Arama

Yanıt Nedir?

Güncelleme: 6 Şubat 2016 Gösterim: 1.071 Cevap: 2
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YANIT, -tı a.
1. Bir kimsenin, kendisine söz yönelten, soru soran, bir istekte bulunan ya da görüş bildiren kişiyi yanıtlamak için söylediği, yazdığı şey ya da yaptığı hareket; cevap: Sanığın yargıcın sorusuna verdiği yanıt. Ünlü bir kişinin bir gazeteciye, bir ankete verdiği yanıtlar. Bu isteğimize kimse yanıt vermedi. Yanıt olarak, yalnızca omuz silkti.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir mektuba karşılık olarak gönderilen mektup; cevap: Ona yazdım, ancak henüz hiçbir yanıt alamadım.
3. Bir soruna getirilen çözüm, açıklama; karanlık bir noktayı aydınlatmaya, bir güçlüğü çözmeye yarayan şey: Bu soruna bilimsel bir yanıt bulunamadı. Bu uygulama ihtiyaçlara yanıt vermiyor.
4. Bir saldırı, bir eleştiri karşılığı olan eylem; tepki, karşılık: Bu silahlı saldırıya yanıt vermekte gecikmeyeceğiz.
5. Bir eyleme, bir tutuma, bir duyguya verilen karşılık: iyiliğime kötülükle yanıt verdi.
6. Organizmanın, bir organın bir dış etkene verdiği tepki: Sinir sisteminin, duyu organlarının bir uyarıya verdikleri yanıt.
7. Yanıt kartı, soruları yanıtlamak için bir soru kâğıdına iliştirilen kart.
8. Yanıt vermek, yanıtlamak; karşılamak; karşılık, tepki vermek.

—Elektroakust. Bir türdönüştürücünün ya da elektroakustik bir sistemin, donanımın girişine uygulanan işarette oluşturduğu dönüştürmeyi belirten özellik. (Eşanl. CEVAP) [Bk. ansikl. böl.]

—Müz. Bir fügde, ana temanın kendi tonunda her ortaya çıkışından sonra çekenin tonunda yinelenen tema.

—Ûlçbil. Bir ölçü aletinin yanıt zamanı, ölçülen büyüklükte meydana gelen ani bir değişiklikten sonra ölçü aletinde izin verilen maksimum hatadan daha küçük bir hatayla okuma yapılabilmek için geçmesi gereken zaman.

—Siber. Bir sistemin, bir uyarma sonrasındaki değişimi. (Bk. ansikl. böl.) || Yanıt eğrisi, bir yanıtı, bağımsız bir değişkene bağlı olarak gösteren eğri. || Yanıt zamanı, bir darbe ya da bir basamak fonksiyonu gibi ani bir uyarmanın uygulanmasıyla yeni bir kurulu rejimin oluşumu arasında geçen zaman aralığı. || Armonik yanıt ya da frekans yanıtı, kalıcı armonik rejimde, giriş işaretiyle çıkış işareti arasındaki genlik ve faz bağıntısı. || Birim basamak fonksiyonu yanıtı, giriş işareti, bir birim basamak fonksiyonu yani, negatif zamanlarda sıfır ve pozitif zamanlarda birim değere sahip bir işaret olduğunda, çıkış işaretinin değişimi. (Birim basamak fonksiyonu yanıtı, darbeli yanıtın zamana göre integralidir.) || Darbeli yanıt, giriş işareti bir birim darbe yani, normal olarak sıfır olan ve kısa bir an boyunca, zamana göre in- tegrali birim değerde olacak biçimde değerler alan bir işaret olduğunda, çıkış işaretinin değişimi.

—ANSİKL. Elektroakust. Bir türdönüştürücünün ya da elektroakustik bir sistemin yanıtı, belirli iki karmaşık büyüklüğün oranıyla ifade edilir. Bu büyüklüklerin biri aygıtın çıkışında, öbürü ise girişinde, aygıtın belli çalışma koşulları altında ölçülür. Bu oranın modülü, örneğin bir türdönüştürücünün verimini aşağıdaki biçimlerde göstermeye yarar:
1. verimin frekansa bağlı olarak değişimini gösteren bir genlik-frekans yanıt eğrisi;
2. yanıtın argümanının frekansa bağlı olarak değişimini gösteren bir fazfrekans yanıt eğrisi;
3. boş bir alandaki bir ses kaynağının uygulanan gerilime yanıtı: türdönüştürücü tarafından belirli bir frekansta üretilen etkin akustik basıncın türdönüştürücüye göre belli bir doğrultuda ve uzaklıkta yer alan bir karşılaştırma noktasındaki değerinin, ses kaynağına uygulanan elektrik işaretinin gerilimine oranı;
4. boş bir alanda gerçekleştirilen bir ses ölçümünün uygulanan akıma yanıtı: yukarıda tanımlanan oranın, ses kaynağının girişine uygulanan elektrik işaretinin gerilimi yerine bu uçlardan geçen akımın değeri kullanıldığında aldığı değer;
5. boş bir alandaki bir ses kaynağının, uygulanan güce yanıtı: yukarıdaki oranın, gerilim ya da akımın değeri yerine kaynağın girişine uygulanan gücün karekökü konularak hesaplanan değeri.

—Siber. Doğrusal sistemlerde, nedenler ve sonuçlar arasındaki orantılılık ve üstüs- te gelme özelliklerinden yararlanılır. Dolayısıyla, bir sistemin, aynı anda etkiyen birçok uyarmaya yanıtı, bu uyarmalar ayrı ayrı etkidiklerinde oluşacak yanıtların herbiri üstüste getirilerek elde edilir. Ayrıca doğrusal bir sistem, frekans yanıtı ya da zaman yanıtlarından herhangi biri biliniyorsa tam olarak betimlenebilir Fourier ya da Laplace dönüşümleri aracılığıyla, kolayca frekans bölgesinden, zaman bölgesine ya da zaman bölgesinden frekans bölgesine geçilebilir. Doğrusal olmayan sistemlerde tüm bu özellikler yoktur. Özellikle, doğrusal olmayan bir sistemin frekans yanıtı yalnız frekansa değil, ayrıca giriş işaretinin genliğine de bağlıdır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yanıt
isim
Sponsorlu Bağlantılar
  • Cevap: "Türk Eli'nin uluları bu sorulara akıllıca ve gerçekçi yanıtlar bulamıyorlardı."- N. Araz.
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
yanıt vermek
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yanıt ingilizcesi
  • answer, reply, response

Benzer Konular

19 Eylül 2010 / TiglonBoYs Spor tr
8 Eylül 2012 / emre sefa polat Soru-Cevap
24 Aralık 2015 / küçük bilinmez Soru-Cevap
10 Aralık 2011 / Misafir Arşive Kaldırılan Konular