz edebilmek için, aynı frekanslarda çalışabilen, teknik özellikleri birbirinin aynı olan en az iki cihaz gereklidir. Haberleşme, verici konumundaki (gönderme yapan) cihazdan çıkarak kablo ve anten aracılığıyla boşluğa yayılan elektromanyetik dalgaların, alıcı durumundaki cihazın anteni ve kablosu yoluyla alıcı cihaza (dinleme yapan) ulaşması şeklinde olur.



Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Mart 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
telsiz ingilizcesi

1. (something) which does not contain a wire or wires, which has not been strung with a wire or wires, which has not been strung around with wire, or which does not have wire strung along it; not bound with or reinforced with wire, not wired.
2. radio (used in radiotelegraphy).
3. radiotelephone, radiophone; walkie-talkie; citizens´ band radio, CB.
– telefon radiotelephone, radiophone; walkie-talkie.
– telgraf radio (used in radiotelegraphy).
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

21 Nisan 2013 / panjabi_54 Soru-Cevap
7 Temmuz 2009 / özses Soru-Cevap
15 Kasım 2008 / Gabriella Taslak Konular