Arama

Kelvin Nedir?

Güncelleme: 29 Kasım 2018 Gösterim: 3.021 Cevap: 3
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
20 Ağustos 2012       Mesaj #1
buz perisi - avatarı
VIP Lethe

KELVİN

Ad:  kelvin.JPG
Gösterim: 161
Boyut:  17.3 KB

a. (öz. a. Kelvİn'den).
Sponsorlu Bağlantılar
Suyun üçlü” noktadaki sıcaklığının 1/273,16’sına eşdeğer olan SI sistemindeki sıcaklık birimi (simgesi K).

—ANSİKL. Kelvİn, uluslararası birim sisteminin (SI) temel birimlerinden biridir. 1967 yılı ekim ayında toplanan XIII. Genel ağırlıklar ve ölçüler konferansı’nda tanımlanmıştır. Önceleri sıcaklık “ölçeğinde" bir noktayı belirtmek için derecelerden söz etmek doğal olduğundan, daha önce aynı birim "derece Kelvİn” (simgesi °K) adını almıştı. Başlıngıçta sıcaklık, bir sıvının ya da gazın genleşmesi olayı üzerine kurulan ve isteğe bağlı olarak anlaşmalarla seçilen ölçekler üzerine işaretleniyordu.

Termodinamiğin teorileri şu ya da bu maddenin özelliklerinden bağımsız olan ve termodinamik sıcaklık adı verilen bir sıcaklığın tanımlanmasını sağlar. Tanımlanan bu sıcaklık, diğer fiziksel büyüklükler gibi ölçülebilen bir büyüklüktür. Termodinamik sıcaklığın birimi olan kelvin, herhangi bir sıcaklığı göstermek için kullanılabileceği gibi (ölçek üzerinde bir derece), bir sıcaklık farkını ya da aralığını göstermek için de kullanılabilir.

Dolayısıyla, suyun atmosfer basıncındaki kaynama noktası sıcaklığı 373,15 kelvin, donma noktası sıcaklığı ise 273,15 kelvin'dir dendiği gibi, bu iki sıcaklık arasındaki fark 100 derecedir demek yerine 100 kelvin'dir de denir. Günlük yaşamda, kelvin ile ifade edilen sıcaklıklardan 273,15 çıkartılarak elde edilen ve birimi Celcius derecesi (simgesi °C) olan Celcius ölçeği kullanılır.

— Kelvin etkisi. Elekt. DERİ ETKİSİ’nin eşanlamlısı.
Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 29 Kasım 2018 04:10
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
In science we trust.
serhat_11 - avatarı
serhat_11
Kayıtlı Üye
15 Aralık 2015       Mesaj #2
serhat_11 - avatarı
Kayıtlı Üye
K harfi ile gösterilen ve birim aralığı Santigrat (Celsius) derecesiyle aynı olan, ancak sıfır noktası olarak mutlak sıfırı (–273.15 °C) alan sıcaklık ölçüsü birimidir.

Sponsorlu Bağlantılar
İsmini, termodinamikteki mutlak sıfır kavramını ilk kez gazlardan tüm maddelere uygulayan İskoç asıllı bilimadamı Lord Kelvin'den alır.
Olması Gereken Şeylerin Adını İyilik Yapmak KoymuşIar.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
29 Kasım 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Kelvin
Sİ birim sisteminde, suyun üçlü noktasının termodinamik sıcaklığının 1/273,16'sı olarak tanımlanan termodinamik sıcaklık birimi (simgesi K). Hem sıcaklık farkı birimi olarak (santigrat derecesi kendisine eşit olarak tanımlandığında) hem de mutlak sıcaklıkları (mutlak sıfırın üzerindeki sıcaklıkları) belirtmekte kullanılır.

Celsius ölçeğinde belirtilmiş bir sıcaklığın kelvin karşığını bulmak için 273,16 sayısını çıkarmak gerekir. "Derece Kelvin" ve "Kelvin Ölçeği" gibi terimler bilim adamlarınca artık kullanılmamakta, bu nedenle °K yerine artık yalnızca K yazılmaktadır.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
29 Kasım 2018       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

KELVİNÖLÇER


Kırmızı ve mavinin tayf kuşaklarındaki yayım enerjileri şiddetlerinin oranını temel alarak, ışığın renk sıcaklığını ölçmeye yarayan aygıt.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

13 Ağustos 2015 / Misafir Bilim ww