Arama

Usturlab Nedir?

Güncelleme: 15 Mart 2016 Gösterim: 1.669 Cevap: 1
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
9 Haziran 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Usturlab
MsXlabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

220px Yale27s Hartmann astrolabe
Yale kolleksiyonundan Hartmann'ın usturlabı.

Usturlab (Yunanca: ἁστρολάβον, astrolabon, 'yıldız-yakalar'), astronomi ölçümlerinde kullanılmış tarihi bir ölçüm cihazıdır. Kullanım alanları arasında Güneş, Ay, gezegen ve yıldızın konumlarını belirlemek yer alır. Ayrıca yerel saatin ve İslam dininde namaz vakitlerinin belirlenmesi usturlab sayasinde hesaplanıyordu. Bazı matematik problemlerinin çözümlenmesinde de usturlab kulanılırdı.

İlk olarak Appolinius (MÖ 240) ve Hipparkos (MÖ 150) tarafından keşfedildiği, Batlemyüs tarafından kullanıldığı ve Philloponos'un(en) altıncı yüzyılın ilk yarısında bu aletten bahsettiği batılı kaynaklarda bildirilmektedir. Dokuzuncu yüzyılda Haran'daki büyük üniversitede Abbasi halifelerinin ilim ve kültür verdikleri önem neticesinde usturlab hakkında çeşitli eserlerin yazıldığı bilinmektedir. Bu konuda yazılan en eski kitap, 829-830 senesinde Bağdat'da ve 833 senesinde Şam'da çalışan Ali ibn isa'ya aittir. Başka bir rivayete göre de usturlabı ilk keşfeden ve bu konuda ilk kitap yazan kimse Abbasi devri astronomi alimlerinden Ebu İshak el-Fezari'dir. İslam dünyasında ilk kullanan da kendisidir.Bu konu hakkında kitap yazan diğer alimler El-Biruni, Nasirüddin Tusi ve Habeşül Hasib'dir.

El-Biruni gibi alimler yıldızların yerini bir çark ile belirleyen mekanik usturlablar da geliştirmişlerdir. Bunlar Şamin ve Ez-Zerkali tarafından geliştirilmiş ve mekanik saatin temeli ortaya çıkmıştır. On ikinci yüzyılda Şerafeddin et-Tusi usturlaba yeni bir şekil vererek baston şeklinde bir usturlab geliştirmiştir.

Son düzenleyen nötrino; 15 Mart 2016 20:08
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Mart 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
ASTROLAB (Usturlab), Yıldızların yüksekliklerini ve enlem derecelerini belirlemek için kullanılan gökbilim aracı.

Sponsorlu Bağlantılar
Kaynak: Büyük Larousse