Arama

Pansuman Nedir?

Güncelleme: 8 Ağustos 2018 Gösterim: 6.224 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
11 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

PANSUMAN

Alıntıdaki Ek 66916

a. (fr. pansement'dan).
Sponsorlu Bağlantılar
1. Bir yaranın üzerine travmadan ve enfeksiyondan korusun, salgıları emsin, hatta yarayı tedavi etsin diye sarılan bez ve ilaçlı madde; bu amaçla kullanılan gereçler.
2. Yara temizliği ve bakımı.
3. Pansuman yapmak, yarayı yıkayıp temizleyerek bakımını yapmak

—Dişç. cerr. Dentinin iyileşmesini kolaylaştırmak ya da antiseptik bir maddenin korunmasını sağlamak için bir dişe geçici olarak yapılan dolgu. (En çok kullanılan maddeler öjenatlar, geçici harç ve guttaperkadır.)

—Eczc. Mide pansumanı, hasta mide mukozasına yapışarak, onu sindirim özsularından koruyan ve ağız yolu ile alınan toz ya da toz karışımları.

—Nalbantl. Pansuman nalı, atın ayağında yapılan ameliyatlardan sonra, tedavi amacıyla kullanılan nal.

—ANSİKL. Bir pansumanda şu parçalar bulunur: yaraya değecek gereç, uygun şekilde katlanmış gaz bezi (kompresler); emici gereç, hidrofil pamuk ya da selüloz üstüpü; travmalara ve mikroplara karşı koruyucu gereç (parça pamuk); pansumanı yerinde tutma gereci: gaz sargı, bez sargı, çeşitli yapıştırıcılar.
Pudra, merhem, sıvı ilaçlar da çoğu zaman kullanılır (antiseptikler, antibiyotikler, nedbeleştiriciler). Birçok pansuman çeşidi vardır: kuru, bastıncı, yaş, sürekli sıvı akıtıcı, vb.
Göz pansumanları flasterle tutturulmuş yuvarlak gaz bezleri ile yapılır.

—Nalbantl. Vidalı mahmuzlu pansuman nalı ve erkurt pansuman nalı en sık kullanılan türlerdir. Her ikisinde de kapaklar vardır, bunlar açılarak yaraya pansuman yapılır.
Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 8 Ağustos 2018 15:14
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
19 Temmuz 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Pansuman
Yaraların temizlenmesi, iltihapların kurutulması için uygulanan koruyucu önlemler. Yaralar temiz kalır, mikroplardan korunursa, kısa zamanda iyileşir. Yara dışarıdan mikrop kaparsa, bu mikroplar orada çoğalarak cerahat yapar ve yara uzun süre kapanmaz. Düşme, vurulma, kesilme gibi olaylardan ileri gelen yaralara, dışarıdan az çok mikrop aldığı için "kirli yaralar" denir. Bunların pansumanı, alkol, eter, tentürdiyot, oksijenli su gibi mikrop öldürücülerle silinip üstüne gazlı bez sarılarak yapılır. Ameliyatla açılmış mikropsuz yaralara "temiz yaralar" denir.
Sponsorlu Bağlantılar

Temiz yaralara, dışarıdan mikrop kapmamaları ve çabuk kapanmaları için rivalon, tentürdiyot vb. uygun sıvılarla pansuman yapılır ve yara, pamuk ve gazlı bez sarılarak örtülür. Pansuman yapanların elleri ve aletlerinin çok temiz olması gerekir. Kol, bacak, yüz, burun, göz, kulak, parmak gibi organların pansumanlarında ayrı ayrı sargı teknikleri uygulanır.
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Safi; 8 Ağustos 2018 15:14
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Kasım 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Pansuman
isim, tıp Fransızca pansement
Yara temizliği ve bakımı:
"Pansuman çadırına gitmek üzere dışarı çıkıyordu ki birdenbire kapıda durdu."- N. Hikmet.
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • pansuman yapmak
yaranın temizlik ve bakımını yapmak:
"Hiç olmazsa bir soğuk pansuman yapalım."- S. F. Abasıyanık.
Son düzenleyen Safi; 8 Ağustos 2018 15:12