Arama

Tanksavar Nedir?

Güncelleme: 19 Temmuz 2015 Gösterim: 739 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Temmuz 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TANKSAVAR sıf. Tanklara ve diğer zırhlı araçlara karşı kullanılan ve onları imha etmeye ya da ilerlemelerini engellemeye yarayan her türlü silah ve araca denir.

Sponsorlu Bağlantılar
—ANSİKL. Ask. Tanksavar silahının gelişimi Birinci Dünya savaşı'ndan beri zırhlı araçların gelişimini izlemiştir. Bir yandan tankların manevrasının tanksavar engellerince önlenmesi; diğer yandan tankların tanksavar silahlarınca imha edilmesi sözkonusudur Engel ateşle korunmuyorsa rahatça çevrilebileceği ya da imha edilebileceği için ve tanksavar silahı da tankların kolayca girebileceği bir sahada bulunuyorsa hemen imha edilebileceği için tanksavar silahı ile engellerin gücünü birleştirmek gerekir.
Tanksavar engelleri doğal (bataklık, gür orman) ya da yapay (çukur, Cointet engelleri, tel engeller) olabilir. Zorunlu geçiş noktalarına yerleştirilen yapay engellerin arazide kullanımı zordur. Buna karşın, çukur ya da düz imla haklı, uzaktan kumanda edilen ve mürettebat tarafından tespit edilemeyen tanksavar mayınları çok etkilidirler ve mayın tarlası olarak arazide en etkin tanksavar engelini oluştururlar. Rulman kısmını tahrip ederek, bazen de (düz imla haklı) döşemede delikler açarak bir tankı durdururlar.
Tanksavar silahları, 1918 alman yapısı ilk tanksavar silahlarından (75 mm'lik Minenvverfer; direkt atışa uyarlanmış havan topu; 13 mm'lik özel tüfek; 37 mm'lik Rheinmetall topu) bu yana son derece çoğalmış ve çeşitlilik göstermiştir. Tanksavar savunması'nın, gittikçe kalınlaşan zırhları delmek için gücünü artırması gerekir. Ama 1918'den beri aynı özellikleri gösteren tanklarla yapılan çarpışmalar genellikle kısa menzilde (göğüs göğüse muharebeden 2 000 m’ye kadar), görerek ve çabuk olarak gerçekleştirilir Bu çarpışma, özellikle korunmayan piyadeler sözkonusu olduğunda, büyük bir soğukkanlılığa ikinci Dünya savaşı'nın yüksek ilk hızlarıyla (800-900 m/sn) çekişti tanksavar topları ve dik mermiyollu delici obüsleri (1939 yılında fransız yapısı 25 mm'lik ve 47 mm'lik, rus yapısı 45 mm'lik, 1942 yılında müttefik ordularının 57 mm'lik, alman yapısı 37 mm'lik, 75 mm'lik Pak [Panzer Abvvehr Kanone] ve 128 mm'lik toplar) ortalama 30 ile 1 000 metreden binlerce tankı imha etti (birçok İsrail tankı da aynı şekilde 1973 yılımdaki Kippur sa- vaşı'nda rus yapısı AT-3 Sagger mermileri tarafından çok yakın mesafelerden imha edildi). Bu hafif silahlar çok hızla mevzi ve hedef değiştirme olanağı sağlar; küçük oldukları için kolayca kamuflemidir. Petrol tankeri, yalnız yük transferi için gerekli süre boyunca limanda kalır. Yükleme boşaltma işlemleri, bir boruhattıyla stoklama depolarına ya da karaya bağlanan bir yükleme şamandırası yardımıyla kıyıdan açıkta da gerçekleştirilebilir. Geminin bakım ve temizleme işlemleri, yalnız kirlenmemiş su boşaltmayı sağlayan yöntemlerle açık denizde yapılır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.