Arama

Oya Nedir?

Güncelleme: 24 Aralık 2015 Gösterim: 2.067 Cevap: 1
Annabeth - avatarı
Annabeth
Ziyaretçi
23 Ağustos 2012       Mesaj #1
Annabeth - avatarı
Ziyaretçi
Oya
MsXLabs.org & Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar


oya

isim
1. Genellikle ipek ibrişim kullanarak iğne, mekik, tığ veya firkete ile yapılan ince dantel

"Dikişe, oyaya başladı, hanım hanımcık yaşıyordu, memnundu." - R. H. Karay


Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

  • oya gibi

Birleşik Sözler

  • oya ağacı
  • oya çiçeği
  • iğne oyası
  • mekik oyası

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Aralık 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
OYA a. (oyma/c'tan oy-a).
1. iğne, firkete, mekik ya da tığ gibi araçlardan biriyle ve ince iplik kullanılarak dokunan ve çoğunlukla kenar süsü olarak kullanılan bir tür ince dantel. (Bk. ansikl. böl.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Oya gibi, bir şeyin güzelliğini ve inceliğini vurgulamak için kullanılır.

—Müz. Bir gerçek notadan sonra duyulan ve ona yeniden dönmeye zorlayan bir alt ya da bir üst ses. (Asıl sesten 1 'ton ya da 1 yarım-ton daha pes ya da tiz olabilir.)

—ANSİKL. El sant. Oya, Anadolu’da en yaygın geleneksel el sanatı ürünlerindendir. Yapıldığı araca göre mekik, tığ, iğne, firkete oyası gibi adlar aldığı gibi kullanılan malzemeye göre de değişik isimler alır (mum, boncuk, püskül, koza, çaput oyası vb.). Oya genellikle kullanılacak iplikten yapılan bir zincir örgü ya da tutturulacağı kumaşın kenarına yapılır. Düz ve ince bir şerit biçimindeki oyaların yanı sıra zincirden aşağı doğru sarkacak biçimde dokunmuş üç boyutlu çiçek, meyve, yaprak vb. motiflerden oluşan oyalar da vardır. Oya motifleri genellikle doğadan esinlenilerek oluşturulmuştur ve bunlar içinde stilize edilmiş örneklere de rastlanır. Kimi zaman motiflerin sert durmasını sağlamak amacıyla iplik, at kılıyla birlikte örülür.
Oyalar yemeni, mendil, çevre vb. eşyanın kenarlarına dikilir. Baş süslemesinde ya da giysileri bezemek üzere yaka, kol kenarlarında kullanıldığı da olur Genellikle çok renkli olan oyalar motiflerine göre, yaprak oya, gül oya, biber oya, sünbül oya vb.; motifinin benzerlik gösterdiği şeye göre kirpik oya, oğlan perçemi, çarkıfelek, mektepli kızlar vb.; yapıldığı yere göre.
Bursa oyası, Selanik oyası vb. değişik adlar alır. Bazı araştırmacılar Anadolu'daki oya motiflerinin ve adlarının başlı başına bir araştırma konusu olduğunu öne sürerler.
Anadolu'da kızlar çok küçük yaşta oya yapmayı öğrenirler ve çeyizlerinde mutlaka elleriyle dokudukları oyalar bulunur. Bazı yörelerde oyaların değişik anlamları da vardır. Örneğin hamile kadınlar başlarına al renkli güllü, üzüntüsü olanlar ya da bir yakını ölenler kahverengi ve "mezar-taşı’' adı verilen oyayla bezeli, birisiyle kavgalı olanlar biber oyalı yazmalar takarlar.
Oyacılık Anadolu'da bugün de sürdürülen bir el sanatıdır. Çeşitli eşyaların kenarına dikilmesi yanında yaka iğnesi, kemer, çanta süsü vb. biçimlerde de kullanılmaktadır.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

15 Mayıs 2016 / thedoctor_611 Sinema tr
28 Mart 2012 / thedoctor_611 Sinema tr
25 Mart 2010 / Misafir Ziraat
25 Temmuz 2010 / Daisy-BT Edebiyat tr
21 Kasım 2009 / UnknowN Sinema tr