Arama

Megabit Nedir?

Güncelleme: 4 Ağustos 2012 Gösterim: 3.992 Cevap: 1
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
4 Ağustos 2012       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Megabit
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Megabit
, bilgisayarlarda ya da veri iletiminde kullanılan bir ölçü birimidir. Mega ön eki Uluslararası Birimler Sistemi'nde (SI) 106 (1 milyon) çarpımını ifade etmektedir. 1 Megabit = 106 bit = 1.000.000 bit=1.000 kilobit Megabitin uluslarası sistemdeki ortak sembolü Mbit ya da Mbdir.

8 bitin 1 bayt ettiği göz önünde bulundurulursa, 1 Mbit yaklaşık olarak 125.000 bayt veya 122 kilobayt'a (kiB) (125.000/1024 = 122, 1 kilobayt 1024 bayttır) denk gelir. Megabit genel olarak bilgisayar ağı ve telekomünikasyon sistemlerinin data transfer hızlarını belirtmek için kullanılır. Bunun yanında megabit, birim zamanda transfer edilen veri miktarını ifade etmek için de kullanılmaktadır (100 Mbit/s gibi). Hızlı- Ethernet bağlantıları ve 10 Mbit/s internet bağlantı servisleri üzerinden transfer edilen dosya büyüklükleri megabit ile ölçülür. Bir saniyede bir megabayt (1000 kB)'lık transfer hızı elde edebilmek için saniyede sekiz megabitlik transfer hızına sahip olan ağ bağlantısına ihtiyaç duyulur. İnternet bağlantı hız değerlerinin kBps veya mBps şeklinde ifade edilmesi, internet kullanıcıları için kafa karıştırıcı olabilir. Örneğin, 2 mbps internet sadece 250 kBps'a eş değerdir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
hrkN - avatarı
hrkN
Ziyaretçi
4 Ağustos 2012       Mesaj #2
hrkN - avatarı
Ziyaretçi
Bilgisayar kullanan herkes mutlaka megabyte, gigabyte, megabit gibi terimleri mutlaka duymuştur. Bunların hepsi dijital veri miktarını temsil ediyor. USB belleklerden sabit disklere ve internet hızlarına kadar birçok alanda bu birimler kullanılıyor. Peki bu birimler tam olarak neyi ifade ediyor? Byte ile bit arasındaki fark nedir? İnternet bağlantı hızında belirtilen Mbit nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

Bit olarak tabir edilen birim iletişim ve bilgisayar teknolojilerindeki en temel veri birimini temsil ediyor. Bilgisayarlarda veriler ikili yani sadece 1’ler ve 0’lardan oluşan sayı sistemine göre kaydedilir. İşte 1 bit de bu 1’ler ya da 0’lardan tek bir tanesini temsil ediyor. İkili sistemde bulunan 1 ve 0’lar doğru-yanlış ya da evet-hayır gibi mantık önermelerine karşılık geliyor. Kullandığımız tüm yazılımlar ve veriler aslında temelde bu 1’ler ve 0’lardan oluşuyor.
1 bit’in ne olduğunu anladıktan sonra Kbit, Mbit ya da Gbit gibi birimleri anlamak çok kolay. Kilo, Giga ve Mega gibi ön ekler 10 ve katlarını temsil ediyor. 1 Mbit, 10^6 (10 üzeri 6) bit’e karşılık geliyor. Gbit (10^9 – 10 üzeri 9) ve Kbit (10^3 – 10 üzeri 3) de benzer şekilde değerlendiriliyor.


Bit ile Byte Arasındaki Fark
Bit ile byte birimlerinin birbiriyle çok karıştırılıyor. Birçok insanın bu iki birimin birbiriyle aynı anlama geldiğini düşünüyor olabilir. Ancak bu ikisi aslında temelde aynı şeyin miktarını belirtiyor olsa da farklı değerlere sahipler.
8 bit’lik veriye 1 byte adı veriliyor. Bir metin dosyasının içerisindeki tek bir harf 1 byte’lık yer kaplıyor. Byte biriminin ilk çıkış noktasını da bu tek bir karakterin kapladığı alan oluşturuyor. Byte’ın katlarında ise durum biraz karışıyor. Burada 10’un katları yerine 2’nin katları kullanılıyor. 1 MB denildiği zaman 2^20 (2 üzeri 20) byte kastedilmiş oluyor. Benzer şekilde GB 2^30 (2 üzeri 30), TB da 2^40 (2 üzeri 40) byte anlamına geliyor.


Ne Anlama Geliyor?
Ancak bazı yerlerde Byte’ın katlarının da 10 ve 10′un katları şeklinde ilerlediğini görebilirsiniz. Özellikle bellek üreticileri bu birimi bu şekilde kullanıyorlar. 4 GB’lık bir USB belleğin 3,7 GB civarında gözükmesinin sebebi de bu.
Sayılar ve birimler arasında kafanız karışmış olabileceğinden tüm bu anlattıklarımızı kısaca özetleyelim. Örneğin 1 Mbit/sn’lik bir internet hattınız varsa bu bir saniyede 122 KB’lık veri aktarımı yapabileceğiniz anlamına geliyor.


Alintidir.