Arama

Seyyid Nedir?

Güncelleme: 9 Aralık 2011 Gösterim: 2.700 Cevap: 0
By ShadoW - avatarı
By ShadoW
Ziyaretçi
9 Aralık 2011       Mesaj #1
By ShadoW - avatarı
Ziyaretçi
Seyyid, İslam Peygamberi Muhammed'in kızı Fatıma'dan olan torunları Hasan, Hüseyin, Zeynep ve Ümmü Gülsüm'ün soyundan olduğu inanılanlar genel olarak bu adla anılır. Hanımlar için "Seyyide" sıfatı kullanılır.

Sponsorlu Bağlantılar
Sünniler arasında Hüseyin'in soyundan gelen Hüseyniler'e "Seyyid", Hasan'ın soyu'ndan gelen Hasaniler'e "Şerif" denir. İran'da Seyyid kökenli aileler Mir, Mirza olarak da anılır.

Osmanlılar zamanında Seyyid ailelerin birliğini Nakibu'l-Eşraflık Kurumu sağlardı. Peygamber soyundan gelmekle beraber onun inanç sistemine bağlı olmayan kişiler Ehli Beyt'ten sayılmazlar. Seyyidler Fatıma'nın kocasına nisbetle Aleviler olarak da adlandırılırsa da bu başlık çeşitli karışıklıklara sebeb olduğu için bu alanda pek kullanılmaz.


Ali'nin, Fatıma'nın vefatından sonra yaptığı evlilikten doğan çocukları genetik olarak Alevi olmakla beraber Fatimi olmadıkları için Seyyid değildirler. Ayrıca Alevi kelimesi genetik anlamı dışında Ali taraftarı olanlar içinde kullanılmakta olduğundan her zaman Seyyidlik'le örtüşmez.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

21 Ağustos 2013 / Kral_Aslan Bilim tr
27 Eylül 2016 / KisukE UraharA Sanat ww
28 Ağustos 2012 / nötrino Dinler Tarihi
23 Ağustos 2011 / nötrino Dinler Tarihi
9 Ekim 2012 / Efulim Edebiyat tr