Arama

Teşhircilik Nedir?

Güncelleme: 9 Ağustos 2015 Gösterim: 1.078 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Ağustos 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TEŞHİRCİLİK a
1. Psik. Herkesin içinde, mastürbasyon eşliğinde, penisin teşhirine dayanan, başka herhangi bir cinsel ilişkiye dönüşmeyen ve çiftleşmeyle sonuçlanmayan cinsel sapma. (Bk. ansikl. böl.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Duygularını, düşüncelerini, kişisel yaşamında gizli kalması gereken yanları utanç duymadan başkalarına açma eylemi.

—ANSİKL. Psik. Teşhirci davranışlara, utanç duygusunun kaybolmasına yol açan bazı ruhsal hastalıklarda da rastlanmakla birlikte, gerçek anlamıyla teşhircilikte bu davranışlar tek davranış bozukluğunu oluşturur ve önceden tasarlanmış olarak ortaya çıkar Teşhircilik özellikle erkeklere özgüdür; kadın teşhirciliği şikâyete pek yol açmaz. Bir paltonun önünü açarak erkeklik organını gizlice teşhir eden ve genellikle bir kadın ya da bir genç kız olan kurbanını şaşkınlığa uğratan teşhirci, bu isteksiz seyirciye yaklaşmaz ve çoğu kez onu tehdit de etmez. Teşhirle birlikte, cinsel ilişkiye bir çağrı anlamına gelen hareketler görülmez; teşhirciliği şehvet düşkünlüğünden ayıran da budur.
Edime geçiş her ne kadar uzun bir hazırlığı izler ve yakalanmamak için birçok önlem alınmasını gerektirirse de aynı öznede son derece kalıplaşmış bir nitelik taşır ve onun biricik orgazma erişme biçimini oluşturur. Teşhircilik genellikle cinsel sapıklıklar arasında sayılır. Bununla birlikte Lasâgue, görece az karşılaşılan ve salt nevrotik bir anlam taşıyan bir teşhircilik tipi betimlemiştir. Bu tip teşhircilik, edime geçişten önceki sıkıntılı savaşım ve eylemden sonra gelen suçlulukla karışık rahatlama gibi, saplantıya özgü bütün özellikleri taşır.
Türkiye'de teşhircilik, genel adaba karşı işlenmiş ve altı aydan bir yıla kadar hapis ve ağır para cezasıyla cezalandırılan bir suçtur (Türk cez. k. md. 419). Bu tıbbi ve yasal sonuç, teşhirciliği zorlayıcı bir öz- cezalandırım aracı durumuna getirir. Çözümleyicilere göre teşhircilik, kısmi bir dürtü olan röntgenciliğin sürüp gitmesidir. Röntgencilikteki ana ve babanın cinsel organlarına ilişkin çocukluk merakı, erkek çocukta baştan çıkarmak için kendini göstermek gereksinimiyle birlikte gider, öyle ki röntgencilik ve teşhircilik, genellikle bir arada görülür.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.