Arama

Dünya Kentleri: Şam

Güncelleme: 13 Eylül 2012 Gösterim: 2.148 Cevap: 1
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
31 Mart 2011       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Damsacus infobox


Şam, (Arapça: دمشق (Dimeşk) ya da الشام Eş-şam,Farsça Demeshgeh), Suriye'nin en büyük şehri olup, aynı zamanda başkentidir. Ayrıca, Şam Valiliği'nin ve Rif Şam Valiliği'nin de idari başkentidir. Şam , dünya tarihi boyunca, hiç aralıksız en uzun süre kullanılan şehir olarak anılır.(Antik Tarihe göre)

Dünya tarihindeki ilk cinayet olan Kabil ile Habil olayının Şam'ın kuzeyindeki Kasyun Dağı'nda gerçekleştiğine inanılır.

En bilinen tarihi mekanlardan biri Emeviye Camiidir. Ayrıca, bazı müslümanlar arasında ahir zamanda Mehdi'nin ve İsa'nın bu camiye ineceği inancı vardır

1516 yılında Yavuz Sultan Selim'in Suriye'yi ele geçirmesiyle oluşturulan Şam vilayetinin merkezi haline gelen Şam kenti, hac yolu üzerindeki toplanma noktası olması nedeniyle de ticari yönden önemini korumuştur.

Birinci Dünya Savaşı'nın son günlerinde İngiliz işgaline giren kent Sykes-Picot Anlaşması uyarınca 1920'de Fransa'ya bırakılmış olup, Fransız sömürgeliği yıllarında çok sayıda tahribata ve yağmalamaya uğramıştır.

1946 yılındaki ayaklanmayla Fransız sömürgesi olmaktan kurtulmuş ve Suriyenin başkenti olmuştur.
Damascus Seal
Takma ad: El fahya (Güzel kokan şehir)
Mimari Yapı

Emeviler,devrinde dünyanın kültür ve medeniyet merkezi olması sebebi ile mimari yapısı bi hayli gelişkindi,kent mimarisinde Arap,Yunan ve Roma etkileri görülürdü.Dünyadaki ilk modern park örnekleri burada görülmüştür ve buradan ispanyaya ve oradan avrupanın tamamına taşınmıştır.Fakat uğradığı Moğol saldırılarından dolayı çoğu eserini kaybetmiştir.

Osmanlılar,şehri ele geçirdikten sonra buraya pek çok tarihi bina kazandırmışlardır.Ve şehrin en güzel yapıtlarından biri olan tren garını Osmanlılar yapmıştır.

Modern Şam,2000 li yıllarda aşırı gelişme gösteren Şam şu anda iki bölümden oluşmaktadır,Yeni Şam ve Eski Şam. Eski Şam şehir merkezinde tarihi yapıların olduğu klasik kesimdir.Yeni şam ise merkezin etrafını saran yer yer merkeze biraz uzak modern yapıda binalar ve şehir düzenlemesine sahip yerlerdir.

Şam adının kökeni

Arapça'da tam olarak Dimashq Ash-Shām (دمشق الشام) denir. Genelde Dimashq kısaltmasıyla hitap edilir fakat Şamlılar başta olmak üzere Araplar Ash-Shām tercih ederler. Ash-Shām Arapça'nın Kuzey kelimesinden gelir. Büyük Suriye'ye Bilād ash-Shām (بلاد الشام) demişlerdir. Avrupa dillerine (Damas, Damascus, Damasco gibi) Yunanca Damaskos (Δαμασκός)'dan geçmiştir. Eski Aremice (Eski Ahit İbrani harfiyle)'de Darmeśeq (דרמשק) = İyi sulanmış yer'den gelmektedir. M.Ö 14 yüzyıla ait Amarna yazılarında Akkad dilinde Dimašqa olarak geçmektedir.Çok sayıdaki ilçelerinin adları hala Aramicedir.

Türbeler

Şamda ve Suriye genelinde Islam ve diger dinlerde önemli olan kisilerin türbesi yer almaktadir. Örnegin Bilal Habeşi nin, Hazreti Yahya nin, Selahattin Eyyubi, ilk Türk askeri hava şehitlerin mezarliklari, Hazreti Hüseyin in türbesi ve Hazreti Muhammed(s.a.s)in eşlerinden ve ehlinden gelen Islamiyette önem sahibi kisilerin türbesi yine buradadir

Kardeş Kentler
  • 22px Flag of Spainsvg Kurtuba İspanya
  • 22px Flag of Turkeysvg İstanbul Türkiye
  • 22px Flag of Turkeysvg Ankara Türkiye
  • 22px Flag of Iraqsvg Bağdat Irak

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Jumong; 31 Mart 2011 19:01 Sebep: sayfa düzeni
🌘 🚀
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
13 Eylül 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Şam
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Suriye'nin başkenti ve en önemli ticaret, endüstri merkezidir. Ülkenin güneyinde, Suriye Çölü sınırında ve Lübnan sınırı yakınındadır. Kent, Antilübnanlar'ın yakınında, Barada Irmağı ve kollarının suladığı Gutah Vahası'nda kurulmuştur. Çevresinde çeşitli ürünler yetiştirilir (sebze, meyve, tahıl, zeytin, üzüm). Çeşitli endüstriler kuruludur, başlıcaları: cam, çimento, gıda (şeker, bitkisel yağ, gül reçeli), dokumacılık, çeşitli el sanatları vb. Önemli yol kavşağıdır. En yakın liman, bir şoseye bağlı olduğu Beyrut'tur. Ayrıca Amman-Humus-Halep ve Bağdat karayollarının düğüm yeridir. Dünyanın en eski kentlerinden biri olan Şam, birçok tarihî sanat yapıtı (özellikle çeşitli dönemlere ait camiler) ile süslüdür. Nüfusu 1.292.000.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
theMira

Benzer Konular

7 Aralık 2009 / Rios Spor tr
17 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri
5 Eylül 2015 / Safi X-Sözlük