Arama

Şam Nedir?

Güncelleme: 5 Eylül 2015 Gösterim: 1.004 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Eylül 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ŞAM a. (öz. a. Şam'dan). [Tamlayan olarak] Şam'a ilişkin, Şam ile ilgili şeyleri belirtir.

Sponsorlu Bağlantılar
—Dökme. Şam alacası, Şam'da dokunan alaca türü bir kumaş; bu kumaştan yapılan giyim eşyası. || Şam kumaşı, Şam’ da dokunan pamuk, ipek karışımı bir tür kumaş. (Çizgilisine Şam kitabisi denirdi.)

—Esk. giy. Şam hırkası, bir tür uzun erkek hırkası. (Kolları bol, yaka kesimi açık, boyu dizkapağı hizasında olurdu. Daha çok Şam'da dokunan kumaşlardan yapıldığından bu ad verildi. Astarı ile yüzü arasına kalınca bir kumaş ya da pamuk konularak kapitone edilirdi.)

—Kuyumc. Şam kakması, bakır, tunç, pirinç vb. üzerine oyuklar açıp içme altın ya da gümüş tel kakma yöntemiyle yapılan süsleme. (Dimaşki ya da Dimışki de denir.)

—Seram. Şam işi, XVI. yy. ortalarında, İznik atölyelerinde üretilen çini ve seramiklere verilen ad. (Şam'daki kimi anıtların süslemesinde görüldüklerinden, yanlışlıkla bu adla anılırlar. Soluk mor ve zeytin yeşilinin egemen olduğu, sıraltı tekniğinde süslenmiş bu seramiklerin sırları hafif mattır; XVI. yy. çinilerinin doğalcı çiçek motifleri, zeminin büyük bölümünü iri desenler biçiminde doldurur. Bu grup, mavi beyazlarla, çokrenkli ve mercan kırmızılı çini ve seramikler arasında geçiş oluşturur.)

—Zool. Şam keçisi - SURİYE TİPİ KEÇİ.


Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

7 Aralık 2009 / Rios Spor tr
13 Eylül 2012 / Jumong Taslak Konular
17 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri