Arama

Uyanma Nedir?

Güncelleme: 11 Temmuz 2015 Gösterim: 764 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Temmuz 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
UYANMA a.
1. Uyanmak Eylemi.
Sponsorlu Bağlantılar
2. uyanış.

—Anestez. Uyanma evresi, ameliyat olan hastanın genel bir anesteziden sonra kendi odasına götürülecek duruma gelinceye kadar, uyanma odasında geçirdiği sûra (Bk. ansikl. böl.) || Uyanma odası, ama liyat olmuş hastaların, ameliyattan hemen sonra, yakın bir gözetim altında bulundurulduğu oda.

—ANSİKL. Anestez: Uyanma^evresi, anestezi süresince kullanılan ilaçların etkisinirt- ortadan kalktığı süredir. Uyanmanın deracesi klinik yöntemlerle belirlenebilir: basit emirlere verilen cevaplarda çabukluk ve kesinlik, öksürük, yutkunma ve yutak -gırtlak reflekslerinin eski durumuna gelmesi. Buna hemodinamik kararlılık, kan gazlarının spirometre ile ölçümü ve asit baz dengesi gibi bazı paraklinik ve biyolojik testler eklenebilir.
Uyanmadaki gecikmeler, hipoprotidemi yüzünden kanda aşırı miktarda gerçek ya da nispi ilaç birikiminden, ilaçların parçalanmasındaki ya da dışarı atılmasındaki yetersizlikten ileri gelebilir. Şişmanlarda, anestezinin devamlılığını sağlamak için daha yüksek dozlara gereksinme duyulduğu gibi, bu yağların, ameliyat sonrasında, ilaçları serbest hale getirebilmeleri için daha uzun bir süre beklemek de gerekecektir. Bu durumlurda, uyanma odasındaki gözetim daha uzun sürecek, solunum yardımı sağlanacak ve bu durum reanimasyon servisinde tam uyanma sağlanıncaya kadar Saatlerce sürdürülecektir.
Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.