Arama

Soyadı Nedir?

Güncelleme: 10 Kasım 2015 Gösterim: 1.821 Cevap: 3
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
19 Şubat 2013       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Soyadı Nedir?
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & TDK; Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

  1. Herkesin ailece anılmasına yarayan öz adından sonraki adı, aile adı.
  2. Herkesin öz adıyla birlikte kullandığı aile adı. Çocuklara babadan, kadınlara kocadan geçer. Türkiye'de kişiler daha önce lâkap, unvan (falan oğlu filan ya da falan zade) vb.yle anılırken, 1935'te çıkarılan Soyadı Kanunu ile bu kargaşa önlenmiş, yasal olarak öz adıyla birlikte soyadı taşımak zorunluluğu getirilmiştir. Söyleyişte, yazışta, imzada önce öz ad, sonra soyadı kullanılır. Boşanan kadın ilk soyadını (kızlık soyadı) alır, çocuk edinmede de durum aynıdır.
Benzer sözler
  • soy
  • soy ağacı
  • soy gazlar
  • soy kırımı
  • soy oluş

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Sen sadece aynasin...
_GüzelikMeleği_ - avatarı
_GüzelikMeleği_
Ziyaretçi
25 Şubat 2013       Mesaj #2
_GüzelikMeleği_ - avatarı
Ziyaretçi
İnsanı temsil eden.Önemli yerlerde ve temsil edicigi yerlerde soy-ad olarak kullanılır.Kadınlar evlendikten sonra köken olarak eşinin soyadını alır.Terim olarak soy erkeye ait ad kadına aitir.Birleşmişti bu kelime ve soyad olmuştur.
Sponsorlu Bağlantılar
plum - avatarı
plum
Ziyaretçi
25 Şubat 2013       Mesaj #3
plum - avatarı
Ziyaretçi
Soyadı Nedir?
MsXLabs.org

Kişinin soyadının bulunmaması toplum hayatında karışıklara neden oluyordu. Ayrıca bu durum toplumsal ilişkiler bakımından da bir eksiklikti. Soyadı yerine kullanılan baba adı, doğduğu memleketin adı ve kullanılan lakaplar, soyadının toplumsal ilişkilerdeki rolünü oynayamıyordu.
21 Haziran 1934′te çıkarılan 2525 sayılı Soyadı Kanunu ile her vatandaşın öz adından başka bir de, soyadı taşıması zorunlu kılındı. Soyadları Türkçe olacaktı. Rütbe, memurluk, yabancı ırk ve millet adları ile ahlaka aykırı ve gülünç kelimeler soyadı olarak kullanılmayacaktı.
Soyadı kanununun kabulünden sonra 24 Kasım 1934 yılında 2258 Sayılı Kanunla, TBMM Türk milletinin bir şükran ifadesi olarak, Gazi Mustafa Kemal Paşaya Atatürk soyadını vermiştir.
1934 yılında çıkarılan diğer bir kanunla da; “Ağa, Hacı, Hafız, Hoca, Molla, Efendi, Paşa” gibi, eski toplum zümrelerini belirten unvanlar kaldırılmıştır. Aynı kanunla yurt savunmasında, Milli Mücadelede gösterilen başarılar karşılığı verilen madalyalar dışında, eski Osmanlı idarecilerinin verdiği tüm nişan ve rütbeleri taşımak da yasaklanmıştır


kaynak
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 1 Mart 2013 15:12
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Kasım 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SOYADI a. Bir aileyi belirten, onu bir diğerinden ayıran ve aile bireylerinin her birinin kimliğinin temel öğesini oluşturan sözcük.

—ANSİKL. Med. huk. Soyadı insanın hangi aileden olduğunu gösterir. Türkiye'de 21 haziran 1934 tarih ve 2525 sayılı yasa'yla soyadı kullanma zorunluluğu konmuştur Bu yasaya göre kişiler soyadı olarak rütbe, memuriyet, aşiret, yabancı ırk ve millet adlarıyla genel ahlaka uygun olmayan iğrenç ve gülünç adları kullanamazlar (md. 3). Soyadı çeşitli şekillerde kazanılır. Evlilik içinde doğan çocuk babasının, evlilik dışında doğan çocuksa anasının soyadını alır (Türk med. k. md. 259, 311/1). Evlatlık kendisini evlat edinenin soyadını kazanır (Türk med. k. md. 257). Evlenen kadın kocasının soyadını taşır (Türk med. k. 153/1). insanlar, haklı bir nedenleri varsa, mahkeme kararıyla soyadlarını değiştirebilirler (Türk med. k. md. 26).

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

26 Eylül 2017 / Misafir Cevaplanmış
11 Şubat 2016 / Misafir Cevaplanmış
26 Ağustos 2014 / Misafir Cevaplanmış
12 Mart 2014 / Misafira Cevaplanmış