Arama

Açıklama Nedir?

Güncelleme: 3 Haziran 2015 Gösterim: 820 Cevap: 0
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Haziran 2015       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
AÇIKLAMA, Açıklamak eylemi, bir bilinmeyeni, bir sorunu, bir kavramı açıklama: Bakanın bu konuyu basına açıklaması bekleniyor.
  • Yetkili bir kişi tarafından bir soruyu, sorunu ya da konuyu ayrıntılı bir biçimde aydınlatmak, kavranmasını sağlamak amacıyla verilen bilgi; beyanat, demeç, izahat: Konuşmacıların gecekondu sorunu üzerindeki açıklamaları gerçekçiydi. Son düzenlemelerle ilgili açıklamalar çok çelişkili.
  • Bir metnin bütününü ya da öğelerini aydınlatmaya yönelik çözümleme; yorum, tefsir: Kur'an-ı Kerim'in Türkçe açıklaması.
  • Gizli olan ya da gizli kalması gereken bir bilgiyi, bir haberi duyurma; ifşa etme: Gazetenin kaçakçılıkla ilgili açıklaması büyük şaşkınlığa neden oldu.
  • Anlaşılmadığı ya da yanlış anlaşıldığı düşünülen bir davranışın, bir sözün kapalı kalan yönlerini aydınlığa kavuşturma amacıyla verilen bilgi; tavzih: Bu konuda yeni bir açıklama bekliyorum. Akşamki davranışınla ilgili açıklamaların beni doyurmadı.
  • Açıklama yapmak, açıklamada bulunmak, bir soruyu, bilinmeyen bir şeyi, bir olgunun, durumun nedenini ayrıntılı bir biçimde ortaya koymak; bilgi vermek, izah etmek, izahat vermek, tavzih etmek: Bakan son atamalar konusunda açıklama yapmaktan kaçındı. Son çıktığı gezi hakkında geniş açıklamalarda bulundu.

Sponsorlu Bağlantılar
Kaynak:Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

14 Eylül 2012 / Ziyaretçi jeli Soru-Cevap
11 Şubat 2015 / timurlenk Taslak Konular