Arama

Vaşak Nedir?

Güncelleme: 5 Temmuz 2015 Gösterim: 915 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Temmuz 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
VAŞAK a.
1. Avrasya ve Amerika'nın kuzey bölgelerinde yaşayan yırtıcı, etçil memeli. (Bil. a. Felislynx; kedigiller familyası.) [Bk. ansikl. böl.]
Sponsorlu Bağlantılar
2. Vaşağın üzerinde siyah lekeler bulunan kahverengi ve kulamsı kürkü. (Elbise süs ve aksesuarlarında kullanılır.) [Bk. ansikl. böl.]
3. Çöl vaşağı — çöl vaşaği.

—ANSİKL. Bacakları uzun, kuyruğu kısa, kulaklarının ucu tüylü olan vaşak, güçlü ve çevik bir hayvandır, kolay tırmanır; yaşadığı bölge Kuzey kutbuna ne kadar yakınlaşırsa o ölçüde postu sık tüylü olur. Kuzey yarıküre'nin hemen hemen bütün ılıman bölgelerinde bulunur. Gevişgetirenlerle, özellikle de geyiklerle ve küçük avlarla beslenir. Kürkü makbul iki alttürü vardır: ispanya vaşağı (F. Iynx pardina) ve Asya vaşağı (F. Iynx isabellina). iki başka vaşak türü daha vardır: Kanada vaşağı (F. rufa) ve Afrika ile Güney-doğu Asya'da yaşayan çöl vaşağı (F. caracal).

—Kürkç. Vaşağın yumuşak ve ipeksi kürkü beje çalan gri (Sibirya vaşağı), kızıl gri (Kanada vaşağı) ya da karınaltı bölgesinde hafif siyah lekelere sahip beyaz (yüksek bölgelerde) renklerde olabilir. En güzel vaşak kürkleri Kanada ve Alaska’da ele geçirilen hayvanlardan elde edilir. Kürklerin büyük bir bölümünden doğal durumları korunarak yararlanılır, fakat bazılarına tilki görünümü vermek için boyama işlemi uygulanır.


VAŞAK,
Büyükayı ile Arabacı takımyıldızları arasında yer alan ve dolambaçlı bir hat biçiminde dizilmiş zayıf parlaklıklı yıldızlardan meydana gelen kuzey takımyıldızı. Hevelius, keşfettiği bu yıldıza, onu ayırt etmek için vaşak gibi keskin gözlü olmak gerektiğinden bu adı vermişti.

Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

6 Nisan 2013 / sudeniz Genel Galeri
14 Haziran 2011 / BrookLyn Taslak Konular
11 Nisan 2013 / bi quan Taslak Konular